Bästa överlevnadskniven – Överlevnadskniv bäst i test 2024

Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se, Överlevnadsbustiken.se, Outnorth.se, Beredd.se och Outdoorexperten.se

De överlevnadsknivar som granskas i den här artikeln är alla av hög kvalitet och har valts ut för sin skärpa, hållbarhet och tillförlitlighet. Vissa skulle säga att den bästa kniven för en överlevnadssituation är en kniv som kan användas för att skära grenar, starta en eld med en järnstång eller flå ett djur vid behov. Andra kanske tycker att du bara ska välja ett så stort blad som möjligt. Men det som verkligen är viktigt är att välja den kniv som passar dina behov. Att utse vilken överlevnadskniv bäst i test lista är ingen lätt sak att göra men vi hoppas att du ska hitta rätt kniv för dig och dina framtida äventyr.

Topp 6 bästa överlevnadsknivar – bäst i test

8-i-1-kniven

Detta är en verkligt otrolig överlevnadskniv som kan göra allt! Den har sax, trådklippare och så mycket mer. Bladmaterialet av 14C28N-stål från Sandvik kommer att se till att dina snitt blir mjuka och jämna med minimal ansträngning medan det svarta TPU-handtaget ger dig hållbarhet samt ett ergonomiskt grepp för enkel hantering. Det här verktyget har också några grymma extrafunktioner som t.ex. eldstartare med skyddshölje på toppen för att hålla sig torr i våta förhållanden eller när det inte behövs, kapsylöppnare för de där irriterande flaskkapslarna som vi alltid kämpar med att öppna hemma eller på jobbet, brytjärn bara ifall något behöver öppnas (eller stängas) men inte har en praktisk och smidig fliphandtag som de flesta behållare nuförtiden – detta kan vara till hjälp om någon är att försöka tvinga upp ett lås, och sist men inte minst – glasbrytaren som kan användas mot härdat säkerhetsglas.

Fördelar:

– Bladmaterialet i 14C28N Sandvik-stål säkerställer att dina snitt blir jämna med minimal ansträngning

– Det svarta TPU-handtaget ger dig hållbarhet och ett ergonomiskt grepp för enkel hantering

– Inkluderar en ergonomisk, utilitaristisk design med några häftiga extrafunktioner som t.ex. eldstartare, flasköppnare, brytare och glasbrytare

-Inkluderar eldstartare, flasköppnare, trådklippare

Fällkniven F1

Fällkniven F1 överlevnadskniv

Se priser:

F1 fällkniv är det perfekta överlevnadsverktyget, elegant och lätt men ändå tillräckligt robust för att klara av vad du än kan stöta på. Dess blad mäter 97 mm med en tjocklek på 4,5 mm tillverkat av VG10-stål som kommer att hålla i åratal utan rost eller korrosion, även när den utsätts för tuffa miljöer som saltvatten, vilket gör den idealisk för marin användning också! Valet mellan läderslida eller zytelplasthölje bidrar bara till dess mångsidighet när det gäller dina behov.

Fördelar med den här överlevnadskniven:

– Elegant och lätt design, perfekt för att bära med dig överallt

– Robust stålblad som inte rostar eller korroderar

– Perfekt även för marin användning

– Läderslida eller zytelplast ger bara mer mångsidighet

Brusletto Trillemarka 

Bästa överlevnadskniven Brusletto Trillemarka

Se priser:

Brusletto Trillemarka är uppkallad efter den vackra norska nationalparken med samma namn. Detta en fullängd jakt-, fiske- och vandringskniv med ett smalt blad med lyft. Bladen är 10 cm långa tillverkade av Sandvik 12C27 stålknivar medan dess handtagsplattor är Micarta som ger mer grepp i våta förhållanden för dem som gillar vattenaktiviteter som kajakpaddling eller camping på regniga dagar utan att kompromissa med bra utseende! Förutom att ha säkerhetsinsatser som säkerställer att den håller sig stadigt på plats i din slida, har den här modellen en kantlåsningsögla så att du aldrig behöver oroa dig för att förlora den ur sikte igen när den inte används på rätt sätt.

Fördelar:

-Stänkbeständig Micarta handtagskala

-Låsögla garanterar att den stannar i skidan när den inte används

– Blad tillverkade av Sandvik 12C27-stål för ett hållbart, vasst blad och hög kvalitet

– Perfekt för att ha med i fiskeväskan

Bästa överlevnadsknivarna under 1000 kr

Överlevnadsknivar är utformade för många ändamål och de måste vara hållbara. Inte alltid så har man råd och behovet att köpa dyra knivar. Men under 1000 lappen så kan du få ritkigt fina överlevnadsknivar som är värda att köpa. Läs mer nedan om vilka vi rekommenderar.

Brusletto Speider

Överlevnadskniv bäst i test Brusletto Speider

Se priser:

Brusletto Speider är en kniv utformad för dig som gillar utomhusaktiviteter och vill ha en allroundkniv i traditionell design. Det här hållbara bladet klarar de flesta situationer i utomhuslivet med sin skandinaviska rakbladsvassa egg som har testats för att hålla sig vassare längre än andra blad på marknaden idag. Det oljade björkträdet ger det ett bra grepp samtidigt som det ser bra ut när det paras ihop med alla kläder du kan bära ute för att utforska naturens skönhet eller på din nästa campingtur! 

Detta robusta men ändå eleganta verktyg levereras komplett med svart oxhudsläderskida som har både säkerhetsinsats samt bandlås för att säkerställa en säkrare transport av denna överlevnadskniv vart du än går så att du inte behöver oroa dig för skador under resan.

Brusletto Speider är bladet du behöver för alla utomhusäventyr. Robust och hållbar, men ändå raffinerad för dina äventyr i naturen.

Fördelar:

– Skandinavisk rakbladsvass skärpa

– Oljat grepp av björkträ

– Slida av svart oxläder

ØYO Hallingskarvet Knife with Leather Sheath

Billig överlevnadskniv ØYO Hallingskarvet Knife with Leather Sheath

Se priser:

Øyo’s Hallingskarvet överlevnadskniv har en snygg läderslida och fingerskydd för att förhindra att du halkar, vilket gör den till den perfekta vardagskniven att bära med sig varje dag för alla som gillar att vara utomhus. Full tang-bladet är tillverkat av högkvalitativt stål med en greppvänlig handtagsdesign som känns bra i handen – även när den är våt!

Fördelar:

– Lätt att använda

– Skarpt blad tillverkat av stål av högsta kvalitet

– Slitstark läderslida skyddar mot rost och repor

– Snygg överlevnadskniv för friluftsentusiaster

Morakniv BushCraft Survival

Se priser:

Bushcraft Survival är ett skarpt blad med en integrerad tändståls- och diamantbryne. Den här överlevnadskniven har utformats för bushcrafters, så den är perfekt om du vill ta dig an vildmarken direkt!

Det 3,2 mm tjocka svenska rostfria stålet (kolbelagt svart i den svarta versionen) gör det här bladet tillräckligt tåligt för nästan alla uppgifter som kommer i din väg samtidigt som det behåller sin rakbladsvassa skärpa över tiden – och har hög skärstyrka. Ryggen på den här kniven är speciellt konstruerad för att fungera med det medföljande tändstålet; det finns också plats i dess robusta slidan precis ovanför där du håller den förvarad undan skada för utrymme reserverat specifikt avsett för att förvara nämnda verktyg också.

Fördelar:

– Ett snabbt och pålitligt verktyg för att göra upp eld

– Bärbar och hållbar – kan användas i alla väderförhållanden

– Effektiv nödsignalanordning för nödsituationer

Några överväganden när du väljer en överlevnadskniv:

-Pris

Du måste ta hänsyn till priset på överlevnadskniven innan du bestämmer dig för en kniv. Knivar som är billigare håller kanske inte lika bra, men de kan vara allt du har pengar till. Det är bäst att överväga vad du behöver kniven till och om ett litet eller stort blad skulle fungera bättre för dina behov, eftersom en överlevnadssituation är oförutsägbar.

Det finns 3 olika typer av överlevnadsknivar som du kan skaffa – fast blad, fällbart blad och kniv med låst blad. Fasta blad kostar ofta mer än andra typer eftersom de är tillverkade av högkvalitativt stål och vanligtvis riktar sig till samlare. De är också svårare att förvara på grund av sin storlek. Vikbara knivar är bra om du vill ha den i fickan – denna typ av kniv kallas fickkniv eller fällkniv.

-Bladlängd

En viktig faktor i en överlevnadssituation är storleken på bladet. I allmänhet är det bäst att välja ett blad som är ungefär 15 till 25 cm långt. Allt mindre är svårare att hantera och allt större passar inte i vissa situationer. Ett kort blad kan vara riktigt bra för att skära grenar och flå, medan längre blad är bättre för att hugga ved eller förbereda djur infor matlagning.

-Typ av användning

En överlevnadskniv säkerställer att du har skärkraft för vad som helst – även om du behöver hugga ner ett träd eller rensa ett djur. Överlevnadskniven är också utformad för att hjälpa dig att få upp ditt skydd innan mörkret faller.

När du hanterar någon typ av kniv är det viktigt att du är försiktig och respekterar knivens kraft. Att skära grönsaker med en stor kniv kanske inte är din bästa idé!

När du rengör din kniv och packar den i en väska för förvaring ska du se till att bladet inte rör vid andra föremål i väskan och att det inte är instoppat i något hårt. Annars får du rostfläckar när du tar fram den nästa gång.

Överlevnadskniv bäst i test

Din överlevnadskniv bör testas innan du använder den i en överlevnadssituation. Du vill försäkra dig om att bladet är tillräckligt starkt för att skära grenar eller utföra andra uppgifter. Om du kan, prova att skära några material som rep, ett äpple eller en tomat – om din kniv skär dessa föremål utan problem så är det en bra överlevnadskniv som du kan ta med ut på vandring eller om du hamnar i en överlevnadssituation.

Du vill också komma ihåg att rengöra och torka din kniv efter varje användning, eftersom du på så sätt undviker att bladet rostar i förvaringen. I allmänhet bör du bara slipa bladet när det behövs, men om du finner att du behöver göra det oftare kan det vara nödvändigt att byta ut det.

Olika typer av blad på din överlevnadskniv

Överlevnadskniven är det viktigaste verktyget när det gäller överlevnadsutrustning. Det är ett av de viktigaste verktygen för att överleva, eller åtminstone vara förberedd för en naturkatastrof. I den här artikeln kommer jag att granska och jämföra olika typer av bladmaterial.

Fast blad

En av de mest populära typerna av överlevnadsknivar är med fast blad. Knivar med fast blad har ett blad som inte går att fälla undan, och det har ofta en rak, böjd eller tandad form. Fasta blad är mycket starka. De används vanligtvis för utomhusbruk, jakt och camping. Nackdelarna med denna typ av kniv är att de ofta är tyngre och kan vara besvärliga att bära i fickor.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är en typ av stål som tillverkas genom att järn tillsätts krom och nickel. Rostfritt stål finns i många köksredskap, t.ex. grytor, stekpannor och redskap. Denna typ av stål finns också i många typer av blad som tillverkas för överlevnadsanvändning utomhus. En anledning till att rostfritt stål används för både överlevnadsknivar och köksredskap är att det har förmågan att motstå korrosion och rost.

Vikbart blad

Vikbara knivar har olika mekanismer för att låsa bladet i öppet läge. Detta innebär att du kan fälla tillbaka dem i handtaget för att enkelt kunna bära eller förvara dem. Fällbara knivar kan stängas med en antiknäppningsmekanism som förhindrar att dina fingrar kläms när du fäller tillbaka knivarna med en hand. Det finns många typer av fällbara knivar på marknaden med stål blad som kan användas för överlevnad utomhus.

Fällkniv vs fast blad – Vilken är bästa överlevnadskniven?

1. Fasta blad är vanligtvis starkare och mer hållbara än fällbara knivar

Svårigheten att använda ett fast blad gör det lite mindre bekvämt för vardagligt bärande, men när du befinner dig i en överlevnadssituation där ditt liv står på spel gör det hela skillnaden att ha ett lättillgängligt och pålitligt blad i närheten.

2. Vikbara knivar kan vara lättare att bära, men fasta blad är bättre för specifika uppgifter som att hugga ved eller flå vilt

Det finns en mängd olika fällbara knivar på marknaden, men den mest kända fällbara kniven är en fickkniv. Fickknivar varierar från små diskreta knivar med två blad till stora och kraftiga modeller med flera blad. Det finns en missuppfattning att fickknivar inte kan användas för uppgifter som att hugga ved eller flå vilt, vilket inte är sant.

3. Den bästa överlevnadskniven är en kniv som du faktiskt kommer att använda

Överlevnadsknivar är ett måste för alla friluftsentusiaster och ger ett extra säkerhetsnät när man utsätts för farliga förhållanden. Den bästa överlevnadskniven har ett blad som är korrosionsbeständigt, tillräckligt starkt för att klara av de tuffaste uppgifterna och tillräckligt vasst för att skära igenom vad du än behöver. Knivens handtag ska kännas bekvämt i handen, vilket garanterar att du har kontroll över varje snitt.

En bra överlevnadskniv kan göra mer än att bara skära igenom grönsaker eller snida ett provisoriskt skydd – den kan också vara din livlina om du blir strandsatt i vildmarken. Många som köper överlevnadsknivar vet dock inte hur de ska användas på rätt sätt. Om du planerar att ha en sådan med dig på när du gör din nästa utflykt ska du bekanta dig med dess funktioner och lära dig använda en kniv för att undvika att skada dig.

Överlevnadsknivar för jakt

Jaktknivar används främst för att jaga vilt och för att skära genom djurskinnet för att komma åt köttet. Jaktknivar kallas ibland fältknivar, vilket kan likna en Bowiekniv. De är ofta blad med en längd från 10 cm till upp till 45 cm långa. Jaktknivar har vanligtvis ett helt eller delvis tandat blad. En av de viktigaste anledningarna till att jägare använder jaktknivar är att de är utformade för att skära genom hud, brosk och ben. De kallas också ofta för flåningsknivar eftersom de kan användas för olika uppgifter i naturen, t.ex. för att rensa buskar och skära ved.

Att tänka på vid köpa av jaktkniv

När du köper en jaktkniv bör du tänka på bladets storlek, till exempel om du vill ha ett långt blad eller ett kortare. Du bör också tänka på vilken typ av blad du ska välja, till exempel dess sammansättning. Vissa blad är tillverkade av rostfritt stål och andra är tillverkade av kolstål. Vissa jaktknivar har också tandning på sig för att kunna skära genom brosk och ben.

Hur länge håller en överlevnadskniv?

En överlevnadskniv kan hålla i allt från några månader till flera år eller till och med årtionden. Detta beror på hur ofta kniven används och andra faktorer, t.ex. vilken typ av stål som används i bladet. Det finns flera faktorer som skulle kunna påverka hur länge en överlevnadskniv kan hålla, men den här artikeln kommer endast att beakta inverkan av användningen. Vissa knivar har en bättre kvalitet och det är ofta de som är lite av det dyrare slaget. Så för att hitta bästa överlevnadskniven för dina behov så är det viktigt att tänka på hur och var du tänker använda den. En dyrare kniv kan vara en bättre investering om du kommer använda den ofta.

Förvaring i slida

1. När du inte använder kniven ska du alltid förvara den i fodralet som medföljde den för att skydda bladet.

2. En bra idé är att använda en slida som har en intern knivslipare så att du inte behöver bära runt på en sådan hela tiden.

3. Om du letar efter ett specifikt material för dina mantlar är läder i stort sett det bästa som finns tillgängligt just nu, men det finns för- och nackdelar med varje material.

Summering av hur du hittar den bästa överlevnadskniven

Det första man måste tänka på när man väljer en överlevnadskniv är vilken typ av material man letar efter Stål eller titan? Vad är sedan din tänkta användning? Vissa knivar är bättre utformade för utomhusuppgifter som att hugga ved eller rensa vilt. Andra är bättre lämpade för självförsvar eller arbete i hemmet. Tänk på handtagsmaterialet och hur det känns i handen, samt på bladets vikt och längd. Du bör också fundera på om du vill ha en kniv med tandade tänder på ena sidan eller inte.