Bästa frystorkade maten 2024 – En guide till frystorkad mat

Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se, beredd.se, Överlevnadsbustiken.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se

Det är viktigt att veta vilka de bästa frystorkade livsmedelsalternativen är, särskilt om du planerar att använda dem i en överlevnadssituation. I den här artikeln får du en översikt över hur du väljer den bästa frystorkade maten för dina behov och hur du kan använda dessa produkter i olika situationer.

Om du planerar att använda en frystorkad mat i en överlevnadssituation är det första du bör tänka på hur mycket vatten matvaran kräver. Livsmedel som kräver mer vatten behöver en större bärkapacitet. Frystorkade livsmedel med högre andel kolhydrater och fetter kräver inte lika mycket vatten som frystorkat kött. Livsmedel med höga halter av protein kan behålla sina viktiga vitaminer, men de ger inte någon större mängd kolhydrater eller fett.

Bästa frystorkade maten

Se priser:

Frystorkad mat och allergier

Frystorkad mat är en typ av mat som har konserverats genom att vattnet har avlägsnats från den. Torkningsprocessen sker under högt tryck och låga temperaturer, vilket bidrar till att avlägsna eventuella bakterier eller mögelsporer. En frystorkad mat kan vara ett möjligt alternativ för de personer som är allergiska mot vissa livsmedel eftersom den inte innehåller någon av dessa ingredienser. Bara för att frystorkade livsmedel inte innehåller några allergener betyder dock inte att de är allergifria. Det kan fortfarande finnas vissa tillsatser i produkterna som kan orsaka en allergisk reaktion.

Bästa frystorkade maten för lång vandring

En av de bästa frystorkade livsmedlen att ta med sig på en lång vandring är torkad frukt. Detta beror på att den är full av kolhydrater som ger energi till personer som anstränger sig i långa perioder. Ju högre sockerhalt frukten har, desto bättre är det för dem som vandrar för att kunna överleva och nå sitt mål. Du kan också prova en måltid som pasta eller soppa som inte har konserverats eller tagits ur sin originalförpackning så att den inte behöver kylas, på så sätt kan du försäkra dig om att du har måltider som är välsmakande och mättande, med gott om kalorier för att hålla energin uppe under vandringen.

Frystorkad mat som är lätt att bära

Många tillverkar frystorkad mat som är lätt att bära med sig och lätt att äta när du väl behöver den. Det finns portioner av nötkött stroganoff, ris och kyckling teriyaki, pasta carbonara, pasta primavera samt indisk grönsakscurry med dal.

Pasta carbonara:

Pasta carbonara innehåller pasta, bacon, lök, ägg, ost, grädde och svartpeppar.

Pasta primavera:

Pasta primavera innehåller pasta, aubergine, tomat, zucchini, morötter, basilika och vitt vin.

Pasta bolognese:

Pasta bolognese innehåller pasta, nötkött, tomatpuré, lök, vitlök, morötter och rödvin.

Indisk grönsakscurry med dal:

Indisk grönsakscurry med dal innehåller vitlök, ingefära, lök, tomatpuré, urd daal (svarta linser) och salt. Grönsakerna som används i denna maträtt är följande: aubergine (aubergine), morötter, zucchini, grön eller röd paprika, bönor och tomater.

Kyckling teriyaki:

Kyckling teriyaki innehåller ris, vatten, ingefära och vitlök. Kycklingteriyaki innehåller också sojasås (mycket mindre natrium), socker (2 matskedar) och kycklingbuljong/buljong som du bör ha till hands. Du kan lägga i grönlök för hackad fräschör.

Olika smaker och tillverkare

Idag finns det en uppsjö av olika smaker att välja mellan. Vad du väljer är helt upp till vilka tillgångar du har under din vandring eller vad det är du ska göra. Varmt vatten som är rent är alltid bra att ha tillgång till för att tillaga sin mat. Samt att man har tillgång till ett stormkök eller öppen eld. Är tanken att laga sin mat över öppen eld så behöver man ha med sig något att tillaga mat i.

Tillverkare av frystorkad mat

Utöver dessa finns det även många andra som tillverkar god och enkel frystorkad mat som går snabbt att tillaga och smakar riktigt bra.

Frystorkad mat från Blå band
Frystorkad mat från Blå band

Blå band:

Ett sådant företag är Blå band. Företaget grundades på 1960-talet och har tillverkat frystorkade livsmedel av god kvalitet i över 50 år. De har en rad olika produkter, bland annat en klassisk nötköttsgryta, lamm vindaloo med ris eller spaghetti och köttbullar. Alla dessa produkter går snabbt att tillaga och smakar riktigt bra

För att få mer smak, prova att lägga till lite extra kryddor. Var kreativ med sätt som du kan lägga till smak till din mat. Att lägga till kryddor som lökpulver eller vitlökspulver kan göra hela skillnaden i din måltid. Blå band tillverkar maträtt som passar både till lunch och middag.

Se utbud och priser på Blå bands frystorkade mat här:


Trek'n eat frystorkad mat bäst i test
Frystorkad mat från Trek’n eat

Trek’n eat:

Trek’n eat är ett företag som tillverkar frystorkad mat och har varit verksamt i över 40 år. Produkterna är certifierade som glutenfria, ekologiska och stabila vid omgivande temperaturer. Trek’n Eats sortiment omfattar bland annat beef stroganoff, chicken curry, lasagne, vitlöksnaanbröd och kryddig potatis.

Trek’n eat erbjuder en mängd olika smaker att välja mellan och med deras produktsortiment finns det något för alla. Smaker som makaronipasta och ost eller chili con carne ska täcka upp den intetsägande smaken som du får från många andra märken. Trek’n eat erbjuder även såser till maten, vilket alltid är bra för att krydda maten. Genom att använda kryddor så kan du piffa upp smaken på maten och göra den lite godare.

Se utbud och priser på Trek’n eat frystorkade mat här:


Bästa frystorkad maten från Adventure food

Adventure Food:

Adventure Food är ett annat företag som tillverkar frystorkad mat. Företaget tillverkar hälsosam, helt naturlig mat som går snabbt att tillaga. De gör en mängd olika måltider, bland annat lasagne, beef stroganoff och spaghetti med köttbullar. Adventure Foods sortiment är gjort för att vara välsmakande och näringsriktiga samt erbjuda ett utmärkt alternativ till konserverad mat.

Adventure food har funnits i över 30 år och erbjuder en rad frystorkade produkter som är bra för alla ansträngande aktiviteter eller situationer. Deras risrätter är också utmärkta för personer med glutenallergi eller glutenintolerans.

Se utbud och priser på Trek’n eat frystorkade mat här:

Vad är frystorkad mat?

Frystorkad mat är en typ av mat som är utformad för att vara lätt och hållbar. Den skapas genom en process där maten fryses och sedan trycks med antingen varm eller kall luft för att avlägsna all fukt. Resultatet blir en lättviktsprodukt med låg vattenhalt.

Kan frystorkad mat bli gammal?

Dehydreringsprocessen tar bort all fukt från livsmedlet, vilket gör att det blir en lätt produkt med låg fukthalt. Frystorkade livsmedel bevaras vanligtvis i upp till fem år (eller mer) på hyllan. Med detta sagt är det bäst att förvara dem i en lufttät behållare och förvara dem på en torr plats bort från direkt solljus.

För att bättre förstå hur frystorkad mat fungerar ska vi ta en titt på några av fördelarna med att använda denna typ av produkt:
– Frystorkad mat tillverkas av naturliga ingredienser och innehåller inga tillsatser som konserveringsmedel eller konstgjorda färgämnen, vilket innebär att de är hälsosamma att konsumera.

– Bearbetningsprocessen eliminerar alla bakterier, vilket gör frystorkad mat säkrare än andra
Det viktigaste att veta är vilka typer av frystorkad mat det finns för att kunna fatta ett välgrundat beslut om vilken produkt som passar dig. Det finns ett antal olika typer, bland annat torkad frukt, bönor och grytor. Varje typ har olika näringsinnehåll och vattenbehov.
Frystorkad frukt: Frystorkad frukt tillverkas av hela frukter som har dehydrerats tills de har nått en vattenhalt på cirka 65 %. Den pressas sedan över natten till ett fyrkantigt block innan den förpackas och fryses. Dessa produkter är perfekta för vandrare eftersom de är lätta, inte behöver mycket vatten och har lång hållbarhet.

Frystorkat kött tillverkas av färskt, men fryst kött som har bearbetats för att ta bort all fukt. På så sätt behövs inga konserveringsmedel och frystorkat kött har en hållbarhet på upp till 30 år. Dessa livsmedel är perfekta för överlevnadssituationer eftersom de inte kräver kylning eller salt (som andra torkade köttprodukter) och de kommer i små, lätta förpackningar.

Frystorkade grönsaker framställs genom att färska grönsaker blancheras (vid en temperatur som är tillräcklig för att döda bakterier och parasiter) innan de torkas. Genom denna process avlägsnas allt vatteninnehåll, vilket gör att grönsakerna blir lätta, kräver ingen kylning och har en hållbarhet på upp till 25 år.

Behöver man koka frystorkad mat?

Nej, du kan bara tillsätta kokande vatten till de flesta frystorkade livsmedel så är de färdiga att äta. Är du ute i naturen så kan det vara en bra ide att ha med sig ett stormkök för att koka vattnet. Det finns vissa typer av frystorkad mat som måste kokas innan den kan ätas. Om du är osäker på om din frystorkade mat behöver kokas eller inte, kontrollera instruktionerna på förpackningen. Viktigt är med att du har tillräckligt med mat för att kunna överleva så se till att du har med dig mat så du klarar dig.

Hur hög kvalitet har frystorkad mat?

Den frystorkade maten är vanligtvis av hög kvalitet. Frystorkad mat kan bevaras under lång tid eftersom den saknar vatten och syre. Vid frystorkning används ett vakuum för att extrahera vattnet ur livsmedlen. Den dehydratiserar också produkten vid en låg temperatur. Denna process kan i vissa fall pågå i upp till 25 dagar.

Frystorkade livsmedel är utmärkta att ha till hands i nödsituationer, och de fungerar också bra för campingresor, fiske och jakt samt för vandringsresor. Tänk på att frystorkade livsmedel inte är typiska snacks eller kosttillskott, utan snarare beredskapsprodukter för nödsituationer.

Är frystorkad mat enkla att tillaga?

Frystorkad mat är lätt att tillaga. Det är bara att hitta instruktionerna på baksidan av förpackningen och följa dem för att tillaga din måltid. Om det inte är tydligt hur du ska tillaga maträtten kan du försöka söka på nätet eller läsa bruksanvisningen som följde med den frystorkade maten. För rätter som kräver tillagning behöver du en värmekälla att tillaga maten på – antingen en stormkök eller en utomhusgrill. Ett tändstål och öppen eld fungerar bra det med men se till att följa eventuella restriktioner för att elda i naturen.

Innehåller frystorkad mat mycket energi?

Mycket frystorkad mat innehåller mycket energi och är bra att använda som nödmat vid en krissituation. Frystorkad mat kan lagras under längre perioder, så det är ett utmärkt val för långsiktig överlevnad och katastrofberedskap och nödransoner. Bra alternativ för att få i sig energi är att se tillverkare som Blå band, Trek’n eat, Adventure food och utöver dem så finns det många andra som tillverkar mat som är lätta att bära och tillaga och har hållbarhet på flera dagar. Då bästa med att köpa online är att utbudet är betydligt större och det finns många olika smaker att välja på.