Bästa fällkniven – Fällkniv bäst i test 2024

Innehåller reklamlänkar från Outnorth, Generalprepper, ÖVerlevnadsbutiken, Outdoorexperten och Beredd.

När bör man börja öva med fällkniven? När bör man köpa bästa fällkniven? Även om det inte finns några svar på dessa frågor, kan vi ge dig en lista på vad du bör titta efter innan du bestämmer dig. När man ska införskaffa en bästa fällkniv så finns det några skaer man bör tänka på. Nedan kommer vi gå igenom några av de saker man bör tänka på när man köper fällkniv.

Den vikbara kniven eller fällkniv som man vanligtvis kallar den är särskilt lämplig för friluftsälskare som gillar att delta i olika utomhusaktiviteter. Bladet kan fällas in och ut, vilket gör den till en praktisk resekompis för dem som gillar att vandra, fiska, campa osv. En fällkniv är även bra att ha i sin Bug out bag eller krislåda med.

Topp 3 bästa fällknivar

Victorinox Hunter Pro M Orange

Se priser:

Fällkniven Gerber Paraframe I Fine Edge

Se priser:

Fällkniven U2

Se priser:

När man är ute och vandrar så är det en fördel om man packar så lätt som möjligt så man slipper bära onödig vikt. En fällkniv tar lite plats och passar utmärkt för den som inte vill ha med sig en fullstor överlevnadskniv. Fällknivar fungerar precis som vilken kniv som helst och man kan rensa fisk som du fångar på ditt äventyr. Skära av snören och snickra ihop en grillpinne är inte heller några problem. När man köper fällkniv så är det viktigt att tänka på vad man ska använda den till och hur stor man behöver. Men framförallt vill man ha en säker och funktionsduglig fällkniv. Läs mer om vad vi tycker är bästa fällkniven och vad man ska tänka på vid köp av fällkniv.

Viktigt att tänka på när du väljer fällnkiv

Från latinets “flectere”, som betyder böja eller vika, är en fällkniv en kniv vars blad enkelt kan fällas in i handtaget. Vikbara knivar är inte lika varierande som fasta knivar, och i allmänhet används termen för att hänvisa till ett litet blad. Det finns vikbara fickknivar, som kan bäras i en ficka och som vanligtvis har ett exponerat blad.. Vissa knivar är utformade för arbete, t.ex. fältknivar, jaktknivar, köksknivar, överlevnadsknivar osv. Andra fällbara knivar är utformade för fritidsbruk.

Det första du bör tänka på är storleken. Små fällknivar är den perfekta storleken för att bära i en ficka eller handväska. Därför kan de följa med oss även om vi inte planerar att använda dem direkt.

Även om den är något mindre än en vanlig kniv är den fällknvar utformad för att kunna följa med dig överallt. Det innebär att den inte bara är användbar för vardagliga uppgifter, utan även utmärkt för camping, fiske eller vandra.

Det viktigaste att tänka på när du köper fällkniv är kvaliteten. Du vill se till att bladet är vasst, eftersom det kommer att användas för att skära i både mat och kanske andra material. Det är också viktigt att fällkniven är tillverkad av rostfritt stål av god kvalitet. Eftersom du kommer att använda den för en mängd olika ändamål vill du inte att den ska bli slö lätt.

För de flesta fällknivar finns det olika typer av låsmekanismer, och vi vill inte kunna stänga bladet på något sätt när vi använder den. Vi vill kunna använda kniven utan att behöva oroa oss för kniven ska vika ihop sig.

Vissa knivar levereras med några extra verktyg. En kniv med bältesclips är trevligt, men inte nödvändigt. En fällkniv som är mer som ett multiverktyg kan vara perfekt för den som behöver många olika verktyg med sig på sitt äventyr. Då får man både tång, såg och andra bra att ha saker inbyggt i sin fällkniv.

Användarvänlighet

Det sista du vill göra när du campar är att ha med dig en fällkniv som är svår att använda. Den måste vara lätt att hantera. Dessutom vill du ha en kniv som ger dig en skärkant av god kvalitet, ett handtag som är bekvämt att hålla i och en mekanism som låser bladet.

En annan sak som gör en bra fällkniv är att den är kompatibel med det du ska använda den till. 

Blad och skärpa

Om du vill ha en fällkniv som är vass och håller länge, ska du välja en fällkniv av god kvalitet. Olika typer av rostfritt stål är populära för fällknivar, eftersom de är tillverkade av material som tål en mängd olika väderförhållanden och fungerar under en mängd olika omständigheter.

Den bästa längden på bladet beror på vad du ska använda fällkniven till. Längre blad gör den svårare att bära med sig, men de gör den lättare att använda vid tuffa uppgifter.

Låsmekanik

En fällkniv med en låsmekanism är i allmänhet säkrare att använda, men det finns för många olika typer av låsmekanismer för att det ska vara lätt att låsa bladet så man undviker att skada sig själv.

Back locks

Anordningen använder ett system som endast tillåter att bladet öppnas när man trycker på handtaget. Det ger kniven en extra säkerhet och man kan vara trygg med att fällkniven inte viker ihop sig och skadar sig.

Frame lock

Den fällbara knivens låsmekanism har ett titanblad som fälls in i handtaget. En sak att tänka på när du köper en fällkniv med ramlås är att de oftast är känsligare än fällknivar med rygglås.

Liner lock

Det finns en unik låsmekanism på vissa billiga knivar som kallas linerlock. Det är en billigare och mer kompakt version av den traditionella bladlåsningsmekanismen. De liknar på många sätt rygglås men är inte lika robusta.

Slip joint

Om du vill bära en fällkniv i fickan är det viktigt att ha en kniv som är låst på plats. Du vill se till att det finns någon typ av låsningsmekanism på kniven för att förhindra att den oavsiktligt fälls ut när du använder den. På så sätt kan du ha ett säkert grepp om bladet.

Multifunktioner

Multiverktyg innehåller alltid en fällbar kniv och är ett bra val för vandring eller backpacking. Det är lättare att bära med sig och den här modellen är också mer snygg och kompakt, så den är lätt att bära med sig och tar väldigt lite plats. När man köper ett multiverktyg så är det viktigt att se vilka funktioner som den innehåller så man köper ett multiverktyg som har allt som man tänkt sig.

Vikt och storlek

Detta gäller särskilt för dem som bär större fällknivar. Bladets totala storlek och vikt är avgörande när du vandrar långa sträckor. Ju större kniv desto mer vikt har du att bära. Långa vandringar vill du helst dra ner vikten på din packning och en mindre fällkniv är att föredra.

Hur du hittar den bästa fällkniven för dina behov

Du bör ställa dig själv dessa frågor: “Kommer jag att använda den här fällkniven ofta?” “Vad kommer den att kunna göra?” “Hur kommer jag att kunna använda den på ett effektivt sätt?”

Detta omfattar dock även andra faktorer, t.ex. hur fällkniven fungerar och hur den ser ut, samt hur den är konstruerad.

Vem behöver ha en fällkniv?

När man är ute i naturen bör man alltid se till att packa med sig en fällkniv i nödfall.

När jag gör en lång vandring använder jag oftast min fällkniv. Det är först när fällkniven blir borttappad som jag inser hur ofta den används. Även i hemmet kan det vara bra att ha en fällkniv. Varje liten sak som att kapa snören, öppna paket eller kapa grenar i trädgården.

Fällknivar är användbara på de flesta resor där du befinner dig ute i naturen. De är lätta att ha med och tar liten plats och man kan ha den i fickan och den är alltid tillgänglig.

Hur ska en fällkniv förvaras?

En fällkniv kan förvaras säkert var som helst om bladet låses på plats, vilket förhindrar att kniven öppnas när den förvaras.Se till att fällkniven förvaras trygg så inte barn kan komma åt den. 

Kan man slipa en fällkniv?

För att se till att en fällkniv är vass kan den vässas med hjälp av en slipsten eller en slipmaskin. Beroende på materialet kan du använda denna slipteknik för att vässa bladet. Det går även lämna in den till en specialist som slipar kniven så den blir vass.

Hur lång fällkniv får man ha på sig?

Enligt svensk lag så får man inte bära en kniv på sig som är tilltänkt för att skada andra eller användas vid brott. Men för att svara på den här frågan så måste man ha koll på lagen ordentligt. Vi rekommenderar att man läser på om Knivlagen som man kan hitta här.