Bästa krislådan och överlevnadskit för 2022

Sidan har annonslänkar från Generalprepper.se och overlevnadsbutiken.se.

Om krisen kommer så gäller det att vara förberedd. En krislåda är avsedd att i första hand skapa förutsättningar att klara sig i minst 72 timmar. Det handlar tex om att kunna hantera ett längre strömavbrott eller ett kraftigt oväder. Nedan kan ni läsa vilka vi tycker är de bästa krislådorna.

Överlevnadskit

bästa överlevnadskit

Krislådor

bästa krislådan

Bug-out-bags

bästa bug-out-bags

Krislåda – Matransoner

Många människor runt om i Sverige är övertygade om att krisen kommer, det är inte en fråga OM, utan NÄR krisen kommer. Det har funnits tillfällen i den svenska historien då kriser har uppstått och människor har hamnat i riktigt jobbiga situationer. Ett exempel är stormen Alfrida som drog in i Sverige 2019. Då blev över 100 000 svenska hushåll strömlösa, många av dem i flera dygn. Vägarna blev oframkomliga och det blev en farlig situation, till och med livshotande för en del personer. Vad man väljer att kalla sin krislåda spelar inte så stor roll. Kärt barn har många namn som man brukar säga. Krislådor kan även kallas överlevnadslådor eller överlevnadskit sen finns även ryggsäckvarianten som kallas bug out bag.

Krislådor och överlevnadskit

Krislåda XLarge – Överlevnadskit för den som vill ha extra allt

#1
Överlevnadslåda modell stor

Denna krislåda är den mest kompletta och bästa krislådan på marknaden. Den har lång hållbarhet och ger trygghet för hela hushållet om det uppstår en kris.Läs mer nedan om vad denna krislåda innehåller.

Se pris

·     Gasolkök och gasolregulator

·     Tändstickor, 8-pack

·     2 st Hopfällbara vattendunkar, 20 liter styck

·     Vattenrengöringsfilter

·     Vevradio med solceller och ficklampa

·     Backup batteri 2600 mAh för laddning av mobila enheter (inbyggt i radion)

·     Oljelampa

·     Första hjälpen kit

·     100 Värmeljus, hygiengel, 25 våtservetter och 100 avfallspåsar

Med denna kompletta krislåda/överlevnadskit klarar man sig 72 timmar minimum, för en hel familj, i många fall upp till en vecka. Gasolköket har samma kopplingar som vanliga gasolgrillar, och gör det möjligt att använda sina vanliga stekpannor och kastruller. Krislåda XL är väl tilltagen och produkterna är av hög kvalitet. Med denna låda ska man kunna känna sig helt säker att klara av en kris.

Krislåda Large – Ett riktigt bra överlevnadskit.

Denna krislåda, modell Large, är avsedd för ett något mindre hushåll 2-3 personer. Den har fortfarande allt man behöver för att klara sig minst 72 timmar. Här ingår många bra saker som varje enskild person bör ha med i sitt överlevnadskit:

·     Friluftskök och gasbehållare

·     Tändstickor, 8-pack

·     2 st Hopfällbara vattendunkar, 10 liter styck

·     Vattenrengöringsfilter

·     Vevradio med solceller, inbyggt batteri (800mAh) samt ficklampa

·     Oljelampa

·     Första hjälpen kit

·     50 Värmeljus, hygiengel, 25 våtservetter och 100 avfallspåsar

En mycket bra krislåda/överlevnadskit för det lilla hushållet. Denna låda är mer portabel än den större varianten XL. Kan med fördel placeras i båten eller i sommarstugan för den oväntade krisen.

Krislåda Medium – Bästa krislådan för det mindre hushållet

Storlek medium är en krislåda framtagen för en person att klara sig minimum 72 timmar. Här finns precis de saker som är nödvändiga för att överleva och klara sig ur en kris:

·     Friluftskök och gasbehållare

·     Tändstickor, 8-pack

·     2 st Hopfällbara vattendunkar, 10 liter styck

·     Vattenrengöringsfilter för PET-flaska

·     Vevradio med solceller, inbyggt batteri samt ficklampa

·     Oljelampa

·     Första hjälpen kit

·     50 Värmeljus, 25 våtservetter och 100 avfallspåsar

I denna krislåda/överlevnadskitet finns i stort sett samma saker som i de större varianterna, dock i mindre skala. Det är en krislåda avsedd för endast en person vilket gör att mängderna inte behöver vara lika stora, dessutom får allting plats i en normalstor ryggsäck om krisen skulle kräva att man förflyttar sig.

Krislåda Small – Överlevnadskit för singelhushållet

Denna låda är en enklare variant av medium. Det betyder ett mindre stormkök, mindre första hjälpen kit samt enklare radio. Fortfarande finns alla nödvändiga saker för en person att klara sig minst 72 timmar. I denna krislåda ingår:

·     Stormkök och bränsle

·     Tändstickor, 8-pack

·     1 st Hopfällbar vattendunk, 15 liter

·     Vattenreningstabletter för 50 liter vatten

·     Vevradio med solceller, inbyggt batteri

·     Ficklampa

·     Första hjälpen kit

·     12 Värmeljus

·     Nödfilt

Detta är det mest väsentliga man behöver i ett ensamhushåll. Det kan också passa för en kris som strömavbrott upp till 24 timmar för en familj. Enkelt att frakta med sig i en ryggsäck, kan också användas för båt eller ha liggandes i en bil. Perfekt överlevnadskit för dig som bor lite mindre.

Resepaket Safe Traveler XL – Krislåda för dig som är på resande fot

Detta resepaket är framtaget för en trygg och behaglig flygresa. Många länder kräver munskydd i folksamlingar där man har svårt att hålla avstånd. Produkterna i detta paket är välkända och har hög kvalitet. I paketet ingår:

·     Andningsskydd med partikelfilter, FFP3 med skydd mot ex virus

·     Hygiengel

·     Uppblåsbar nackkudde

·     Resefilt

·     Sovmask

·     Öronproppar

Produkterna i detta paket har en lång hållbarhet och kan därför användas flera år efter man införskaffar dem. Andningsskydden är dock avsedda för engångsbruk och bör kasseras efter ca 8 timmars användning. Ett resepaket är tryggt att använda både i det vardagliga resandet samt om man tvingas resa under en kris.

Hygienpaket XLarge – Komplettera din krislåda med rejäla hygenartiklar.

Ett hygienpaket är ett utmärkt komplement till en krislåda. Detta paket innehåller det mest nödvändiga vid tillfällen eller i situationer där hygienen är viktig. Det kan också handla om situationer där man inte har möjlighet att hålla hygienen på en tillfredställande nivå. I detta hygienpaket ingår:

·     Andningsskydd, FFP2

·     Bakterie- och virusdödande spray

·     Tabletter för både maskin- och handtvätt

·     Tunna skyddshandskar, engångshandskar

·     Handdesinfektion 75%

Denna form av hygienpaket kommer mycket väl till pass vid olika typer av kriser, och kan som sagt komplettera en krislåda på ett bra sätt. Framförallt möjligheten att kunna tvätta i låga temperaturer, handtvätt samt att rengöra utrymmen för en god hygennivå.

Tips att komplettera krislådan/överlevnadskit med

Några bra saker, dock inte livsnödvändiga, att komplettera sin krislåda med är följande:

  • Nödmat – Konserver med mat (minst 2 per dag och person)
  • Frystorkad mat
  • Termos (gärna en per person i hushållet)
  • Torrmjölk, Matolja och Vetemjöl
  • Extra batterier
  • Konservöppnare
  • Toalettpapper
  • Sovsäckar
  • Tändare eller tändstål

Att ha en krislåda, överlevnadskit eller om du hellre vill kalla den överlevnadslåda hemma är en trygghet och något som man bör ha hemma. Speciellt om du bor långt ifrån mataffärer och annan civilisation.

Vad är en krislåda överlevnadslåda eller överlevnadskit?

En krislåda innehåller det man behöver för att överleva minst 72 timmar vid en kris. Det handlar om det mest basala som tex: att kunna laga mat, transportera vatten, ge tillgång till nyheter, första hjälpen samt batterier för att kunna ladda upp mobila enheter. Man ska helt enkelt kunna klara sig under en period utan samhällets hjälp, genom att ta hand om sig själv. Sen om du kallar den krislåda, överlevnadslåda eller överlevnadskit spelar mindre roll.

När behövs en krislåda/överlevnadskit?

En krislåda behövs när krisen kommer. Vid en kris så uppstår stor påfrestning på hela samhället, och en krislåda gör att man åtminstone ska kunna klara sig 72 timmar utan att skapa ännu högre påfrestning på samhället. Dessutom handlar det i en del fall om att kunna leva drägligt trots en stor kris. Man ska kunna laga mat, hämta vatten, hålla värmen och samtidigt höra nyheter och kunna kommunicera med omvärlden. En krislåda är basen i att klara sig igenom en kris, självklart kan man komplettera med ett hygienpaket, men även med mat tex konserver. Det kan också skilja sig mycket om krisen uppstår sommartid eller vintertid. I delar av landet blir man extremt utsatt vid en kris, tex om man bor på en ö eller långt från större samhällen eller städer. Många som väljer att bosätta sig på sådana platser skapar egna krislådor eller bunkrar upp för att kunna klara en kris.

Vilken krislåda/överlevnadskit ska jag välja?

Man bör utgå från sin familjesituation och bostadssituation. Bor man i en större stad så är man inte alltid lika utsatt som boende på landsbygden eller ute på en ö. Har man en stor familj, kanske flera barn i familjen, så bör man komplettera en större krislåda med produkter anpassade för barn. För ensamhushållet så klarar man sig gott med en mindre krislåda, dock kan det bli påfrestande om krisen skulle bli långdragen. Därför kan det vara en smart lösning att skaffa en större krislåda, även för ett ensamhushåll. Tänk efter vad du skulle göra om el och vatten plötsligt inte fungerar längre. Hur blir det med matlagning? Hur fixar man vatten? Hur fungerar toalettbesök när vattnet är avstängt? Med en krislåda klarar man sig drägligt i åtminstone 72 timmar.

Vad ska man ha i en krislåda eller överlevnadskit?

För att förbereda sig för en kris i framtiden så bör man införskaffa en krislåda. Detta kan man göra på olika sätt. En del väljer att plocka ihop en egen krislåda, där man packar i sådant som man tror att man kommer behöva. Nackdelen med det är att det finns risk att man glömmer något. Därför kan det vara en god idé att se över vilka alternativ som finns på marknaden idag. Krislådorna som går att köpa finns i olika storlekar, med olika innehåll. Några av dem har det mest nödvändiga, medan andra har kryddat lite extra för att säkerställa att man klarar sig igenom krisen. Vi har plockat ut fyra av marknadens bästa krislådor i olika storlekar. Dessutom har vi tagit ut en hygienlåda och ett resepaket.

Vad ska man komplettera en krislåda med?

Återigen bör man utgå från sin familjesituation. Har man småbarn hemma så bör man alltid ha ett extra paket blöjor hemma. Se även till att ha mat som passar småbarn, exempelvis ett extra paket välling eller några extra konserver med lång hållbarhet. Är man sjuk, eller tar medicin regelbundet, se till att ha medicin för minst 72 timmar hemma (gärna längre). Man bör också fundera över vilken kris som kan uppstå och som man förbereder sig för. Om krisen troligtvis är övergående, tex väderberoende, då bör man som sagt förbereda sig för minst 72 timmar. Vill man förbereda sig för en värre kris eller i värsta fall ett krig, då bör man se över möjligheten att klara sig flera veckor. Bunkra upp med produkter som håller länge och kan användas under längre tid. Ett tankesätt man kan ha är att tänka sig in i hur man levde för 100 år sedan. Man överlevde och till och med levde drägligt helt utan el och i många fall rinnande vatten inomhus. Med den inställningen så kan man ganska snabbt diskutera sig fram till vad man anser behöva för att kunna klara sig betydligt längre än 72 timmar.