Tältkamin – Portabel tältkamin test 2024

Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se, Överlevnadsbustiken.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se

En sak du behöver tänka på när du preppar är matlagning samt värme. När du väl har lösa frågan kring vatten är just värme och mat det du kommer att behöva. Med en tältkamin kan du lösa de här problemen. Men det kanske inte alltid är så lätt att veta vilken av de olika kaminerna du ska välja. Här får du som preppar lite extra tips.

Helsport Lavvu Stove tältkamin

Bästa tältkamin från Helsport

Se priser:

Winnerwell Fastfold Titanium tältkamin

Winnerwell bästa tältkamin

Se priser:

Savotta Hawu Tältkamin

Savotta bästa tältkamin

Se priser:

Fördelar med en liten tältkamin

Med en liten tältkamin kan du enkelt värma upp ett tält samtidigt som det inte är speciellt svårt att transportera kaminen. De är väldigt portabla, och de är också väldigt lätta tältkaminer jämfört med andra varianter. Det kommer inte vara hållbart för dig att släpa runt på en kamin som väger 20 kilo i en krissituation. Den kan fungera hemma, men inte om du behöver ta kaminen med dig ut i till exempel ett tält.

Att tänka på när du ska köpa tältkamin

Det allra första du bör fundera över är om din tältkamin ska användas hemma, eller om du vill kunna ta med dig den vid en nödsituation. Vill du kunna laga mat på kaminen, och vilken sorts bränsle ska kunna användas i den?

Kaminerna finns också i flera olika prisklasser och du kan behöva titta på din budget för att se vad du kan betala för en kamin. När du preppar kan det vara klokt att spendera lite mer på en produkt som faktiskt fungerar bra i en nödsituation. En tältkamin för militär som gör sitt jobb är en dyrare investering men den kan vara bättre än en kamin som inte värmer tillräckligt.

Vad utmärker en portabel tältkamin?

En portabel tältkamin ska vara just portabel. Det ska vara lätt att ta med den. Vissa tältkaminer kan vara enklare eller svårare att ta med. Du kan till exempel finna en kamin som går att fälla ihop lite, eller en variant med lägre vikt som är försedd med praktiska handtag. De portabla kaminerna är tänkta för dig som preppar men som kanske inte nödvändigtvis tänker stanna i ditt hem vid en eventuell krissituation, eller för dig som måste flytta runt kaminen i hemmet.

Att använda en tältkamin

Det ska vara enkelt att använda din tältkamin. Det är viktigt att det inte tar flera timmar att försökta tända den, och kaminen bör också klara av att brinna ganska länge. Börja med att ställa kaminen på sin ställning, i en öppen spis eller på ett bra och stabilt underlag. Finn sedan korrekt bränsle. Fyll på bränslet i kaminen och tänd elden. Tänk på att inte kväva lågan när du väl fått eld utan fyll på med mer bränsle efter hand. Ha också koll på ventilationen. När du använder en tältkamin kan det bildas koldioxid och kolmonoxid. Det är väldigt giftiga och farliga gaser.

Välja rätt bränsle

Olika tältkaminer drivs på olika sätt. De kan också vara av kombityp vilket betyder att du kan använda flera olika sorters bränsle i en och samma kamin. Många väljer en tältkamin med diesel eftersom de är lätta att ta med sig och du kan driva kaminen med flera sorters diesel och olja. Det kan också vara bra att välja en kamin som kan drivas med till exempel pinnar, löv och andra naturliga saker som är lätta att hitta ute i skogen. Nackdelen är att det kan krävas ganska mycket av det här bränslet och det bör vara ganska torrt för att inte ryka för mycket. Vid en nödsituation kan du bära in flera pinnar i tältet eller bostaden och låta dem torka i värmen från kaminen för att underlätta lite.

Laga mat på en tältkamin

Det är väldigt smart att välja en kamin du också kan laga mat på. Då behöver du inte ta med dig stormkök eller annat. Behöver du använda tältkaminen hemma kan du också passa på att laga mat samtidigt som du värmer hemmet. Flera kaminer har en kokplatta ovanpå, med andra kaminer kan du behöva placera konservburkar, grytor eller liknande i tältkaminen. Har du en kamin med låga kan det såklart också gå bra att grilla korv, frukt eller annat i lågan om du är försiktig.

Tältkamin för militär

Med en billig tältkamin för militär får du mycket för pengarna. En kamin som är avsedd för militär användning är verkligen tänkt att använda vid en kris, eller när inga andra medel finns tillgängliga. Köper du en sådan variant får du en tältkamin som verkligen fungerar, och det är en väldig trygghet att ha som preppare. Det är helt enkelt en fråga om överlevnad – särskilt under den kalla årstiden.

Frågor och svar

I den här kategorin får du svar på några av de allra vanligaste frågorna du kan ha när det kommer till portabla tältkaminer.

Är en billig tältkamin sämre än en dyr?

En billig tältkamin kan vara sämre än en dyr. I regel är de billigare varianterna lite mindre, och de kan värma upp en mindre yta. En annan nackdel är att de ofta är tillverkade av tunnare material. Det gör att kaminen behåller värmen sämre efter att bränslet tagit slut.

Det finns dock också bra billigare tältkaminer, och du som preppare bör helt enkelt fundera över vad du egentligen söker.

Hur transporteras en tältkamin?

Beroende på tältkaminens modell kan den transporteras på lite olika sätt. Vissa kaminer kan packas ner i en smidig väska som du sedan hänger över axeln. I väskan får du också plats med en del andra saker som tillhör kaminen.

Det finns också tältkaminer som har inbyggda handtag, och vissa behöver rent av bäras underifrån med minst två händer. Vilken variant just du väljer är väldigt individuellt.

Vad väger en tältkamin?

En tältkamin av lite rejält material samt av större storlek kan väga närmare 10 kilo eller strax över det. Det finns också mindre tältkaminer på under fem kilo men de värmer inte lika väl.

Fungerar tältkaminer i alla tält?

Ja, eftersom det finns tältkaminer med och utan skorsten fungerar de i alla tält. Det måste bara finnas plats för tältkaminen. Du kan också använda kaminen inomhus om du är noga med ventilationen.