Bästa vattenrengöring för vandring och överlevnad

Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se, Överlevnadsbustiken.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se

Ibland när du är ute på en vandring eller om du helt enkelt befinner dig i en överlevnadssituation så kommer du utan tvekan vara i behov av rent vatten. Och att bära med dig vatten är tungt och inget du vill ödsla viktig energi på. Det finns flera olika sätt att rengöra vatten på ett bra och effektiv sätt och mycket beror på hur du föredrar att rena vattnet. Nedan listar vi några av de olika sätt som finns att tillgå. Bästa vattenrengöring kan utföras på en mängd olika sätt och nedan tar vi upp några av dem.

Bästa vattenrengöring
Rent vatten

Vattenfiler för rengöring av vatten

Är du i en situstion där inte koka vatten är ett alternativ så är vattenfilter en riktigt bra lösning för att kunna snabbt rena ditt vatten. Vattenfilter tar bort parasiter och andra bakterier som du helst inte vill få i dig. Beroende på vilket filter ud väljer så kan de även en del ta bort dålig smak på vattnet och även virus. Filtrena kan använda sig av gravitation, handkraft eller undertryck.

VattenreningstablettEtt av de bästa vattenrengörings metoderna

Du kan även rena vatten på kemisk väg genom att använda vattenreningstabletter. Det som tabletterna gör är att de förstår skadliga bakterier, parasiter och virus och gör vattnet som vilket dricksvatten som helst.

UV-Rening av vatten

Vattenrengöring med UV är både enkelt och ett säkert sätt att göra vatten drickbart. En UV behandling tar död på virus, bakterier och protozoer. Dock så filterar inte lamåan vattnet så vill man ha rent och klart vattens å bör man lösa det på annat sätt.

Är vattnet drickbart test

Även fast du renat dit vatten så är det alltid bra att göra ett test för att se om vattnet verkligen är rengjort och klart att drickas. Som tur är finns det test som man kan köpa och testa efter E.coli, serratia, ctirobacter, klebsiella och enterobacter och andra koliforma bakterier. Har du egen brunn bör du regelbundet ta prover på vattnet för att se hur kvaliten på vattnet är. Som regler bör man testa sitt brunnsvatten vart tredje år. Har du problem med ditt vatten så bör du testa det oftare än så.

Vattenrengöring vandring

Vattenrening är ett måste vi vandring. Risken finns att man vandrar fel eller går vilse och får slut på vatten under sin tur i vildmarken. Vattenrening vid vandring är helt beroende på hur länge du tänkt vara ute. Har du planer på en längre vandring är det bra om man har med sig ett vattenrengörings utrustning ifall det blir ändrade planer. Vattenrening vandring kan vara både vattenfilter eller vattenrengöringstabletter men det viktigaste är att man har med något av dem. Skadar du dig eller går vilse så är det alltid bra att kunna rena vatten. Att ta med sig några vattenreningstabletter är att föredra då de tar lite plats och är enkla att använda.

Hur renade man vatten förr i tiden?

För länge sedan använde människor kol och aska för att rena sitt vatten. Det beror på att kol och aska är bra på att absorbera föroreningar. De använde inte heller dyra maskiner för att avlägsna orenheterna från vattnet. I stället lät de gravitationen göra allt arbete åt dem genom att hälla vatten i en kanna och låta det rinna nerför en sluttning eller backe.

Du kan fortfarande köpa specialkonstruerade filter för vatten som tar bort även de minsta bakterier, virus eller kemiska partiklar som kan göra dig sjuk. Problemet är att dessa kostar pengar och tar upp plats i din ryggsäck eller bug-out bag om du gör din egen överlevnadsutrustning.

När behöver du vattenrengöring?

Viktigt att ha koll på situationen du är i här. Är du utomlands så läs först på vad som gäller om vattnet som kommer ur kranen. Ofta är inte vattnet klorerat och passar inte ens till att borsta tänderna och än mindre att dricka. Du kan grovfiltera vattnet genom att använda dubbla kaffefilter eller genom sedimentering vilket betyder att man låter vattnet stå i en behållare och att tyngre partiklar för sjunka till botten. Enklast här är dock att köpa vatten på flaska och helt låta vattnet i kranen vara.

Är du ute på en längre vandring och känner inte för att bära på en massa vatten så är det bra om man har med sig ett vattenreningssystem så du slipper oroa dig för bakterier och parasiter när du dricker från sjöar och andra vattendrag.

Behöver man koka vatten?

Ett av de säkraste sätten att rena sitt vatten är genom kokning. Problemet med den metoden är att det är tidskrävande då vattnet måste koka och att det blir små bublor i botten av dit kärl när du kokar den över ett stormkök räcker inte. För att vattnet ska vara drickbart behöver vattnet koka ordentligt. Är det vinner så är det härligt att dricka något varm så efter att du kokat upp vattnet så kan man förvara det i en termos. Under sommaren vill amn hellre ha kallt vatten så att försöka kyla ner det kan vara att föredra. Ett bra tips är att om du befinner dig ute i skogen så kan man koka vattnet med tallbarr och dricka det som te. Tallbarr innehåller C-vitamin och gör att vattnet får en sött smak. Ett ritkigt bra sätt att få i sig extra energi.

Vad ska man tänka på vid rengöring av vatten?

Befinner du dig ute i vildmarken så är det viktigt att tänka på var du befinner dig samt att ha koll på det finns några varningar om att inte dricka direkt ur bäckar och vattendrag. I fjällvärlden så är det vanligt att mand ricker direkt från bäcken men viktigt här att ha koll på att det inte finns några varningar om att dricka vattnet. Tänk på att alltid ta det säkra före det osäkra och rena vattnet antingen genom kokning eller annan metod. Vattenrengöring blir avgörande för din överlevnad hur du än vrider och vänder på det.

Att tänka på:
Finns det bakterier i vattnet?
Kan det finnas virus i vattnet?
Eventuella parasiter – encelliga eller flercelliga.

Vem behöver rengöra sitt vatten?

Beroende på situationen man befinner sig i så beror det lite på. Är du ute och vandra i fjällen så är tillgången till rent vatten större än om du vandrar i skogen eller om du befinner dig i en kris. Men för att vara på den säkra sidan så rekomemnderar vi alltid att man rengör sitt vatten. Rengör man inte sitt vatten finns risk för att få diarre och andra sjukdomar som man inte vill få när man befinner sig långt från närmasta sjukhus.

Sammanfattning

Det finns flera olika sätt att rena dit vatten på och allt är beroende på vad du ska göra. Är det vandring så kan det vara skönt att slippa bära med sig vattnet då det kommer bli både tungt och otympligt att bära med sig. Om du befinner dig i en krissituation så är det bra om du är förberedd och redan har alla grejer hemma. Vill du vara väl förberedd så köp hem vattenrening och förvara hemma om krisen skulle vara framme. Finns en uppsjö av olika produkter som man kan köpa och vi kommer i den här guiden lsita några av de som vi tycker är bäst. Vi rekommenderar att läsa på om hur du använder de olika produkterna innan du köper dem för att säkerställa att det är en vattenrening som gör jobbet just för det du tänker använda den till.