Bästa tändstålet 2024

Om du är ute mycket i naturen eller om du håller på att sätta ihop en krislåda är ett tändstål eller eldstål ett måste att ha. De kan läggas i fickan, fästas på nyckelringen eller placeras i väskan. Tändstålet har inget bäst före datum utan det kan ligga i flera år, även i våt omgivning och det går fortfarande perfekt att tända eld med.

Eldstålet måste vara hårt, men tillräckligt mjukt för att det relativt enkelt ska skapas gnistor när ett metallföremål dras mot stålet. I dag fins det kit med tändstål, gnistblad och grillspett, men även små tändstål samt varianter som monterats i praktiska överlevnadsarmband.

Ett tändstål är relativt billigt i inköp, men det kan ge både värme, ljus och möjlighet att laga mat om du befinner dig på camping eller i en nödsituation. Bara att ha ett eldstål kan bidra till en extra känsla av säkerhet under skogspromenaden eller när du är på vandring eftersom du har ett alternativ till tändstickor eller tändare.

Topp 4 bästa tändstålen 2023

Light My Fire Scout Bio tändstål

Bästa tändstålet från Light my fire

Se priser:

Light My Fire Scout Bio tändstål är ett utmärkt val för ett pålitligt och långvarigt tändstål. Det är byggt för att hålla upp till 3 000 dragningar och fungerar i vind och regn. Den ergonomiska designen gör den bekväm att använda, medan den praktiska CircBag ingår för bekväm förvaring. Funktionen Safe to travel with gör den idealisk att resa med

– Byggd för att hålla upp till 3 000 dragningar

Tändstålet fungerar i vind och regn

– Ergonomisk design för bekväm användning

– Medföljande CircBag för bekväm förvaring av dit tändstål

– Säker att resa med

Coghlan´s Tändstål

Tändstål bäst i test från Coghlan

Se priser:

Coghlans tändstål är ett utmärkt verktyg för att starta eldar. Den medföljande skrapan gör det enkelt att få en bra och varm gnista, och längden och vikten är perfekt för att få jobbet gjort. Det här är en nödvändig utrustning för alla som är intresserade av vandring och överlevnad.

– Den medföljande skrapan gör det enkelt att få en bra, varm gnista

– Endast 11 cm lång

Bästa tändstålet för nybörjaren

Tändstål Kupilka Firesteel 8

Kupilka bästa tändstål

Se priser:

Kupilka Firesteel 8 är ett utmärkt val för dem som behöver ett pålitligt och lättanvänt eldstål. Handtaget är lätt att greppa, även med handskar, och gnistorna är mycket heta – 3000˚C. Den här tändstålet klarar även av att göra gnistor även när det regnar, vilket gör den till ett utmärkt val för alla väder. Dessutom tillverkas tändstålet med miljövänliga tillverkningsprocesser. Alla dessa faktorer gör Kupilka Firesteel till ett av de bästa tändstålen på marknaden.

– 3000˚C gnistor gör det lätt att starta en eld i alla väder

– Miljövänliga tillverkningsprocesser

– Klarar av att göra gnistor även när det regnar

– Ett av de bästa tändstålen på marknaden

Lifesystems Firestarter tändstål

Lifesystems tändstål

Se priser:

Lifesystems Firestarter är ett utmärkt val för dem som letar efter ett pålitligt och hållbart tändstift. Det ger en intensiv gnista på 2 980ºC, vilket gör det perfekt för att starta eldar i alla väderförhållanden. Det här tändstålet tål 3 500 skrapningar och kommer garanterat att räcka till under många campingresor eller friluftsäventyr.

– Lifesystems Firestarter är det bästa valet för ett pålitligt och hållbart tändstål

– Ger en intensiv gnista på 2 980ºC som är perfekt för att starta eldar i alla väderförhållanden

– Klarar 3 500 skrap

URL: https://generalprepper.se/outdoor/elda/lifesystems-firestarter

https://www.outnorth.se/lifesystems/firestarter

Göra upp eld med tändstål

Att göra upp eld med ett tändstål är egentligen inte så svårt när du väl kan det. Du behöver dock förbereda en del eftersom du inte har en låga att tända med. Börja med att samla ihop startbränsle. Det kan vara tjärved, bomull, näver eller liknande. Ta också fram kottar, små kvistar, granris och mindre pinnar som du kan lägga på när du fått startbränslet att brinna. Förbered också några större pinnar du kan fylla på med allt efterhand.

Få igång elden

Hitta en relativt plan yta att göra upp elden på. Det kan vara en bergshäll, en sten eller ett vedträ som ligger stabilt. Lägg på lite torrt startbränsle. Sätt ditt tändstål mot ditt startbränsle. Låt tändstålet vila mot underlaget. Dra din tändbricka eller kniv mot tändstålet flera gånge. Dra från den övre delen av tändstålet, ner mot startbränslet. Det kommer att komma lite gnistor. Till en början kan det ta lite tid att lära sig. När startbränslet börjat glöda fyller du på med lite lätt brännbart material. Tänk på att inte kväva glöden – då får du börja om igen.

Tändstål bäst i test

När du ska hitta ditt bästa tändstål finns det en del du bör tänka på. Det första som kan vara bra att överväga är hur ofta du kommer att använda ditt tändstål. Ska du använda det någon gång ibland, eller ska det ligga i krislådan kan det räcka med ett litet, smidigt tändstål. Det räcker dock inte till lika många användningar som ett större tändstål. Om du spenderar det mesta av din tid i naturen, eller om du använder eldstålet varje gång du tänder i spisen hemma kan det vara bättre att köpa ett större eldstål som räcker till fler användningar.

Det kan också vara bra att fundera över om du ska ha ditt bästa tändstål som backup eller som primärt tändmedel. Tänker du fortfarande använda tändare kan ett litet tändstål vara mer praktiskt att bära med sig, men ska du ha stålet som primärt sätt att skapa eld på är en variant som ligger bra i handen optimalt. Viktmässigt väger varken större eller mindre tändstål speciellt mycket.

När du letar efter ditt tändstål bäst i test kan det vara bra att ha en variant med tändbricka eller gnistbricka. Då behöver du inte leta efter annat föremål att skapa gnistor med.

Överlevnadskniv med tändstål

När det gäller överlevnadsknivar med tändstål finns de i olika varianter. Vissa överlevnadsknivar har ett tändstål inbyggt som kan tas loss och sedan användas med kniven. Det finns även särskilda överlevnadsknivar som är tillverkade speciellt för att användas med tändstål. Det är dock viktigt att ha koll på knivens rygg. Den får inte vara rundad, utan den måste vara relativ vass samt plan för att det ska kunna skapas gnistor.

Fördelar med att använda tändstål

En stor fördel med att använda bäst i test tändstål är att de är otroligt pålitliga. Innan du lärt dig tekniken kan det vara lite svårt, men när du väl lärt dig kan du lita på ditt tändstål. Du behöver aldrig mer oroa dig för en tändsticka som blivit blöt, eller för en tändare som har slut på gas eller vägrar fungera när du som bäst behöver den. Med eldstålet kan du skapa bra gnistor oavsett om det blåser eller regnar ute.

Med ett eldstål blir det inte heller några rester i naturen. Har du tändstickor är det lätt att bara kasta dem när elden är tänd, och en tändare har farliga gaser i sig. Med tändstålet – som dessutom kan användas långt många fler gånger slipper du det. Dessutom är ett eldstål väldigt ekonomiskt jämfört med till exempel tändare som inte kan fyllas på.

Eldstål för alla årstider

När det kommer till tändstål behöver du inte byta dem mellan varje säsong om det inte är så att stålet slitits ut eller gått sönder. Ett och samma eldstål kan användas året runt. Tändstålet mår inte dåligt av att ligga över en säsong, eller rent av över flera år. Finns det stål kommer du kunna skapa gnistor som ger eld.

Även om tändstålet hamnar i vatten, eller om det är totalt dränkt i snö kommer det att fungera. Torka av det lite lätt, och så kommer det att ge gnistor igen.

Barn och eldstål

Att lära barn att använda ett tändstål kan vara riktigt praktiskt. Förklara för barnen att elden bara får göras upp i nödfall, eller när familjen ska grilla eller liknande. Barnen får inte missbruka eldstålet.

När det är dags att använda tändstålet för att göra upp en eld eller grilla korv kan barnen vara med. Låt dem hämta torra pinnar, löv, granris och annat. Gör sedan upp elden tillsammans.

Vanliga frågor och svar om tändstål

I den här kategorin får du svar på en del av de allra vanligaste frågorna när det kommer till att välja rätt tändstål.

Är dyra tändstål bättre än billiga?

Ja, överlag är det ofta bättre att köpa ett dyrare tändstål. De kostar i regel omkring ett par hundralappar. De dyrare tändstålen är tillverkade av mjukare material, och det är enklare att skapa gnistor med del. Gnistorna blir också varmare så de har lättare att antända ditt startmaterial. När du väljer ett dyra tändstål kan du också vara säker på att stålet håller tills det är utslitet. Det kommer inte att spricka eller gå av innan.

Ett billigare eldstål kan kännas frestande att köpa för nybörjaren, eller för dig som sätter samman en krislåda. Men det är då du behöver ett bra eldstål. Det blir lättare för en nybörjare att tända eld med ett bra, lite dyrare sådant och när du väl befinner dig i kris kommer det underlätta enormt om du faktiskt får igång en eld med ditt stål.

Vad är tändstål gjorda av?

Det finns tändstål i två material. De klassiska tändstålen är tillverkade i kolrikt stål. Många gånger används sten som kvarts eller flinta för att tända dem. Det du ser som tändstål i dagens frilufts- och överlevnadsbutiker är tillverkad i magnesium. De kan användas med tändbrickor eller knivar. Magnesiumet kan dock vara av mjukare eller hårdare kvalitet. De mjukare varianterna håller bättre, samtidigt som de ger betydligt bättre gnistor.

Hur länge håller tändstålet?

Normalt sett håller ett tändstål mellan 3000-10 000 drag. De större tändstålen klarar fler drag än de mindre. Ju bättre du blir på att använda ett tändstål, ju mer kommer det att hålla. Det tar nämligen inte speciellt många drag att tända en eld med stålet när du väl har lärt dig. Har du rätt teknik kanske det bara tar två drag för att få gnistor, medan det kan ta tiotals drag när du är nybörjare. Om du använder ett tändstål med en livslängd på 3000 drag ungefär en dag i veckan och har en hyfsad teknik kan du räkna med att det håller i omkring två år.

Hur sort ska tändstålet vara?

Ett tändstål som används sällan, eller som ska vara lätt att ta med sig bör vara av en mindre storlek. Ett större stål som ligger bra i handen är däremot bättre för dig om du ofta använder ditt eldstål för att göra upp en eld.

Om ditt tändstål inte har ett handtag bör det vara tjockare i omkrets samt längre för att du ska få ett bra grepp om det. De flesta mindre eldstål har små handtag i plast eller gummi och det ger dig ett bra grepp samtidigt som du får ett visst skydd när du skapar gnistor. Du riskerar inte heller att slinta och skada dig på kniven eller kniststålet som används för att skapa gnistorna.

Kan du använda eldstålet med en kniv?

Ja, det går bra att använda ditt tändstål med en kniv. Det krävs dock att du har en kniv med planslipad rygg. Om du befinner dig i en riktig nödsituation kan knivens egg användas men det bör inte göras för ofta eftersom det förstör slipningen på eggen. Ha gärna med dig ett skärpstål så du kan slipa till eggen när du fått igång din eld så är kniven redo att användas igen.