Bästa första hjälpen kit 2024

Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se, Överlevnadsbustiken.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se

När du letar efter ett första hjälpen kit test kan du slås av hur många olika kit det finns att välja mellan. Att välja rätt första hjälpen kit är kanske inte alltid så lätt. I den har artikeln tas olika sorters första hjälpen kit upp för att du ska kunna finna den variant som passar dig och dina behov bäst.

Första hjälpen kit mini

Första hjälpen kit pocket

Första hjälpen kit pocket

Se priser:

Första hjälpen kit nano

Första hjälpen kit Nano

Se priser:

Första hjälpen trek

Första hjälpen kit Trek

Se priser:

Ett första hjälpen kit mini är perfekt för dig som vill ha ett första hjälpen kit att ha i bilen, husvagnen, garaget eller kanske på en annan våning i huset. Kitet har en mindre storlek och är därför enkelt att förvara. Det har också lite mindre innehåll, men kan användas för att stoppa blödningar, lägga om sår med mera.

Ett första hjälpen kit av den här modellen kan vara ditt bästa första hjälpen kit om du bor ensam eller inte vill lägga så mycket pengar på första hjälpen. Kitet är också perfekt på utflykten, i husvagnen eller om du bara vill kunna ta hand om små sår.

Första hjälpen kit mini produkter

Första hjälpen kit pocket

Första hjälpen kit Pocket

Se priser:

Den här förbandslådan är perfekt för att ha i fickan, bilen eller hemmet. Den är lätt och liten nog att få plats på de flesta ställen, men innehåller en mängd olika förnödenheter som kan hjälpa dig i en överlevnadssituation. Kitet innehåller: säkerhetsnålar, gasväv, bandage, sax, pincett, servetter, antiseptisk kräm. Perfekt för dig som gillar everyday carry.

– Håll dig själv och dina nära och kära i säkerhet med den här förbandslådan

– Lätt och liten så att du kan ta den med dig vart du än går

– Innehåller en mängd olika förnödenheter för att hjälpa till i en överlevnadssituation

– Servetter, antiseptisk kräm och andra saker för att hålla dig ren och frisk

Första hjälpen kit nano

Första hjälpen kit mini Nano

Se priser:

Den bästa förbandslådan är ett kit som innehåller allt du behöver för att hantera alla typer av nödsituationer. Den bör innehålla förnödenheter för att behandla sår, desinficera dem och förbinda dem. Den har också ha en mängd plåster i olika storlekar samt krämer och salvor för att behandla brännskador och andra skador.

– Innehåller allt du behöver för att hantera alla typer av nödsituationer

– Kommer i en kompakt och lätt design

– Har förnödenheter för att behandla sår, desinficera dem och förbinda dem

– Innehåller en mängd plåster i olika storlekar samt krämer och salvor

Första hjälpen kit trek

Första hjälpen kit trek mini

Se priser:

Trek är ett utmärkt alternativ för dem som letar efter ett kompakt och lättviktig förbandslådat. Det innehåller alla de grundläggande förnödenheter som du behöver i en nödsituation och är lätt att transportera. Vinylhandskarna är en trevlig detalj, eftersom de kan hjälpa till att hålla händerna rena om du behandlar någon med en skada.

– Innehåller alla grundläggande förnödenheter som du behöver i en nödsituation

– Kompakt och lätt design gör den lätt att transportera

– Innehåller vinylhandskar för att hålla händerna rena

– Broschyren innehåller instruktioner på engelska

Första hjälpen kit vandring

Första hjälpen kit trek mini

Se priser:

Ska du iväg på vandring är det vanligt att drabbas av skoskav, små sår av olika slag med mera. Du kan också behöva något torrt att tända eld med – en kompress till exempel. Allt du behöver finner du i ett första hjälpen kit för vandring. De är så pass små att de enkelt kan stoppas i byxfickan eller ryggsäcken. Med ett första hjälpen kit av det här slaget är du väl förberedd på allt som kan tänkas inträffa under vandringen.

Det går utmärkt att anpassa kitet med eget innehåll, samt med mer eller mindre saker beroende på hur länge du planerar att vara borta på vandring.

Första hjälpen kit innehåll

När det kommer till första hjälpen innehåll kan det skilja sig åt mellan olika kit. Det allra viktigaste att ha i kitet är tryckförband. Det används för att stoppa blödningar. Plåster bör också finnas och de håller sår rent samtidigt som mindre blödningar stoppas.

Om du har en stukad fot eller om du behöver stabilisera en led är en elastisk binda bra att ha. En bra förbandslåda bör också innehålla sårrengöring i någon form samt pincett, sax, engångshandskar och en mask för mun till mun-andning. I flera kit finns det också instruktioner, brännskadeförband, samt brännskadegel.

Hur man sätter ihop en förbandslåda

En förbandslåda är en förutsättning för alla hushåll. Genom att sätta ihop din egen kan du säkerställa att den har allt du behöver och är anpassad efter din familjs behov. Här är några tips om hur du bygger den bästa DIY-förbandslådan.

Börja med grunderna: bandage, gasväv och sax. Därifrån kan du lägga till personliga föremål som mediciner och HLR-masker. Organisera relaterade föremål tillsammans så att de är lätta att hitta i en nödsituation. Slutligen, glöm inte att inkludera antiseptiska våtservetter, avfallshandskar och en termometer.

Genom att följa dessa tips kan du bygga en förbandslåda som är redo för allt. Se till att förvara den på ett lättillgängligt ställe så att du kan ta tag i det i en hast om det behövs.

Tänk på det här när du köper första hjälpen kit

När du ska hitta dit kit finns det en del saker du måste tänka på innan du köper. Det allra första du behöver fundera över är när du ska använda ditt kit. Köper du en stor första hjälpen väska som är klumpig att bära med sig kommer du inte ha den när den väl behövs. Ett stort kit fungerar hemma, men om du ska iväg på aktiviteter eller camping måste du ha ett kit som är tillräckligt smidigt för att du faktiskt ska vilja och orka ta med det. Ska du på en längre vandring kan ett mer komplett kit vara bra, men för en kort cykeltur kanske det räcker med ett litet kit som kan fästas under sadeln.

När det gällerförbandslådor spelar även vikten en stor roll. Är du mycket begränsad vad gäller den viktmässiga lasten bör du välja ett mindre kit men har du ingen gräns är mer utrustning bättre än mindre.

Kitets storlek har också att göra med dess innehåll. Ska du på en aktivitet där det är mer troligt att du får skoskav än att en större blödning eller stukade fötter uppstår? Kanske ska du ha med allergimedicin? Ibland kan du behöva ta bort och lägga till saker i ett mindre kit för att det ska passa dig perfekt.

Vattentätt första hjälpen kit

De flesta första hjälpen kit klarar lite vatten men ett vattentätt första hjälpen kit är extremt viktigt om du ska paddla eller om du vistas i våta miljöer. Det är också bra att ha om du till exempel inte har ett regnskydd på väskan när du ska vandra.

Vattentäta första hjälpen kit finns i både askar samt små väskor. Ibland kan det vara lättare att få plats med en mjukare väska i packningen än med en större låda.

Lär dig ditt första hjälpen kit

När du köper ett första hjälpen kit finns det en del saker du behöver ha koll på. Det allra första du bör göra när du köper ditt första hjälpen kit är att lära dig hur samtliga saker fungerar. Ett förband kommer inte ha samma bra funktion om du inte vet hur det ska användas. I de flesta kit följer det med en manual eller instruktion. Läs igenom den och se till att du förstår vad som står. Känner du dig osäker på något kan du med fördel finna en video kring hur du till exempel lägger ett stoppande förband. Lägg tillbaka instruktionerna i kitet! De bör alltid finnas på plats så du snabbt kan fräscha upp kunskaperna med jämna mellanrum och när något faktiskt inträffar.

Läkemedel och första hjälpen kit

I vissa förbandslådor finns till exempel brännskadegel samt ögönskölj och sårtvätt. Det är inte några direkta läkemedel. Smärtstillande och personliga läkemedel kan du lägga till i kitet om du vill. Det måste inte finnas, men ska du på en vandring eller utflykt är det smart att ha medicinen just tillsammans med din första hjälpen utrustning. Där håller sig medicinen torr och du kan enkelt hitta den vid behov.

När du har läkemedel i första hjälpen kitet måste du dock titta på utgångsdatumen med jämna mellanrum så medicinerna inte blir för gamla. Du måste också se till att inte barn eller obehöriga kan komma åt kitet. Tänk på att alla kanske inte ska ta smärtstillande om något sker. Vissa kan vara allergiska mot paracetamol eller andra ämnen som finns i exempelvis Alvedon eller Ipren.

Frågor och svar om första hjälpen kit

Här besvaras några av de frågor som ofta kan komma upp när det gäller första hjälpen kit av olika slag.

Varför är ett första hjälpen kit bra att ha?

Både när det gäller stora och små skador är ett första hjälpen kit bra att ha. Det kan göra väldigt stor skillnad när det kommer till att stoppa blödningar, minska smärta, förhindra infektion eller rent av rädda liv. Om en person blöder ymnigt kan det handla om ett par sekunder innan personen förblött och med ett första hjälpen kit kan du snabbt och effektivt stoppa blödningen.

Med ett första hjälpen kit kan du såklart också ta hand om mindre skador, och en av fördelarna med kitet är att du alltid vet var du har ditt material för sårvård med mera.

Vad kostar ett första hjälpen kit?

Första hjälpen kit kan variera stort i kostnad. De finns i små varianter för bara någon hundralapp, till stora skåp för flera tusen kronor. På en stor arbetsplats kan det med rätta behövas ett ganska stort första hjälpen kit. Hemma kanske det känns onödigt att hänga upp ett kit för 5000 kronor på väggen när det går bra med ett mindre kit som fylls på lite oftare.

Hur ska första hjälpen kitet förvaras?

Det är ingen tvekan om att ett första hjälpen kit bör finnas i varje hushåll. Det ska fyllas på vid behov. Kitet bör sitta på väggen, synligt och nära till hands. Du kan rent av ha flera kit, kanske ett första hjälpen kit mini i källaren, ett stort på markplan, och så ett till i bilen.

Platsen kitet förvaras på ska vara torr, och gärna sval. Tänk också på att barn inte ska kunna komma åt kitet om det innehåller läkemedel. Ha istället ett minikit de kan komma åt med lite plåster, kompresser med mera. Ibland kanske barnet behöver hjälpa till med att hämta ett bandage om en vuxen fallit illa, och når det då inte första hjälpen kitet blir det svårt.

Har allt i första hjälpen kit utgångsdatum?

Nej, allt i ett första hjälpen kit har inte ett utgångsdatum. Många saker har det, men det betyder inte att sakerna är dåliga. Mediciner, sårtvätt och liknande bör dock bytas ut om datumet har passerat. Ett plåster eller en kompress blir dock inte för gammal, precis som saxar och liknande.

De flesta produkter i ett första hjälpen kit har väldigt långa bäst före datum. Brännskadegel och produkter som liknar det håller i regel i flera år och ofta kan de också användas efter att bäst före datumet har gott ut. Dock kan en del av funktionen ha gått förlorad, eller så kan produkten ha fått en annan konsistens.

Kan första hjälpen kitet anpassas?

Ja, det går utmärkt att anpassa ditt kit. Även om du väljer det bästa valet i ett första hjälpen kit test kanske du behöver lägga till eller ta bort lite saker. Har du barn kanske det är behov av lite barnplåster, om du har husdjur kanske de har mediciner eller annat som behöver finnas nära till hands både hemma och på resan.

Genom att anpassa ditt första hjälpen kit får du det bästa kitet för just dig och din familj oavsett om du befinner dig på hemmaplan eller om du är ute på äventyr.