Bästa vevradio test 2021

Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se

Är krisen framme och så är det viktigt att ha en fungerande beredskapsradio för att kunna ta del av nyheter och annan viktig information om vad som händer runt omkring. Har man ingen elektricitet så bör man ha en nödradio som drivs av alternativa energikällor. Nedan följer några riktigt bra alternativ när det kommer till att välja vevradio till din överlevnadsutrustning. Nedan kan du läsa mer om hur du väljer bästa vevradion för dina behov. Viktigt att tänka på när du läser igenom olika nödradio test är att många kan vara rätt vinklade så kolla noggrant först och läs på innan du köper en nödradio.

Table Of Contents

Vilka olika beredskapsradio finns det?

Vevradio

Denna radio laddas med en så kallad dynamovev och är perfekt för när du inte har tillgång till ström. Men förutom att ha en vid krissituationer så är den även perfekt för fjällvandringen, båten, sommarstugan eller helt enkelt om du vill ta med den till stranden. Kombinera gärna med en ficklampa eller en vevradio som har en inbyggd ficklampa i sig för att ha i din krislåda. För att hjälpa dig på traven att hitta den bästa vevradion så har vi listat nedan några av de bästa alternativen just nu. Att hitta vevradion som är bäst i test är ingen lätt uppgift och vi rekommenderar att jämnföra olika alternativ innan du köper.

Topp 3 Bästa vevradio just nu:

Vevradio

vevradio med solceller

Vevradio Eton

vevradion och nödradio Eton scorpion

Sangean vevradio

Vevradio med solceller och ficklampa

Solcellsradio

En radio som laddas med solceller kan även det vara ett fint alternativ. Det positiva är att man slipper veva men för att kunna få max ur en solcellsdriven radio så krävs det sol. Och som vi alla vet så är vintern i Sverige inte full av den varan. En del av dessa nödradios har inbyggt uppladdningsbart batteri och behöver inget vanligt batteri. Även här finns det med inbyggd ficklampa och den passar bra på sommaren i båten, sommarstugan och även att ta med på vandring i fjällvärlden.

Topp 3 Bästa solcellsradio

Vevradio 4000 mAh

Vevradio med solceller

Vevradio Plus

Kombinationsradio

Slår man ihop vevradio med solcellsradion så får vi en kombinationsradio. Här kombinerar vi solljud med vevfunktionen och får den perfekta radion för en nödsituation. Köper man en med USB uttag så kan man ladda mobiltelefoner och även här finns det alternativ med lampa.

Bilradio

VI får inte glömma den radio som finns i våra fortdon. Ofta har man tillgång till en radio i dem och batteriet i bilen med lång driftstid och har man fyllt tanken så är det bara ut och köra för att kunna utnyttja att batteriet laddas upp genom din körning.

Extrafunktioner och annat som kan vara bra för att driva sin nödradio

Powerbank

En bra ide är att ha några powerbanks hemma och se till att de är laddade och fungerar. Vid en nödsituation så kan du hålla mobiler, nödradio och andra viktiga saker igång under en kortare period för att kunan kommunicera med omvärlden eller helt enkelt ta del av information och ha koll på läget runt omkring dig.

Ficklampa

Om din vevradio eller nödradio inte har en ficklampa så är det alltid bra om man köper en separat för att kunna skicka nödmeddelande genom SOS-ljus. För att göra det så det Morse kod som du använder dig av.

För att signalera SOS gör man så här:

*** Tre korta för att göra ett S

— Tre långa för att göra ett O

*** Och tre korta till för att avsluta med S

Har Sverige en beredskapskanal?

Svaret är kort och gott ja. Här i Sverige så är det P4 som är beredskapskanalen vid en eventuell krissituation. Med sina 25 lokala kanaler så är det dem du ska förlita dig på vid en krissituation. De är dessa som bör ansvaret att informera allmänheten vid större störningar eller vid en kris. Är det en så kallad VMA(Viktigt meddelande till allmänheten) så kan även bryta vissa andra radiokanalers sändning så att fler kan nås av meddelandet. Frekvensen varier var i landet du befinner dig men SR P4 ligger medllan 87,8 till 107,8 MHz.

Vad ska man tänka på vid köp av en vevradio?

  • Vev – Det viktigaste att tänka på är att se till att ha en funktionsduglig vevradio som är lätt att veva upp samt att den är lätt att ta sig med i fall man måste lämna sin bostad.
  • Mottagning – Se till att din vevradio klarar av att ta emot en signal även fast du befinner dig i en källare.
  • FM radio – Låter kanske konstigt men kan man inte få in FM bandet så är din radio inte värd att ha då beredskapskanalerna ligger på jsut FM.
  • Ficklampa – Inget måste men en bra att ha grej pås in vevradio. Vill man säna ut nödsignaler via morsekod så är det en fördel med en LED lampa på sin nödradio.
  • Strycktålighet – Är tanken att man ska ha med den på vandringar och annat så är det viktigt att man köer en som klarar av den sortens användande.

Vevradio, nödradio, dynamoradio, solcellsradio – Vilken behöver jag?

Kärt barn har många namn brukar man säga och det finns en hel del olika varianter av nödradio. Vilken just du behöver är helt upp till vilka behov du har. Är det för att användas ute i skogen för en avkopplande paus under jakten eller är det för att du helt enkelt håller på att bygga upp dit eget lilla förådd med preppergrejer så bör du först se över dina behov innan du köper. Behöver du inbyggda batterier eller att det funkar fint med att radion laddas med vev så köp en som fyller den funktionen. Ovan har vi länkar till sajter som säljer och ger mycket information om de olika egenskaperna som en vevradio kan ha. Gör din efterforskning innan du köper så du slipper bli missnöjd.

Nödradio test

När du väl valt och köpt din nödradio så kan det vara en bra ide att testa vad den går för. Ge dig ut i till något ensligt ställe för att se om du kan få den att fungera långt bort från närmsta civilisation. Eller helt enkelt bara gå ut till en skog för att testa nödradions kapacitet.