Bästa tarpen – Tarp bäst i test 2024

Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se, Överlevnadsbustiken.se, Outnorth.se och Scandinavianoutdoor.se

En tarp kan också kallas för vindskydd och det är ett föremål som är väldigt användbart vid övernattningar, under vandring och dessutom kan du ha stor nytta av en sådan i krislådan. Tarpen fungerar också bra som regnskydd när du plockar bär eller fikar i skogen.

Det är viktigt att den bästa tarpen du väljer går fort att montera upp, den ska skydda bra men samtidigt bör den vara lätt att packa ihop och den ska inte ta för stor plats i packningen. Tarpen ska såklart också vara hållbar, den bör vara tillräckligt stor och det ska finnas flera fästpunkter.

Här får du lite mer tips kring att väljer den bästa tarpen.

Hilleberg Tarp 20 UL

Bästa tarpen från Hilleberg

Se priser:

Ticket To The Moon Moontarp

Bästa tarpen från Ticket to the moon

Se priser:

Eno ProFly Sil tarp

Tarp från Eno

Se priser:

Varför välja en tarp?

Med en bra tarp kan du sova utomhus utan att ha gjort några förberedelser alls. Tarpen har en låg vikt, den tar inte mycket plats, och för högre bekvämlighet behöver du bara komma ihåg ett liggunderlag samt en sovsäck.

En anan fördel är att det går väldigt fort att både montera upp och ner sovplatser och vindskydd som byggs. Det kan bli särskilt viktigt för dig som befinner dig i krissituation då du snabbt behöver ta dig mellan olika platser.

Hängmatta med tarp

Du kan enkelt kombinera din tarp med en hängmatta. Börja med att hänga upp din tarp hängmatta. Fäst ett snöre rakt över hängmattan, i samma riktning som den. Lägg tarpen över snöret, och låt den gå i en tältform ner över tarp hängmattan så får du ett bra skydd. I en nödsituation kan du också göra en hängmatta av din duk. Det krävs lite arbete, men genom att vika och trä rep genom tarpens fastsättningspunkter kan du skapa en tarp hängmatta med en öppning där du liksom kryper in. Smidigt, du ligger skyddad och dessutom praktiskt.

Att sova i en tarp hängmatta brukar vara väldigt bekvämt för att vara i en nödsituation. Du kommer upp från den kanske kalla och fuktiga marken, och dessutom blir du mer skyddad från eventuella rovdjur om du hänger hängmattan lite högre upp.

Sköta den bästa tarpen

Har du en tarp i din krislåda vill du såklart att den ska hålla så bra som möjligt även om du befinner dig i en nödsituation. Om du har använt din tarp och den är fuktig bör du låta den torka innan du packar ner den. Är det sol ute och lite blåsigt så häng tarpen så utvikt det går så torkar den snabbt. Kan du inte torka den direkt bör du göra det så fort du har möjlighet. Se dock alltid till att skaka av duken innan du packar ner den.

För bästa hållbarhet bör du inte ha din duk uppe när du inte använder den. Långvarig blåst, samt UV ljus kan skada materialet. Tänk också på att laga eventuella små revor i duken. Ha med dig lite silvertejp eller annan lagningstejp i krislådan så klarar du även lite större hål.

Vad utmärker en lättvikts tarp?

Det som utmärker en duk av lättviktstyp är att den just är väldigt lätt. Den går också att vika ihop till en väldigt liten storlek. Tarp duken i sig kan mäta mer än 10 m2 men den väger inte mer än några hundra gram vilket alltid är positivt för en preppare.

Bygga ett tarp vindskydd

Att bygga ett tarp vindskydd med din duk är enkelt. Fäst duken i sina fästpunkter högt upp i två träd. Fäst sedan tarpduken snett nedåt i två andra träd, eller sätt fast den med tältpinnar. Tänk på att fästa tarp duken så du får lä på ena sidan. Duken kommer att fladdra en del, men materialet är tåligt och i regel för det inte så mycket oväsen trots kraftig vind. Perfekt för nattens vila, eller för fikastunden då du kanske är rädd om spritkökets låga.

Att tänka på när du köper tarp

Du bör fundera över hur stor tarp du behöver. En tarp väljs ofta istället för tält för att du vill spara vikt samt utrymme. Men det är inte alltid bra att välja den minsta tarpen. Ska du och kanske andra sova under tarpen måste den vara större än om du bara vill sitta under den en stund på utflykten. Vill du kombinera din tarp med en hängmatta bör tarpen gå utanför hängmattan för bästa komfort.

Det är också bra om du tittar på när du planerar att använda tarpen. Planerar du att vandra, eller ska du lägga tarpen i krislådan. När du preppar är det viktigt att välja kvalitetsprodukter som verkligen fungerar i en krissituation. Då är det i regel inte så bra att välja den allra billigaste varianten. Samtidigt bör du fundera över vikten på tarpen. I en nödsituation kan du behöva gå en bit och det kan därför vara klokt att välja en lite lättare tarp än om du till exempel ska campa i närområdet.

Innan köpet är det också smart att titta på hur många fästpunkter du vill ha på din tarp. Flera fästpunkter gör det lättare att sätta upp tarpen, och dessutom kan du lättare anpassa monteringen efter omgivningen.

Så sätter du upp tarpen

Det går att sätta upp tarpen på flera olika sätt. Du kan använda tältpinnar, pinnar eller grenar som stagar upp taket, och så sover du på marken. Har du vandringsstavar kan även de användas. Du kan också binda ett rep mellan två träd. Kasta sedan tarpen över så mitten av tarpen vilar på repet. Låt sidorna hänga ner och vik in kanterna så har du ett bra tarp vindskydd som du även kan sova i. Det blir ett tarp tält som både är bekvämt och smidigt.

Vill du komma upp en bit från marken kan du kombinera tarpen med en hammock eller hängmatta. Du kan också skapa din egen hängmatta med tarp och ett par rep vilket passar perfekt för en nödsituation. Tänk bara på att välja rep som klarar din och din eventuella packnings vikt. Det är inte roligt att ramla ner mitt i natten, och dessutom kan du skada dig vilket är det sista du vill i en krissituation.

Tarp i olika storlekar

För din krislåda finns tarp i flera olika storlekar. Det vanligaste är medelstora tarpar som mäter 3×3 meter, alltså 9 m2. De väger omkring 700 gram . Det finns också små tarpar som bara väger ett par hundra gram men i regel är de inte mer än 5 m2 stora. För krislådan kan det också vara bra att ha en stor tarp. Den mäter ofta mer än 10 m2 och det går utmärkt att sova under den, eller att ha den som skydd över en större lägerplats.

Preppar du för dig själv kan en mindre duk räcka, medan en större behövs för hela familjens välmående. Det kan också vara bra att variera både stora och små storlekar. Då kan en duk användas som underlag, en som tak, och några andra som vindskydd.

Fördelar med tarp

Det blir allt mer populärt att ha just en tarp i krislådan. Som preppare kan det vara bra att känna till en del av fördelarna med att välja en tarp. Här får du veta lite mer om de många fördelarna.

En tarp väger väldigt lite. Jämfört med ett tält tar den också väldigt lite plats och du behöver inte släpa runt på tältpinnar. Vill du ha en än lättare tarp kan en tarp lättvikt vara att föredra. Under en stor tarp ryms dessutom fler personer än i ett litet tvåmanstält. Tarpen är också långt mycket enklare att sätta upp. Oavsett om du gör en tarp hammock tarp eller om du bara vill ha ett enkelt tarp regnskydd tar det inte mer än ett par minuter att sätta upp tarpen om du har övat lite. Eftersom tarpen är väldigt hållbar kan du packa upp och ner den flera gånger. Det gör den också billig i längden.

Tarpen kan också anpassas lätt, och eftersom den har flera olika fästpunkter kan du välja mellan de flesta olika lägerplatser. Du behöver inte ha helt platt mark, du kan fästa upp tarpen i lite ojämna träd och det gör inget om det är lite trångt om plats.

När används en tarp?

Om du har en tarp i din krislåda har du ett föremål som är väldigt allsidigt. Den kan inte bara användas att sitta på om underlaget är blött, utan det kanske huvudsakliga användningsområdet är att skapa en vind- och regnskyddad plats att sova på. Duken skyddar också mot sol, insekter och insyn.

Har du också en hammock i ditt överlevnadskit blir tarpen väggar samt tak när du ska sova. Det ger extra trygghet samt skydd. Har du ett tält med dig kan tarpen bilda ett extra tak och fler väggar. Det blir helt enkelt ett extra utrymme där du kan lägga mat, kläder eller kanske laga mat. På samma sätt fungerar tarpen också perfekt att fästa mellan flera träd för att få ett extra tak om du slår läger för ett par timmar.

Vanliga frågor och svar

Här får du svar på de vanligaste frågorna när det kommer till att välja rätt tarpduk för din krislåda eller prepping. Det är alltid bra att vara förberedd, men du måste såklart också veta varför du har de olika sakerna – annars gör de inte mycket nytta vid en krissituation.

Vad är en tarp?

Det är en finare och mer hållbar variant av presenning. Tarpduken skyddar mot vind, regn och i viss måninsyn när du ska vandra, campa i naturen eller om det uppstår en krissituation. Det är väldigt praktiskt att ha en variant med sig i sitt preppingkit.

Är en dyr tarp bättre?

Det finns flera bra märken när det kommer till de här produkterna. Prisklasserna kan skilja sig en del åt, men överlag brukar de lite dyrare varianterna vara något mer hållbara. Vill du ha flera tarpdukar kan det vara klokt att välja några billigare och några dukar.

Hur mycket vikt tål en tarp?

Beroende på vilken tarp du väljer kan den tåla olika mycket vikt. Du måste dock tänka på att du också måste ha koll på hur mycket vikt repen du använder för att binda upp tarpen med klarar av. Även om din duk kan bära 400 kilo kanske repen bara klarar 140. De flesta tarpar brukar inte ha något problem med en vikt på upp till 200 kilo och väljer du paracord som rep har det en dragfasthet på 240 kilo i de flesta fall. Det betyder att du i en krissituation oftast inte behöver oroa dig för att vila i en duk upphängd i träd som en hängmatta även om du väger lite mer.

Hur stor måste tarpen vara?

Du bör välja en tarpduk som är lagom stor, men inte för stor. När du preppar kan det vara skönt att använda tarpen som sovplats och då bör den täcka din sovyta, dig och din eventuella tarp hammock med marginal så att du inte får till exempel regn på dig. Preppar du för flera personer, till exempel för hela din familj kanske det är mer praktiskt med en stor tarp än med flera små. Då bör du fundera över hur stor plats ni kan tänkas behöva när ni sover. I en krissituation kan du inte räkna med att ha en stor säng för dig själv.

Är tarp vattentätt?

Beroende på vilken vattenpelare tarpen har kan den vara mer eller mindre vattentät. När du ska välja variant bör du fundera över vilken omgivning du ska befinna dig i. Ska du ut på vandring kanske du kan välja omgivning men i en nödsituation kan du hamna var som helst. När du preppar är det därför bättre att välja en högre vattenpelare. I milt väder och tät skog kan det räcka med en tarp som har vattenpelare på 3000, men i blåsigt och kargt landskap kan du behöva en vattenpelare på mer än 5000 för att hålla dig torr.

Om din tarp inte har någon vattenpelare bör du inte räkna med att den håller tätt för vatten alls, och är vattenpelaren svagare kan kraftigare regn ta sig genom duken. En sådan duk kan dock fungera perfekt som skydd mot vind eller insekter samt som solskydd under varma dagar.