Bästa plastdunkar för dricksvatten – Bäst i test 2024

Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se, Överlevnadsbustiken.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se

Världen är en farlig plats. När en katastrof inträffar är det viktigt att vara förberedd för alla typer av nödsituationer. I efterdyningarna av naturkatastrofer eller terroristattacker är rent dricksvatten en av de första saker som människor ofta är i behov av. Men vad händer om du inte har något vatten på flaska till hands eller en plastdunk för att förvara rent dricksvatten?

Hopfällbara plastdunkar

En hopfällbar plastdunk är en livräddare i nödsituationer. När katastrofer inträffar behövs en plastbehållare med rent dricksvatten så snart som möjligt. Dessa behållare är lätta att förvara och kan användas i flera år. Dessa plastdunkar är också lätta att transportera eftersom de kan fällas ihop när de inte används.

Olika storlekar på din plastdunk

Det är viktigt att du köper en plastdunk i rätt storlek när du köper en behållare för dit dricksvatten. De finns i alla olika storlekar och du måste se till att du köper rätt storlek för dig. Nedan går vi igenom olika storlekar.

Bisfenol A, eller BPA, är en kemikalie som finns i vissa plaster. Den har kopplats till en rad olika hälsoproblem, så det är viktigt att se till att alla platsdunkar du använder är BPA-fria.

Ett annat viktigt övervägande när du väljer en plastdunk är hållbarheten. Du vill ha något som tål att tappas eller vältas. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att dina plastdunk ska gå sönder eller läcka.

Ett sista övervägande när du väljer plastdunk är hur lätta de är att förvara. Du vill ha något som tar upp minimalt med utrymme och som enkelt kan staplas. Vattendunk är perfekta i detta avseende eftersom de lätt staplas på varandra. Det innebär att du kan förvara dem i ett skåp eller under sängen utan att de tar upp för mycket plats.

Det är viktigt att du köper en plastdunk i rätt storlek när du köper en behållare för dit dricksvatten. De finns i alla olika storlekar och du måste se till att du köper rätt storlek för dig. Nedan går vi igenom olika storlekar.

Plastdunk 5 liter

En plastdunk på 5 liter kan vara en bra storlek för att ta upp vatten från din flod eller bäck. De är också bra för att förvara saker som bönor och ris eller annan torr nödmat. De är också bra för lagring av flytande gödsel. När det gäller långtidsförvaring av vatten är plastdunk på 5 liter ett bra alternativ. De kan också staplas enket och gör förvaringen är perfekta för små utrymmen. Så om du letar efter det bästa sättet att förvara vatten på lång sikt så är plastdunk på 5 liter något du bör överväga.

Plastdunk 10 liter

En plastdunk på 10 liter är en bra storlek för överlevnad. Du kan använda den som en behållare för att förvara dricksvatten eller till och med som ett sätt att bära föremål eller förvara torr nödmat.

Plastdunk 20 liter

Om du planerar att lagra vatten är en plastdunk på 20 liter den bästa storleken för daglig förvaring av dricks- och matlagningsvatten som räcker till en person i tre månader. De är dyrare än mindre behållare, men de sparar pengar i längden eftersom mindre behållare används oftare.

Plastdunk 25 liter

En 25-liters plastdunk är avsedd för förvaring eller transport av dricksvatten. Det är en praktisk lösning för säker och bekväm transport av stora mängder dricksvatten, eller som en nödåtgärd i katastrofsituationer.

Plastdunk 50 liter

Många människor använder denna storlek på sin vattendunk av olika skäl. De kanske vill förvara mat under långa perioder eller vatten för nödsituationer. Fördelarna med denna typ av plastburk är att de har ett förseglat lock så att de inte råkar spilla innehållet. De finns också i olika storlekar så att du kan hitta en som uppfyller dina behov.

Plastdunkens historia

Den första patenterade plastburken är Leo Fraquair. Hans patent gällde en “apparat för tillverkning av behållare av syntetisk plast”, som han fick den 3 juni 1973. Detta var femton år efter uppfinningen av plastflaskan 1948 och fyra år före uppfinningen av läskedrycksburken 1975. Att patentera en burk ansågs vara ogenomförbart eftersom det inte fanns någon hård yta att skriva ut kopior på. För att lösa detta problem uppfann Leo Fraquair en process för att skriva ut mönster på polyesterfilm med bilder

För att tillverka plastburkar används en tvådelad form och en matris. Formstöten har en öppning för att låta smält plast komma in i den övre halvan.

Tillverkningen av en plastflaska börjar med utvinning och raffinering av olja. Raffineringsprocessen skapar flera olika produkter från råolja. Dessa produkter omfattar bensin, flygbränsle, fotogen och andra petroleumbaserade produkter

Nästa steg i skapandet av en plastflaska är att framställa råplasten. Etylen – en kolatom med två vätgasatomer knutna till sig – är utgångspunkten för att skapa alla plaster. Detta material kan bearbetas på många olika sätt för att göra antingen polyetentereftalat (PET) eller nylon-6,6 (Nylon).

Olika typer av plast till vattendunkar

De två plasttyper som används för att tillverka vattendunkar är PET och HDPE. PET är den vanligaste plasttypen. Den har i studier visat sig kunna återvinnas bättre än andra plasttyper. HDPE är en tyngre och tjockare plasttyp som ofta innehåller tillsatser för hållbarhet, t.ex. polyeten. Denna typ av plast hamnar ofta på våra soptippar eftersom den inte kan återvinnas lika många gånger som PET innan den börjar brytas ner.

Det finns många anledningar till varför vattendunkar är bra för att lagra vatten. För det första är de tillverkade av material av livsmedelskvalitet, så du kan vara säker på att vattnet är säkert att dricka. För det andra är de hållbara och stapelbara, så du kan enkelt förvara dem i en garderob eller ett skafferi. Och sist men inte minst har de en lufttät förslutning som håller ditt vatten fräscht i flera år.

En av de bästa sakerna med vattendunkar är att de finns i olika storlekar. Det innebär att du kan hitta en som passar perfekt för dina behov. Om du till exempel har en stor familj vill du skaffa några större vattendunkar. Men om du bor ensam räcker det med en mindre vattendunk.

När du har valt rätt storlek är det dags att fylla dina vattendunkar med vatten. Vi rekommenderar att du använder filtrerat eller destillerat vatten så att du vet att vattnet är rent och fritt från föroreningar. Du kan också tillsätta en vattenreningstablett i varje vattendunk för att hjälpa till att döda eventuella bakterier eller föroreningar som kan finnas.

Köp vattendunk för camping

När du köper en vattendunk för camping finns det vissa saker att tänka på. Det första är storleken på den i liter som vattendunken rymmer och om den har ett handtag eller inte. Om du vill vara säker på att den är livsmedelssäker ska du leta efter en BPA-fri märkning för att säkerställa att plastdunken är säker att dricka ur. En annan sak att tänka på är hur väl vattendunken är förseglad för att behålla fräschheten och förhindra läckage utifrån.

Köp vattendunk för vandring

Det är viktigt att veta vilken storlek på vattendunk du vill ha, vilken vätskekapacitet du behöver och hur långt du har tänkt vandra. En längre vandring så är det kanske bättre att ta med sig vattenreningsfilter eller vattentablettter för att få en lättare packning i sin ryggsäck. Viktigt att tänka på hur länge du tänkt vara ute och hur länge du tänker stanna på varje ställe. En hopfällbar vattendunk kan vara ett bra alternativ om du tänker stanna längre tid på samma ställe så att du alltid har tillgång till vatten utan att behöva leta efter en vattenkälla.

Hur rengör man plastdunkar?

Det finns några saker du bör tänka på när du försöker rengöra plastburkar. Du bör tvätta dem med tvål och vatten eller ett rengöringsmedel och sedan skölja dem väl. Du kan lägga burkarna i varmt tvålvatten och låta dem ligga i blöt i en timme eller två, men se till att du sköljer dem väl och torkar dem

Hur sorteras plastdunkar i en miljöstation?

För att sortera plastburkarna i en miljöstation så effektivt som möjligt sorteras de efter färg. Den vanligaste färgen på plastburkar är mörkblå och de kan sorteras genom att kontrollera botten på varje burk. Om flaskan innehåller en vattenprodukt kommer den att ha ett grönt lock på toppen; om den inte innehåller några vätskor ska det inte finnas någon stämpel eller symbol.

Köp plastdunk- vad behöver man tänka på?

För att köpa plastdunk bör du tänka på vad den ska användas till. Om den är avsedd för dricksvatten måste du se till att det inte finns någon BPA eller giftiga kemikalier i materialet som kan läcka ut i ditt vatten. Du vill också köpa plastdunkar med ett handtag så att den är lättare att bära och hälla ut. Plast är att föredra eftersom metall kan buckla, rosta eller ha vassa kanter som kan repa andra behållare eller skära någon. En vattenbehållare i metall är betydligt tyngre med om man behöver bära med sig vattnet.

Plastdunk 10 liter eller större – vilken bör man välja?

Om du behöver en vattendunk 10 liter eller större så blir det viktigt att ha klart för sig vilket behov du har. Är det ett långvarigt tänk och du tänker att du ska förvara saker i dem långvarigt så är det viktigt att ha koll på att vattendunken eller plastdunken som du väljer uppfyller kraven du har. Plastdunk 10 liter är att föredra om du har en mindre familj eller helt enkelt vill kunna förvara nödmat eller drickvatten en längre period. Att komplettera dina vattendunkar med ett bra vattenreningsfilter och vattentabletter är även det att föredra så du är väl förberedd om det blir en nödsituation.