Bästa vevradio test – Nödradio bäst i test 2023

Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se, Överlevnadsbustiken.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se

Är krisen framme och så är det viktigt att ha en fungerande beredskapsradio för att kunna ta del av nyheter och annan viktig information om vad som händer runt omkring. Har man ingen elektricitet så bör man ha en nödradio som drivs av alternativa energikällor. Nedan följer några riktigt bra alternativ när det kommer till att välja vevradio till din överlevnadsutrustning. Nedan kan du läsa mer om hur du väljer bästa vevradion för dina behov. Viktigt att tänka på när du läser igenom olika nödradio test är att många kan vara rätt vinklade så kolla noggrant först och läs på innan du köper en nödradio. Nedan kan du få bra konkreta tips och läsa mer om vevradio tester som vi gjort. Allt för att underlätta för dig när du väljer din vevradio.

Vilka olika beredskapsradio finns det?

Vevradio

Denna radio laddas med en så kallad dynamovev och är perfekt för när du inte har tillgång till ström. Men förutom att ha en vid krissituationer så är den även perfekt för fjällvandringen, båten, sommarstugan eller helt enkelt om du vill ta med den till stranden. Kombinera gärna med en ficklampa eller en vevradio som har en inbyggd ficklampa i sig för att ha i din krislåda. För att hjälpa dig på traven att hitta den bästa nödradion så har vi listat nedan några av de bästa alternativen just nu. Att hitta vevradion som är bäst i test är ingen lätt uppgift och vi rekommenderar att jämnföra olika alternativ innan du köper.

Topp 3 Bästa vevradio just nu:

Vevradio

vevradio med solceller

Vevradio Eton

vevradion och nödradio Eton scorpion

Sangean vevradio

Vevradio med solceller och ficklampa

Solcellsradio

En radio som laddas med solceller kan även det vara ett fint alternativ. Det positiva är att man slipper veva men för att kunna få max ur en solcellsdriven nödradio så krävs det sol. Och som vi alla vet så är vintern i Sverige inte full av den varan. En del av dessa nödradios har inbyggt uppladdningsbart batteri och behöver inget vanligt batteri. Även här finns det med inbyggd ficklampa och den passar bra på sommaren i båten, sommarstugan och även att ta med på vandring i fjällvärlden.

Topp 3 Bästa solcellsradio

Vevradio 4000 mAh

Vevradio med solceller

Vevradio Plus

Kombinationsradio

Slår man ihop vevradio med solcellsradion så får vi en kombinationsradio. Här kombinerar vi solljud med vevfunktionen och får den perfekta radion för en nödsituation. Köper man en med USB uttag så kan man ladda mobiltelefoner och även här finns det alternativ med lampa.

Bilradio

VI får inte glömma den radio som finns i våra fordon. Ofta har man tillgång till en bilradio i dem och batteriet i bilen med lång driftstid och har man fyllt tanken så är det bara ut och köra för att kunna utnyttja att batteriet laddas upp genom din körning.

Extrafunktioner och annat som kan vara bra för att driva sin nödradio

Powerbank

En bra ide är att ha några powerbanks hemma och se till att de är laddade och fungerar. Vid en nödsituation så kan du hålla mobiler, nödradio och andra viktiga saker igång under en kortare period för att kunan kommunicera med omvärlden eller helt enkelt ta del av information och ha koll på läget runt omkring dig.

Ficklampa på din nödradio

Om din vevradio eller nödradio inte har en ficklampa så är det alltid bra om man köper en separat för att kunna skicka nödmeddelande genom SOS-ljus. För att göra det så det Morse kod som du använder dig av.

För att signalera SOS gör man så här:

*** Tre korta för att göra ett S

— Tre långa för att göra ett O

*** Och tre korta till för att avsluta med S

Nödradio test

När du väl valt och köpt din nödradio så kan det vara en bra ide att testa vad den går för. Ge dig ut i till något ensligt ställe för att se om du kan få den att fungera långt bort från närmsta civilisation. De bästa nödradioapparaterna är de som inte kräver batterier. Men om du har en enhet med ett internt batteri ska du se till att testa radion innan strömmen är slut. Om du får problem eller fel i mottagningen under testningen ska du stänga av allt som kan störa sändningssignalerna: mikrovågsugnar och trådlösa enheter till att börja med. Se till att det inte finns något som blockerar antennerna, till exempel träd eller byggnader. Att hitta vad vi ska kalla nödradio bäst i test är itne helt lätt och allt beror på vilka dina preferenser är. En nödradio ska fylla många funktioner och bara du kan veta vad just du har för behov och hur just den nödradio du köper ska användas.

Glöm inte att kontrollera hur lång tid det tar för den här typen av radio att ladda upp igen efter att ha blivit urladdad, vissa kan ta timmar medan andra bara behöver några minuter. Om möjligt, köp en solcellsdriven enhet eftersom den alltid kommer att fungera oavsett vad som händer på jorden under en katastrofsituation. Tänk på att även om om du har ett fulladdat batteri, kan det hända att strömmen inte räcker i mer än två dagar om du använder den kontinuerligt. Se alltid till att det finns extra batterier tillgänglig till din nödradio alternativ köp en vevradio eller nödradio som drivs med solceller eller att man kan veva upp den.

Typer av nödradioapparater

I en nödsituation är det viktigt att ha en pålitlig vevradio som håller dig informerad om vad som händer. Det finns många olika typer av nödradio på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Ovan lista är utmärkta alternativ för dem som vill ha en pålitlig radio som håller dem informerade i en nödsituation. Dessa vevradio kan vara ett värdefullt verktyg i en nödsituation, eftersom den kan ge information om väder och andra förhållanden och vad som händer under krisen.

Vad du ska titta efter när du köper en nödradio eller vevradio

När du köper en nödradio är det viktigt att leta efter ett pålitligt och hållbart alternativ. Det sista du behöver under en större nödsituation är en batteridriven enhet som behöver en batteristorlek som du inte har tillgång till. En vevradio är avgörande för att ge dig ett försprång i svåra nödsituationer. Hållbarhet är en annan viktig faktor. En vevradio kommer inte att vara mycket användbar i en nödsituation om den inte tål regn eller klarar av fukt. En av de mest kritiska egenskaperna hos en pålitlig nödradio är förmågan att hålla den igång oavsett vad. Oavsett om du hanterar strömavbrott eller extrema väderförhållanden, vill du ha en vevradio som erbjuder ett alternativ för handvev utöver standardbatterier eller vägg-/USB-laddning. En nödradio som kan drivas av en handvev, solenergi och ett uppladdningsbart batteri är idealisk.

Fördelarna med att äga en vevradio

Handvevradio håller dig uppdaterad om farligt väder och meddelanden om allmän säkerhet, som kan vara kritiska i en nödsituation. De är också relativt prisvärda och lätta att lära sig använda. Vevradioapparater har kommit långt sedan WWII livbåtsradion och är nu extremt mångsidiga och finns i praktiskt taget varje bug-out-bag.

Vilken vevradio är bäst?

Det beror på. Om du planerar att använda din enhet för både nödsituationer och dagliga lyssningsbehov, välj då en dyrare modell som håller längre under tuffa förhållanden som de vi ofta möter vid katastrofer eller snöstormar när strömavbrott gör att våra hem står utan elektricitet. Tänkt på att ha geografi och vilka årstider du kan behöva använda din vevradio i innan du köper.

Har Sverige en beredskapskanal?

Svaret är kort och gott ja. Här i Sverige så är det P4 som är beredskapskanalen vid en eventuell krissituation. Med sina 25 lokala kanaler så är det dem du ska förlita dig på vid en krissituation. De är dessa som bör ansvaret att informera allmänheten vid större störningar eller vid en kris. Är det en så kallad VMA(Viktigt meddelande till allmänheten) så kan även bryta vissa andra radiokanalers sändning så att fler kan nås av meddelandet. Frekvensen varier var i landet du befinner dig men SR P4 ligger medllan 87,8 till 107,8 MHz.

Vad ska man tänka på vid köp av en vevradio?

Vev – Det viktigaste att tänka på är att se till att ha en funktionsduglig vevradio som är lätt att veva upp samt att den är lätt att ta sig med i fall man måste lämna sin bostad.
Mottagning – Se till att din vevradio klarar av att ta emot en signal även fast du befinner dig i en källare.
FM radio – Låter kanske konstigt men kan man inte få in FM bandet så är din radio inte värd att ha då beredskapskanalerna ligger på jsut FM.
Ficklampa – Inget måste men en bra att ha grej pås in vevradio. Vill man säna ut nödsignaler via morsekod så är det en fördel med en LED lampa på sin nödradio.
Strycktålighet – Är tanken att man ska ha med den på vandringar och annat så är det viktigt att man köer en som klarar av den sortens användande.

Vevradio, nödradio, dynamoradio, solcellsradio – Vilken behöver jag?

Kärt barn har många namn brukar man säga och det finns en hel del olika varianter av nödradio. Vilken just du behöver är helt upp till vilka behov du har. Är det för att användas ute i skogen för en avkopplande paus under jakten eller är det för att du helt enkelt håller på att bygga upp dit eget lilla förådd med preppergrejer så bör du först se över dina behov innan du köper. Behöver du inbyggda batterier eller att det funkar fint med att radion laddas med vev så köp en som fyller den funktionen. Ovan har vi länkar till sajter som säljer och ger mycket information om de olika egenskaperna som en vevradio kan ha. Gör din efterforskning innan du köper så du slipper bli missnöjd.

Hur svårt är det att använda en vevradio?

Nej, en vevradio fungerar precis på samma sätt som en vanlig gammaldags AM/FM-radio. Skillnaden beror på hur de drivs: vissa kan laddas med bara två minuters vevande och det finns till och med möjlighet att ladda den via en mikro-USB-kabel om du köper en sådan som ingår när du köper den här typen av enhet.

Varför behövs en nödradio?

Kunskap och information är bland det viktigaste i en nödsituation. Med rätt uppgifter kan du fatta välgrundade beslut om vad du ska göra härnäst – beslutsfattande är nyckeln när det är dags att reagera. Du kommer att finna dig själv mindre mottaglig för rykten eller propaganda efter att ha fått tillgång till denna typ av tillförlitlig källa som ger sakliga uppdateringar om lokala händelser som utspelar sig runt omkring oss dag för dag i vårt dagliga liv. Därför behöver du en bra vevradio som du kan använda ovasett om du har tillgång till el eller inte.

Vad kostar en vevradio?

Du kan hitta vevradioapparater för så lite som 250 kronor, även om de tenderar att kosta runt 1000 kr eller mer. Kvaliteten och utbudet av funktioner varierar drastiskt mellan modellerna, så det är viktigt att du vet vilka behov du har innan du köper en.

Hur länge måste man veva för att ladda batteriet på en vevradio?

En bra vevradio kan spela upp radio i cirka 5 minuter efter 1-2 minuters vevande. För ett ladda den full så kan det behövas upp till 7 timmars vevande, beroende på hur lång tid det tar för dem att ladda fullt.