Bästa överlevnadsfilt- Nödfilt bäst i test 2024

När det gäller att välja den bästa nödfilten finns det många faktorer att ta hänsyn till. Alla filtar är inte lika bra och alla har sina egna för- och nackdelar. I den här artikeln kommer vi att diskutera de olika egenskaperna hos de bästa nödfiltarna på marknaden och hjälpa dig att avgöra vilken som är rätt för dig.

Som många andra saker i överlevnadsvärlden så har kärt barn många namn. En nödfilt kan kallas både överlevnadsfilt, värmefolie, räddningsfilt eller campingfilt. Vad man väljer att kalla den är en smaksak. I den här guiden kommer vi kalla den nödfilt eller överlevnadsfilt.

Nödfilt – Silverfolie

Bästa nödfilten i silverfolie

Se priser:

Thermal nödfilt

Nödfilt thermal blanket bäst i test

Se priser:

Thermal nödfilt bag

Överlevnadsfilt thermal bag

Se priser:

Varje överlevnadsutrustning bör innehålla en nödfilt som ger värme när det är kallare ute. Du kan använda den som skydd om vädret blir sämre eller bara för att hålla dig varm. De är vattentäta och hållbara, men du kommer inte att kunna använda den om filten inte kommer i kontakt med huden. De bästa nödfiltarna är reflekterande för att reflektera värme samt för att se till att du blir sedd i svaga ljusförhållanden. De är tillverkade av material som inte absorberar fukt, och de är mångsidiga – du kan till och med bygga ett nödskydd av dem för att undvika både vind och regn.

 De vanligaste typen av nödfilt/överlevnadsfilt

Thermal Mylar

Detta är den vanligaste typen av överlevnadsfilt. Den är tillverkad av ett material som kallas mylar. Den är lätt och kan vikas ihop. Filtens främsta syfte är att reflektera energi från solljuset inåt tillbaka in i ett utrymme, vilket leder till lägre energiförlust.

Den allra första första överlevnadsfilten tillverkades ursprungligen av NASA. Den har blivit en standard i USA:s första hjälpen-kit. Plastbeläggningen håller materialet torrt, men materialet är ganska lätt att riva sönder när mindre storlekar behövs. Ett bättre och dyrare alternativ gör det möjligt att reflektera upp till 97 procent av all slags värme, vilket gör detta till ett mycket, mycket energieffektivt första hjälpen-alternativ.

Vad du ska tänka på när du köper en nödfilt?

När du skaffar en överlevnadsfilt är det två saker du ska komma ihåg: du behöver en nödfilt som du kommer att använda och du behöver en nödfilt som är lätt att ta med. Vilken du använder beror på din situation. Om din situation tvingar dig att gå omkring utan skydd mot väder och vind behöver du en nödfilt som klarar av just väder och vind. Omvänt, om du ska ut på en vandring vill du inte ha en överdimensionerad filt: en filt som är tung eller alledles för stor.

När du har bestämt dig för hur du vill förvara din filt kan du undersöka hur mångsidiga och hållbara nödfiltarna är. För en överlevnadssituation ska du se till att den du köper har tillräckligt med delar för att klara allt du vill göra. Och slutligen, se till att din nödfilt är tillräckligt stark för att du inte ska förlora den eller för att den ska klara av verkliga förhållanden väl.

Fördelarna med att äga en nödfilt eller överlevnadsfilt

Att ha en liten vattentät nödfilt är att föredra och är lätt att packa ner i ryggsäcken. Den är viktig för varje överlevnadskit, bug-outbag eller prepperbunker. Vattentäta nödfiltar är tillverkade av speciella material som är skapta för extrem miljö, vanligtvis kallade “rymdfiltar“. Deras reflekterande material håller värmen inne, medan aluminiumväven är idealisk för att stöta bort fukt. Som ett resultat av detta kan du räkna med att använda en nödfilt oavsett om solen bränner dig eller om du sitter fast i en snöstorm.

Den andra stora fördelen med en överlevnadsfilt är att du kan använda den på mer än ett sätt. Det handlar inte bara om kallt kontra varmt.

  • Den kompakta designen passar in i alla typer av utrustning, så att du kan ha den i ditt fordon, din verktygslåda eller din väska. 
  • Den lätta konstruktionen gör att du inte blir begränsad när du förvarar den i en ryggsäck eller annan utrustning.
  • Den vattentäta konstruktionen förhindrar att du blir fuktig. 
  • Många nödfiltar är utformade för att kunna användas mer än en gång, så länge de tas om hand på rätt sätt.
  • Det är en prisvärd överlevnadsutrustning, vilket gör det enkelt att lägga till filten till din övriga utrustning. 
  • Den kan avvisa värme när den reflekterande komponenten är riktad utåt, vilket förhindrar värmeslag. 
  • Den kan hålla värmen inne genom att fokusera metallen inåt så att du kan överleva kallare situationer.
  • Det fungerar som ett skydd om du är strandsatt utan tillgång till ett riktigt tält.

Prisklasser för nödfiltar

  • Över 100kr: Nödfiltar i denna prisklass är sannolikt återanvändbara och innehåller extra textilier utöver mylarmaterialet. Dessa är ofta bäst lämpade för camping och vandring samt för att ha i bilen. 
  • Under 100kr: Om du vill ha en nödfilt för handskfacket, förbandslådan eller väskan för att ta dig ut på flykt, är alternativen i det här intervallet vanligtvis lämpliga. De flesta är tillverkade av ett tunt mylarmaterial och kommer med flera i en uppsättning. 

Vad är en nödfilt?

En nödfilt, även känd som en rymdfilt, är ett tunt ark av foliebelagd plast som är avsett att reflektera värme tillbaka till kroppen för att förhindra hypotermi.

Kan man göra ett vindskydd av en överlevnadsfilt?

Ja, du kan göra ett vindskydd av en överlevnadsfilt. Överlevnadsfiltar är gjorda av tjocka, isolerande material som kan hjälpa dig att skydda dig från vind och kyla. För att göra ett vindskydd draperar du helt enkelt överlevnadsfilten över ett träd eller ett annat stabilt föremål och ställer dig sedan bakom det för att skydda dig mot vinden.

Kan man använda överlevnadsfilt som regnskydd?

Ja, överlevnadsfiltar kan användas som regnskydd. De är tillverkade av vattentäta och väderbeständiga material, vilket gör dem idealiska för detta ändamål. Dessutom är de lätta att bära, så du kan ta med dig dem vart du än går.

Fungerar nödfiltar verkligen?

Nödfiltar fungerar, men du måste använda dem tillsammans med de grundläggande principerna för överlevnad och någon form av skydd.