Bästa multiverktyget

Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se, Överlevnadsbustiken.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se

Det finns flera orsaker till varför alla människor bör investera i ett riktigt bra multiverktyg. Med ett multiverktyg kan du alltid vara redo, oavsett om du ska ut på vandring, ofta är ute i naturen eller om du vill meka med cykeln. Multiverktyget är framtaget för att kunna användas i flera olika typer av aktiviteter och består av flera olika verktyg i ett. Det är inte ovanligt att du kan hitta verktyg som gör det möjligt för dig att både skrapa, såga, fräsa, skära och kapa i en rad olika material.

Idag kan du hitta både elektriska såväl som manuella multiverktyg som du kan använda dig av. För några år sedan var det manuella verktyg som var vanligast, men idag är marknaden dominerad av elektriska alternativ. Tack vare det mycket stora utbudet kan du även komplettera ditt multiverktyg med en rad olika typer av tillbehör, för att på så sätt skräddarsy det efter just dina önskemål och behov. Vissa tillbehör medföljer redan i samband med köp, medan andra måste köpas till. Här kommer vi att titta närmare på vad ett multiverktyg är och vad du ska tänka på inför ett köp.

Leatherman Charge Plus TTI multiverktyg

Bästa multiverktyget

Se priser:

Gerber Center-Drive multiverktyg

Multiverktyg bäst i test från Gerber

Se priser:

Leatherman Wave Plus multiverktyg

Bästa mulitverktyget från Leatherman

Se priser:

Välj rätt multiverktyg för dig

Oavsett om du letar runt på internet, i butiker eller om du använder dig av ett bäst i test för att hitta det bästa multiverktyget kommer du att behöva ha några saker i åtanke inför ditt köp. Att använda ett test är naturligtvis väldigt bra, eftersom det ändå ger dig en indikation på vilka multiverktyg som ligger i topplistan. Idag kan vi se att utbudet av den här typen av verktyg är mycket stort och det gör det ännu viktigare att veta vad som skiljer produkterna åt.

Behov och ändamål

Innan du väljer vilket multiverktyg som du vill ha bör du först fundera på vad du planerar att använda verktyget till. Orsaken till varför du måste klura på denna fråga är helt enkelt för att det finns så många olika modeller. Alla modeller är dessutom inte framtagna för alla behov, ändamål och situationer. Har du en klar bild av hur du vill använda verktyget kommer det att bli betydligt lättare för dig att välja rätt.

Manuell eller elektrisk?

Ytterligare en sak som är mycket viktig att fundera på är om du vill ha ett verktyg som är elektriskt eller manuellt. Som tidigare nämnt lägger varumärken idag ett stort fokus på de elektriska alternativen, just eftersom de är mer praktiska och enkla att arbeta med. Du väljer naturligtvis själv vad som passar dig och ditt ändamål bäst. Fördelen med ett elektriskt verktyg är att du inte behöver trötta ut armar och kropp lika mycket som om du hade använt dig av ett manuellt

Oscillerande eller roterande

Majoriteten av alla multiverktyg gör det möjligt för dig att slipa och polera. Det du behöver ta reda på är om du vill ha en maskin med oscillerande rörelser eller roterande. Väljer du det roterande alternativet får du en motor som håller hastigheten och som passar bra om du ska arbeta med mycket hårda material. Den oscillerande modellen rör sig istället i sidled och säkerställer en mycket bättre precision. Det sistnämnda är ett bra val för dig som är osäker på handen och rädd för att gå på för hårt.

Sladd eller batteri – vad passar dig?

I det här testet kommer du att hitta både batteridrivna multiverktyg såväl som multiverktyg med sladd. Ett batteridrivet verktyg är mycket enkel att använda sig av och erbjuder en mycket större flexibilitet och mångsidighet. Dock är det inte ovanligt att dessa verktyg också är dyrare i inköp. Väljer du istället ett multiverktyg med sladd får du en motor som är mycket mer kraftfull, vilket lämpar sig för dig som är professionell snickare.

Välj ett multiverktyg som är ergonomiskt och användarvänligt

Hela vitsen med att investera i ett multiverktyg är att du ska slippa ha verkstaden full med olika verktyg som riskerar att tappas bort. Istället har du bara ett verktyg som fyller många olika funktioner och som dessutom är mycket lättare att förvara. Ett vanligt misstag är att gå på den allra största och tyngsta modellen först, men behöver du verkligen en maskin för professionellt arbete?

När du ska välja ett multiverktyg är användarvänligheten och ergonomin mycket viktig att ha i åtanke. Du ska kunna arbeta med ditt verktyg under längre stunder, utan att få ont i ryggen, axlar, handleder eller armar. Om du har möjlighet rekommenderar vi därför att du testar verktyget i butik innan du gör ett köp. Känn på verktyget, titta på knappar och inställningar och känn också efter hur mycket det väger. Kom ihåg att ett multiverktyg kan kännas lätt om du bara håller i det några sekunder i butiken, men kan få en helt annan tyngd när du har arbetet med det i timmar.

Praktiska tillbehör till ditt multiverktyg

Även om majoriteten av alla multiverktyg redan är utrustade med en rad olika verktyg kan du ändå vilja köpa till olika tillbehör och finesser. Idag får du med ett flertal olika tillbehör i samband med ditt köp, men kom ihåg att ju fler tillbehör du får, desto mer kommer du också att behöva betala. Här vill vi därför rekommendera dig att inte bara titta på antalet tillbehör utan att även fundera på om de kommer till användning eller inte. Det är helt onödigt att du betalar extra för många tillbehör som sedan bara blir liggande.

Några mycket vanliga tillbehör som medföljer de allra flesta multiverktyg är bland annat följande:

  • Sågblad för olika typer av material, samt sågblad med olika tandningar och i olika former
  • Slippapper och slipplattor i olika grovlekar såväl som i olika storlekar – så att du kan forma ytor och plattor såväl som slipa ner vassa kanter
  • Segmentsågklingor så att du kan såga igenom kablar, rör, kakplattor och laminat med så stor precision som möjligt
  • Skrapor i olika storlekar och i olika former så du snabbt och enkelt kan ta bort isoleringsmaterial, fogar och kakelfix
  • Knivar

Styrka och prestanda

Det är inte alltid lätt att veta vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa ett multiverktyg, eftersom det finns så många aspekter att ha koll på. Orsaken till varför du bör fundera så mycket på både det ena och det andra är helt enkelt för att multiverktyg kostar pengar – och det en hel del. Det är inte ovanligt att du kan behöva betala ett flertal tusenlappar för ditt verktyg och då vill du naturligtvis göra ett så bra val som möjligt.

Utöver ovanstående punkter och aspekter rekommenderar vi att du även har koll på maskinens styrka. Ju starkare ditt multiverktyg är, desto hårdare och tuffare material kommer den också att kunna hantera på ett enkelt sätt. Som tidigare nämnt är det vanligt att multiverktyg med sladd är mycket starkare och kraftfullare än de som drivs med hjälp av batteri. Dock är de moderna batteridrivna modellerna fortfarande mycket kraftfulla och klarar av majoriteten av alla material med bravur.

Pris – Vad kostar ett multiverktyg?

Multiverktyg är verktyg som består av flera olika verktyg och som är otroligt mångsidiga. De kommer även med ett flertal olika tillbehör och drivs med hjälp av sladd eller ett stort och kraftfullt batteri. Alla de här aspekterna ligger också till grund för det högre priset som maskinen har, men det är trots allt en mycket bra investering som du kommer att få stor användning för.

Hur mycket ett multiverktyg kostar är svårt att säga, eftersom priset varierar beroende på en rad olika faktorer. Multiverktyget storlek, prestanda och styrka kommer bland annat att vara avgörande i frågan, men också vilka tillbehör som medföljer och hur många, för att inte glömma själva varumärket. Idag kan du hitta ett multiverktyg för ca 1000 kronor, medan andra modeller ligger över 5000 kronors gränsen eller mer.

Hur mycket du har möjlighet att betala kan bara du och din plånbok bestämma. Har du en buffert som passar rekommenderar vi att du väljer ett verktyg som kostar lite mer i inköp. Detta gäller även för dig som planerar att använda dig av verktyget väldigt ofta. Ett frekvent användande kommer att kräva ett verktyg som är tillverkat i de allra bästa och mest högkvalitativa materialen.

Få ditt multiverktyg att hålla mycket längre

Med hjälp av rätt typ av underhåll kan du säkerställa att ditt multiverktyg fungerar som det ska och att det håller mycket längre. Ett vanligt misstag är att lägga ifrån sig verktyget så fort du är klar, utan att ha rengjort det ordentligt. Direkt efter användning rekommenderar vi att du rengör maskinen och tar bort spån och eventuellt damm som har fastnat. För att du ska kunna lyckas med detta gäller det att du har en maskin som är enkel att ta isär, smidig att rengöra och lätt att sätta ihop igen.

Behöver du komma åt små och trånga utrymmen kan du med fördel använda dig av tryckluft. Med tryckluft blåser du enkelt rent ditt verktyg på alla de platser där du vanligtvis inte kommer åt med en vanlig trasa. Se också till att du alltid förvarar multiverktyget på en torr och sval plats. Är det fuktigt i utrymmet finns det risk för att verktyget kommer till skada.

Vilket multiverktyg är bäst för mig?

Det är svårt för oss att säga vilket multiverktyg som kommer att passa dig bäst. På marknaden finns det mängder med fina modeller som du kan välja mellan, som alla är framtagna med unika finesser och egenskaper som passar olika typer av behov. Det är du själv som måste avgöra vad som är viktigt för dig och det gör du genom att fundera på varför du vill ha ett multiverktyg till att börja med och hur du planerar att använda dig av det.

Trots det finns det ändå några grundregler för det “bästa” multiverktyget. Det bästa multiverktyget ska vara enkel att använda sig av, användarvänligt även för dig som är nybörjare, ha en styrka som passar de material som du vill arbeta med och ligga i den prisklass som du föredrar. Den ska även vara tillräckligt lätt för dig att lyfta, eftersom det kan bli jobbigt att arbeta med ett mycket tungt verktyg under längre perioder.

Vanliga frågor och svar

Det är inte ovanligt att det uppstår en hel del frågor och funderingar när det är dags att köpa ett multiverktyg. Har du ägt ett verktyg av detta slag tidigare har du säkerligen lite större koll på hur de fungerar och vad som är viktigt att tänka på. Ska du däremot köpa ditt allra första multiverktyg kan det vara betydligt svårare.

1. Vad kan jag använda multiverktyget till?

Ett multiverktyg är framtaget för att kunna användas till många olika saker. Med hjälp av de tillbehör som medföljer kommer du bland annat att kunna kapa, såga, skära, skrapa och fräsa. Du kan också arbeta med många olika typer av material, t.ex. trä och metall. Kom ihåg att ju starkare material du vill arbeta med, desto starkare multiverktyg behöver du också välja.

2. Ska man välja batteridriven eller multiverktyg med sladd?

Huruvida du ska välja en med sladd eller en batteridriven modell är helt upp till dig själv att bestämma. Fördelen med de batteridrivna modellerna är att du har möjlighet att arbeta fritt och behöver inte vara beroende eller begränsad av någon sladd. Dessa multiverktyg är dock dyrare i inköp. Vill du spara pengar är det således en med sladd som är bättre.

3. Måste man ha ett multiverktyg som hemmasnickare?

Att investera i ett multiverktyg är naturligtvis inget måste, men det är en mycket bra investering och ett verktyg som du kommer att få stor användning för. Du sparar inte bara in pengar genom att slippa köpa flera olika typer av verktyg, utan du sparar också plats i ditt hem, garaget eller i verkstaden. Med ett multiverktyg blir förvaringen helt enkelt mycket lättare.

4. Vilka tillbehör får man med?

Vilka tillbehör som medföljer kan variera ganska mycket mellan olika modeller och tillverkare. Det vanligaste är dock att du får med sandplattor och slippapper, sågblad och segmentsågklingor såväl som knivar och skrapor i olika storlekar. Du kan även köpa till fler tillbehör om så önskas.