Everyday carry (EDC) för överlevnad

Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se, Överlevnadsbustiken.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se

En everyday carry, eller EDC är ett lite mindre överlevnadskit som gör det lite lättare att klara sig vid krig eller kris. Ditt EDC kit ska vara så pass behändigt att du kan bära med dig det varje dag, vart du än går när du lämnar hemmet. Det ska alltså inte vara en 50 kilo tung väska med tält, mat och annat.

Här får du lite mer tips kring hur du bör tänka när du ska köpa eller sätta ihop ett nödkit med allt det du kan tänkas behöva till vardags eller när du hamnar i en nödsituation av något slag.

Välja rätt EDC kit

Ett EDC kit ska vara smidigt och enkelt att använda. Innehållet kan variera lite men basen är i regel den samma. Det finns lite bomull och tändstickor för att göra upp eld, kanske en liten spegel, en kondom för vattenförvaring, säkerhetsnålar, en kompress, plåster, och oftast även en liten kniv.

Köp EDC kit hos Generalprepper.se

EDC kit hos Generalprepper.se

Köp EDC kit hos Overlevnadsbutiken.se

EDC kit hos Overlevnadsbutiken.se

De flesta EDC kit är vattentäta vilket är en stor fördel om det regnar, eller om du är på till exempel en vandring och hamnar i vatten. I de här kiten kan både förpackningen vara vattentät men i regel är också tändstickor och liknande förpackat i blisterliknande paket som gör att de hålls torra.

EDC kniv

Victorinox Swiss Champ

EDC kniv från Victorinox

Se priser:

Victorinox Huntsman Wood eller röd

Victorinox Huntsman EDC kniv

Se priser:

Första hjälpen trek

Victorinox Spartan EDC kniv

Se priser:

Något som hör till alla everyday carry är en EDC kniv. Det behöver inte vara en stor köttyxa utan du kommer långt med en hopfällbar, mindre kniv som är riktigt vass. Med kniven kan du öppna förpackningar, skära av snören, ordna mat och en hel del annat. En EDC utan kniv är inte komplett. I dag finns praktiska knivar i alla möjliga format och storlekar. Vissa av dem ryms i en liten plåtlåda, andra kan fästas i bältet. Det kan vara klokt att titta igenom kniven och slipa den med jämna mellanrum. Lägg gärna ner en liten slipsten i ditt kit så kan du alltid hålla kniven vass.

Vad är en EDC penna?

Med en EDC penna kan du inte bara skriva i regn, under vatten och under lång tid. Den här typen av pennor är mycket mer än bara ett skrivredskap. De flesta EDC pennor är av bläcktyp och de kan fyllas på med nya patroner som är lätta att ta med sig. Bläcket är vattenfast, och du kan skriva på flera underlag. Det finns också taktiska pennor som har flera funktioner och som inte bara kan användas för att skriva. De här pennorna kan ha glaskrossare, inbyggd lampa, bältesskärare och mycket mer. Ofta är pennorna lite mer rejäla i modellen för att du ska kunna använda dem även med handskar, eller om det är kallt ute.

Fördelar med en EDC lampa

Oavsett om det gäller en kris- eller krigssituation, eller om du bara har strömavbrott kan det vara väldigt skönt med lite ljus i omgivningen. Med en EDC lampa som drivs med vev eller solceller kan du få just det. Många EDC lampor har också en inbyggd powerbank som gör att du kan ladda till exempel en mobil eller andra enheter. För dig som vill ha en mer heltäckande lösning kan det också vara bra att ha en EDC lampa med inbyggd nödradio och vev. Du behöver inte oroa dig för att batteriet ska ta slut, utan efter någon minuts vevande kan du få ett helt okej ljus och samtidigt lyssna på viktiga sändningar från radion.

Mindre EDC väska

En EDC väska är en lite mindre väska som används för att du lätt ska ha koll på alla dina EDC prylar. Väskorna finns i flera olika färger, storlekar och modeller. De kan också vara inredda på lite olika sätt. Vissa har små fack, andra ringar och någon väska är helt tom inuti. Det är väldigt individuellt vad just du väljer. Många vill ha sin EDC väska organiserad, och är du en av dem kanske det är mest praktiskt med en väska där allt har sin bestämda plats.

Flera av väskorna är vattentäta och tillverkade av tåligt material. Målet är att du lätt ska kunna bära med dig din väska överallt, och du ska kunna ha den i närheten så du är förberedd om något oförutsett sker. Det kan vara något så enkelt som att du behöver en kniv, ficklampa eller skruvmejsel när du är ute på vandring.

EDC ryggsäck

En EDC ryggsäck är ett bra val för dig som vill ha med dig lite mer i din everyday carry. Det behöver inte vara en stor ryggsäck men den rymmer helt enkelt lite mer än en mindre väska.

I en EDC ryggsäck kan du få plats med till exempel en extra tröja, en regncape, mediciner eller liknande. Det är ett bra alternativ för dig som har bil, om du arbetar eller om du i regel inte lämnar hemmet utan en väska. Du kan med fördel ha en lite mindre variant i din ryggsäck. På så vis kan du enkelt ta med det mindre kitet när du inte vill ta med hela ryggsäcken.

En stor fördel jämfört med en mindre väska är att du får plats med lite större verktyg, och dessutom kan du få ner mer personliga ägodelar. Din ryggsäck kan till exempel rymma nödkakor, nödvändiga mediciner, lite pengar och kanske en filt. Det är ett optimalt val om du ska på vandring, eller om du ofta åker långa sträckor med din bil.

Varför välja ett EDC multitool?

Med ett EDC multitool är du väl förberedd på mycket. Ett multitool kan liknas vid en schweizisk armékniv med både kniv, korkskruv, tång, såg och annat. De här multiverktygen finns i många prisklasser som varianter. De billigaste varianterna är utformade i samma format som ett kreditkort. De har många olika funktioner, men i ett litet format. Du kan både dra åt muttrar, skruva i eller ur skruvar och skära upp saker. Dock kan du inte räkna med att få samma kvalitet eller styrka som i ett faktiskt verktyg.

Nödkit som passar alla

När det kommer till den här formen av nödkit kan verkligen alla ha dem. Du behöver inte var mästare på att överleva, du behöver inte ha tillstånd och de kostar inte speciellt mycket. Du måste inte tvunget ha kiten överallt, men det gör ingen skada att ha ett med sig.

Vanliga frågor och svar

Här presenteras några av de vanligaste frågorna som ställs när det kommer till mindre nödkit som är avsedda att bära med sig varje dag. I den här kategorin får du även svar på frågorna.

Behöver du EDC överallt?

Det är absolut inget tvång att ha ett EDC nödkit överallt men i många fall kan det vara väldigt praktiskt. Du behöver inte bara använda det i nöd, utan det går utmärkt att ha även till vardags, och du kan sedan fylla på det du använt i kitet. Nödkit finns i flera storlekar, och du kan enkelt få plats med ett i bilen, skrivbordslådan eller jackfickan om du inte vill ha en större variant i ryggsäcken.

Hur mycket kostar ett EDC kit?

Det finns EDC nödkit i alla prisklasser. Det finns billigare, mindre varianter för bara några hundralappar, medan professionella EDC kit kan kosta närmare en tusenlapp. Du kan också köpa fristående delar till ditt EDC kit och sätta ihop det på egen hand. Då kan du välja ut precis de delar du vill ha i ditt nödkit, och en del av dem kanske du redan har hemma.

Vad ska EDC kitet innehålla?

De färdiga nödkit som finns har ett bra innehåll, men du kan såklart anpassa ditt EDC kit efter vad du kan tänkas behöva. Vissa kit saknar till exempel något att bära vatten i, andra har inget multiverktyg. Om du har viktiga saker på datorn kanske det är av stor vikt att ett USB med säkerhetskopia får plats i ditt EDC kit och då kan du lägga i det. Det är dock bra om kitet innehåller material för att starta en eld, något vasst, lite sytillbehör och liknande. Kitet ska helt enkelt göra det lättare att överleva vid en kris.

Kan du ha mat i ditt EDC kit?

Både till vardags och vid en krissituation vill du hålla kroppen, hjärnan och humöret i schack. Får du blodsockerfall, eller om du lider av diabetes kan det sluta illa. I ett litet EDC nödkit går det inte att få in stormkök och stora lådor med mat men du kan få ner en liten påse godis, druvsocker eller liknande. Välj gärna något som tål värme samt kyla så behöver du inte oroa dig för att en chokladbit ligger och smälter i ditt EDC kit.

Nödkit på flygplan

I regel brukar det inte vara några större problem att ta med ett litet nödkit på flyget. Dock kan du behöva ta ut knivar och andra vassa föremål. De kan i vissa fall checkas in tillsammans med din vanliga resväska. Känner du dig det minsta osäker gör du klokt i att kontakta det bolag du ska flyga med i god tid innan avresan.

När det gäller knivlagar med mera kan det ibland vara olagligt att bära kniv i vissa länder. Ett multiverktyg i ett nödkit brukar dock gå bra, men du bör inte gå runt och vifta med kniven.