UV-rening av vatten – UV-ljus för vattenrening 2024

Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se, Överlevnadsbustiken.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se

UV-vattenrening är ett av de bästa sätten att rena dricksvattnet. UV-rening av vatten är ett säkert och snabbt sätt att göra vattnet drickbart. Genom att använda UV-pennor kan du döda skadliga bakterier och virus på några minuter. Om detta låter som en bra idé för dig, läs då vidare eftersom vi kommer att diskutera hur dessa UV-pennor fungerar och ge några rekommendationer om vilka märken som erbjuder det bästa värdet

UV-ljus är känt som ett bakteriedödande vågband som kan förstöra mikroorganismer när det når dem. Processen börjar med att vätskan som ska behandlas tillsätts i en ultraviolett kammare med en fluorescerande lampa i ena änden där alla vätskor måste passera när de strömmar nedåt mot utgångspunkten. När de passerar genom denna kammare förstörs patogenerna på grund av deras känslighet för UV-ljus.

Bäst i test: SteriPEN Ultra UV penna för rening av vatten

UV-rening av vatten med SteriPen Ultra

Se priser:

Quantum vattenreningspennan är en praktisk, lättanvänd pryl som kan användas för att rena upp till 0,5 liter förorenat eller osäkert dricksvatten på cirka 48 sekunder! Det bästa? Dess UV-lampa räcker till 8000 liter säkert och renat H2O – och med bara en laddning har du tillräckligt med kraft för 50 liter också. Och eftersom pennan har en mikro-USB-port som din smarttelefon kan den laddas från den med. Ganska häftigt, eller hur? Med den här blir UV-rening av vatten enkelt och snabbt och att den är lätt att bära med sig blir ett stort plus i kanten.

Fördelar:

 • Lätt att bära och använda var som helst
 • Spara upp till 8 000 liter vatten på en laddning
 • Den första UV-pennan med en mikro-USB-port för laddning
 • Ingen väntan eller kokning behövs

SteriPEN Aqua UV penna

UV ljus vattenrening SteriPen Aqua

Se priser:

SteriPEN Aqua vattenreningspennan är en livräddande apparat som använder ultraviolett ljus (UV-ljus) för att rena förorenat eller smutsigt dricksvatten. Lampan i pennan räcker till 3000 liter renat, säkert dricksvatten. Reningsprocessen dödar upp till 99,9 % av alla bakterier och virus i vattnet, så du kan vara säker på att det som serveras är rent och säkert för konsumtion.

SteriPEN Aqua UV-pennan använder inga kemikalier eller filter och har en kompakt design som gör den lätt att ta med sig på resorna. Enheten har också ett integrerat klipp som gör det möjligt att använda den handsfree när du filtrerar vatten från vilken källa som helst – till exempel floder, sjöar, bäckar eller andra dricksvattenkällor där det kan finnas skadliga mikroorganismer

Fördelar:

 • SteriPEN är en kompakt vattenrenare som kan tas med överallt
 • Inget behov av kemikalier – UV-ljus tar hand om det smutsiga arbetet.
 • Du vet att ditt dricksvatten är säkert och fritt från bakterier och virus
 • UV-rening av vatten blir enkelt med den här produkten
 • Den filtrerar bort mikroorganismer från vilken källa som helst – till och med från vattendrag och sjöar

SteriPEN Classic 3 UV lampan som renar vatten

UV-rening av vatten med SteriPen Classic 3

Se priser:

Classic 3 UV-vattenrenare från Steripen är det ultimata vattenfiltreringssystemet. Den är mångsidig och drivs av batterier så att den kan användas överallt. Med fyra stycken AA alkaliska batterier kan du rena 50 liter vatten men med litium batterier så kan man rena 150 liter vatten. Reningsfiltret tar bort föroreningar med UV-teknik upp till 8000 gånger kan man använda den. Med en neoprenförvaringsväska som ingår vid köpet av denna produkt ska ingen någonsin behöva dricka förorenat vatten igen. UV-rening av vatten ska vara enkelt och säkert och med den här produkten så får du både en bra och snygg produkt som är lätt att ha med sig.

Fördelar:

 • Eliminera behovet av tunga och skrymmande vattenfilter
 • Mycket bärbar – liten och smidig så det är aldrig svårt att hitta en plats att förvara den på

UV-pennors historia

UV-pennor är en populär och växande teknik för vattenrening. Tanken bakom UV-vattenrening är att bryta ner bakterier, virus och tillräckligt mycket av det kvicksilver, bly, arsenik och krom som finns i orent vatten. Ett sätt att bryta ner dessa skadliga patogener är att skapa ozon (O3) genom oxidationsprocessen. Kontinuerlig exponering orsakar en eventuell död genom att förstöra varje organisms DNA eller RNA.

Pennor använder ultraviolett ljus (UV) för att döda virus i vatten. En lampa exponerar vattnet för UV-strålning som dödar patogener, inklusive bakterier, virus och cystor som giardia och cryptosporidium. Den process som används i dessa pennor dödar 99 % av mikroorganismer som E-coli och andra farliga saker som kan finnas i vatten.

Vad är en UV-penna för överlevnad?

En UV-penna är en apparat som renar vatten. Den fungerar på två sätt. Det första sättet som UV-pennan renar vatten är genom att använda alternativet Sterilisera. Detta dödar alla levande mikroorganismer i vattnet. Det andra sättet den gör detta är genom att använda funktionen Desinficera som dödar de flesta men inte alla mikroorganismer i vattnet.

UV ljus dricksvatten – Är det säkert att dricka det?

UV-vattenrening är en säker process som har använts av vandrare i många år. Det innebär att du inte behöver oroa dig för säkerheten när du dricker UV-vatten. Det finns några få fall där systemet läcker så ett extra skydd mot bakterier och virus är nödvändigt.

De faktorer man måste tänka på när man köper en penna är bland annat pris, effekt och design, varje typ av penna har sina egna för- och nackdelar.

Vissa pennor använder batterier och andra är uppladdningsbara, medan vissa har inbyggda kretsar som ger skydd mot skador på omvänd polaritet.

Vad kostar en UV-penna för UV-rening av vatten?

Kostnaden för en UV-penna beror på vilken typ av penna, vilket märke och hur många filter som ingår. Vissa märken kan inkludera upp till tre filter i en penna. Priserna varierar från några hundra kronor till över tusenlappen. UV-rening av vatten bör inte vara en fråga om pengar utan snare att man köper en produkt som gör jobbet och faktiskt gör dit dricksvatten säkert att dricka.

Vilka bakterier i vattnet kan en UV-penna rena?

UV-ljus är framtiden för vattenrening. UV-ljuset dödar effektivt 99,9 % av alla bakterier, virus och protozoer inklusive Giardia och Cryptosporidium – mikrober som kan orsaka magkramper, illamående eller kräkningar om de intas av människor i drickbara vattenkällor som sjöar eller floder.

UV-lampor används för att desinficera många offentliga utrymmen, t.ex. sjukhus, där dödliga infektioner snabbt kan spridas bland patienter med försvagat immunförsvar. Det är dock så få fall där patogener kommer in i dricksvatten eftersom de vanligtvis lever på ytor i stället för inuti kroppar på grund av deras behov av luft, som inte finns under vatten.