Bästa vinterkängan – Vinterkängor bäst i test 2024

Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.se och Outdoorexperten.se

Om du behöver varma vinterstövlar eller vinterkängor för att slipp frysa om fötterna när det är riktigt kallt ute så har du hittat rätt. I denna kategori hittar du både varmfodrade vinterstövlar, varma stövlar för jakt, neoprenstövlar för vinter samt olika typer av bästa vinterkängor, anpassade för en aktiv livsstil även under den allra kallaste delen av året. Ambitionen hos oss på Overlevnad.nu är att ni som besöker vår sida ska ha stora valmöjligheter för att underlätta valet vid köp av produkter som handlar om överlevnad. Så det är bara att gotta runt i det stora utbudet. Det är viktigt att ha rätt vinterskor anpassat utefter aktivitet och väder Bästa vinterkängan hittar du genom att göra din research noggrant och väljer en vintersko som passar dina behov.

När det blir kallare ute och allt mer snö, behövs det bästa vinterkängorna för att hålla fötterna varma. I denna artikel hittar du information om vilka vinterkängor som är bäst i test, samt tips på hur du väljer rätt par vinterkängor. Vi har valt ut fem olika modeller av vinterkängor, från ett brett urval av tillverkare, som alla har gjort sig bra i testerna. VI har kategoriserat in vinterkängorna i 3 olika kategorier där vi har bästa vinterkängor för damer, bästa vinterkängor för herrar och även bästa vinterkängor för barn.

Bästa vinterkängan för damer 2024

När du ska köpa nya vinterkängor dam är det viktigt att du tittar på vilken typ av användning de ska användas till. Är det vandring du ska göra så bör du leta efter en lätt och varm så att du håller dig torr om fötterna. Nedan listar vi några av vad vi tycker är de bästa vinterkängorna.

Bästa vinterkängan för herrar 2024

Vinterkängor är ett utmärkt val för dem som vill hålla sig varma och torra under vinterns kalla dagar. De har blivit allt populärare de senaste åren, och det finns en uppsjö av olika modeller att välja mellan. Om du är ute efter de bästa vinterkängorna för herrar har vi samlat några av de mest populära modellerna. En bra vintersko är ett måste att ha hemma i fall det uppstår en överlevnadssituation under vinterhalvåret.

Bästa vinterkängan för barn & ungdomar 2024

Vinterkängor är en viktig del av utrustningen när man vistas i snö och kyla. Hos oss hittar du ett brett sortiment av vinterkängor för barn i alla åldrar, från de minsta barnen till tonåringarna. Vi har kängor för alla typer av aktiviteter, så att du kan hitta rätt par även om du ska ut på en långvandring eller bara ta en promenad i skogen.

Vinterkängor till jakt 

Du bör ha rejäla vinterkängor i vildmarken, särskilt om du planerar att jaga.

Till att börja med kräver jakt att du tillbringar långa timmar i de mest krävande väderförhållandena. För att se till att dina vandringskängor passar perfekt för dina ändamål så är det viktigt att göra din research ordentligt innan du köper.

Därför har vi valt ut några modeller som erbjuder komfort men ändå ger bra prestanda och robusthet för att du ska kunna ge dig ut i vildmarken. Vi har valt ut några modeller som är de mest prisvärda och de bästa för prisklassen.

Köpguide för vinterkängor

När du köper vinterkängor så bör du ha i baktanken vad du faktiskt ska använda dem till. Att gå med dem är ju en själkvklarhet men vilka förhållanden kommer du använda dina vinterkängor? Är det steniga eller isiga underlag så bör du köpa vinterkängor med bra fäste eller helt enkelt komplettera med broddar om det är isigt underlag. Är det slaskiga förhållanden så är vattentättheten extra viktig. Nedan listar vi några egenskaper som du bör ha koll på vid köp av vinterkängor.

Viktiga egenskaper hos vinterkängor

Vattentätning: Vattentätning av dina vinterskor är nödvändigt, oavsett miljö eller hur länge du spenderar i skorna. Det är viktigt att ha torra fötter så man undviker att förfrysa sig om fötterna.

Värme: En annan sak du bör undersöka är ner till hur låga temperaturer som vinterskorna kan hålla dina fötter varma. Många tillverkare anger i dag hur låga temperaturer som olika skomodeller klarar av. Att ha ett par riktigt köldtåliga vinterkängor är främst en viktig aspekt för dig ska vara ute längre stunder, eller som bor i delar av landet där temperaturerna ofta sjunker drastiskt under vintertid.

Material: Vinterkängor är ofta gjorda i en kombination av olika material för att få bästa effekt. Ytterdelen av kängan kan exempelvis vara gjord i skinn/läder, syntet eller mocka. Innerdelen är istället fodrad med exempelvis filt eller fleece. För att få bästa resultat kombineras detta vanligtvis med en stabil sula i gummi som håller vätan ute. Viktigt att köpa vinterkängor som ska hålla länge. Riktigt bra är det om de vinterkängor du är gjorda i Gore Tex då det är ett erkänt bra material.

Bekvämlighet: Att vinterskorna är bekväma är så klart viktigt – speciellt om du har tänkt använda dem ofta eller under långa stunder. Skor i skinn kan exempelvis till en börja upplevas lite hårda och styva, men brukar mjuka upp sig och forma sig efter dina fötter efter ett litet tag. Ett värmande foder är också viktigt för din bekvämlighet – samt att skorna inte är för tunga att gå i.

Grepp: Sist men inte minst är det viktigt att se till att välja ett par vinterkängor med en bra sula. Genom att välja en sko med en välmönstrad sula kan du stå och gå stadigt även på packad snö och is – och minskar därmed risken för olyckor. Bra grepp på dina sulor är viktigt om du kommer använda vinterkängorna i kuperad terräng.

Användningssätt på dina vinterkängor spelar roll

Vinterkängor kan användas på olika sätt och påverkar vilka vinterskor du bör välja. Vissa vinterkängor är bra för vanliga promenader, men om du planerar att gå ut på isen eller fiska i sjön behövs andra typer av vinterkängor. Kommer det finnas risk att man måste gå i vatten så är vattentätthet extremt viktigt så man inte gör med blötta fötter ute när det är kallt.

Att välja rätt vinterkängor

Att köpa vinterstövlar eller vinterkängor kan vara ett svårt beslut. Vad är det du ska köpa? Varför köper du dem? Hur ska du använda dem? Kommer du att behöva dem under vintern och hösten? Vad kostar de? Vill du att de ska hålla länge? Kommer du att köpa vinterstövlar på nätet eller i en butik? Hur mycket vet du om vad du köper? Behöver jag både vinterkängor och vinterstövlar. Att köpa vinterskor är lättare sagt än gjort.

Rätt passform på dina vinterkängor

Oavsett vad du ska använda dina vinterskor till är det mycket viktigt att de sitter bra. Om du bär en för stor eller för liten känga blir det obekvämt och kan vara smärtsamt. Är tanken att gå långa prommenader så är det otänktbart att kunna gå med ont i fötterna på grund av de anledningarna.

En annan sak är att det ska vara lätt att ta på sig den bästa vinterkängan och även ta av den. Är du en sån som ofta går ut pålånga vandringar så bör det även var en vintersko som lätt kan torkas över en öppen eld så man hela tiden kan hålla sig varm och torr om fötterna.

Du måste också tänka på längden på vinterskon. Det ska vara möjligt att ta på sig ett par strumpor och ha dem i vinterskorna, och även med två par strumpor på ska det finnas ca 1 cm kvar framtill på tån. Stortån ska inte röra skokanten. Det är också viktigt att bredden på skon är korrekt. När du har snörat upp skon ska foten inte röra sig inuti skon. Istället ska din fot få ett bra stöd av vinterkängan. Stortån ska inte röra vid skokanten.

Höga eller låga – Vad gillar du för vinterkängor?

Du måste bestämma om du vill köpa vinterstövlar eller vinterkängor med högt eller lågt skaft. Detta beslut beror naturligtvis på vad du planerar att använda skorna till. Om du planerar att vandra i skogen kan det vara fördelaktigt med vinterstövlar eller vinterkängor med hög skaft. Om du behöver korsa en bäck eller ta dig igenom några pölar kommer du att upptäcka att vinterskor med hög skaft är idealiska för sådana situationer. Om du däremot mestadels kommer att gå på stigar och vägar kan lågskaftade vinterskor vara ett bättre val. De är ofta lättare, så du kommer att ha mindre svårt att bära dem.

Det finns också medelhöga vinterskor för personer som vill ha lite skydd. De är bra för jakt i skogen, vandring eller promenader längs vägarna och även på sjön för paddling. Deras enda nackdel är att de inte ger lika mycket skydd som högskaftsstövlar, även om de är vattentäta. Eftersom skaften inte är så höga absorberar de medelhöga vinterstövlarna vatten när man kliver ner i bäckar eller dammar. Är du ute och ska laga mat med ett stormkök så är det alltid skönt att kunna vara varm och torr om fötterna.

Rätt val av material på dina vinterkängor

När du väljer vinterkängor är det viktigt att tänka på vilket material de är gjorda av. De flesta kängor är tillverkade av läder, vilket är ett bra material för vintern. Lädret håller dig varm och torr och det är också relativt slitstarkt. Det finns dock andra typer av material som kan användas på vinterkängor, såsom nylon eller Gore-Tex. Bästa vinterkängan är alltid av hög kvalitet och materialet blir viktigt om du ska hitta just en sko som funkar i många olika väderlekar.

Vinterkängor i nylon

Nylonkängor är gjorda av ett syntetmaterial som kallas nylon. Det är ett väldigt slitstarkt material som inte blir mjukt och poröst i kylan. Nylonkängor håller dig varm och torr under de kallaste vinterdagarna och de är också vattenavvisande.

Vinterkängor Gore-Tex

Gore-Tex är ett material som används på vinterkängor. Det är ett vattentätt och andas material som håller dig torr och varm under de kallaste dagarna. Gore-Tex vinterkängor är också vattenavvisande, så du kan gå i snö och regn utan att bli blöt. Letar du efter den bästa vinterkängan så är Gore-Tex ett bra material att köpa den i.

Viktigt att tänka när du köper vinterkängor

Var noga med att gå in vinterkängorna ordentligt innan det är dags att ta skorna i verkligt bruk. Oavsett om det handlar om att du ska ut på jakt, lång vandrings tur i fjällen, snabba promenader med hunden längs isiga vägar eller något annat, är det viktigt att du gått in dina nya vinterkängor, så att de är uttrampade och inte skaver. Börja med att gå i dem hemma, för att sedan börja använda dem på kortare turer, innan du ger dig ut på dina heldags turer.

Ta hand om dina nya vinterkängor på rätt sätt. Hur du ska göra detta beror på vilket material det är tillverkade i. Ofta är vinterkängor tillverkade av ett material som behöver smörjas in med passande produkt. Det ska göras före första användning, men ofta rekommenderas att du gör detta vid de första fyra-fem tillfällena de ska användas. Du hjälper då till att bygga upp ett bra skydd som gör att skorna håller bättre och står emot såväl vatten som smuts på ett bättre sätt.

Ta för vana att ta ut sulorna ur kängorna efter att de har använts. Se till att vinterkängorna förvaras i ett rum där det inte är för varmt. Det gör att de håller bättre.

Det finns flera tips och tricks för att få dina skor att hålla längre, men det viktigaste är att se till att du har en bekväm första gång du bär dem. Detta minskar risken för irritation eller obehag som kan leda till skavningar.

Köp ett par prisvärda vinterkängor

När du köper vinterkängor ska du förstås kontrollera om skon passar dig. Det är också viktigt att välja skor av god kvalitet. Men glöm inte bort att uppmärksamma priset och köp en sko som du tror kommer vara skön. Priset på ett par skor kan variera mycket från en butik till en annan. Detta är något som du måste vara medveten om. Leta efter en butik som erbjuder billiga priser och bra service. Generellt sett är priset på skor lägre på nätet. Det finns många kronor att spara på att handla online. En vinterkänga kan vara ett bra komplement till din krislåda om du bor i ett område som har varierande väder.

Vilka vinterkängor ska man köpa?

Det kan vara svårt att välja vilken typ av vinterkänga som är bäst. Du kanske vill fundera på när och var du kommer att bära dem. Fundera över hur länge du kommer att använda skorna, liksom hur du kommer att använda dem. Du kanske också vill överväga om du har råd med den dyrare modellen eller stilen. Om du vill spendera mindre pengar kanske du vill skaffa en billigare vinterkänga. En billigare vinterkänga kanske inte är den bästa vinterkängan men kan vara ett bra alternativ trots allt.

Varför ska du köpa vinterkängor i Gore-Tex?

Gore-Tex kängor är det bästa valet för dig som vill ha vinterkängor som är bekväma att gå i. De håller dina fötter torra och varma, samtidigt som de är andas. Gore-Tex är generllt lite dyrare än andra material men kvaliten är ofta betydligt bättre. Passar bäst med Gore-Tex i förhållanden där man vet att det kan bli blött och man vill ha en vintersko som avvisar vatten på ett bra sätt.

Hur får man vinterstövlar att hålla så länge som möjligt genom att rengöra dem?

Det är oftast bäst att använda varmt vatten för att rengöra skorna. Det finns vissa avancerade produkter som man kan köpa. Det rekommenderas inte att du använder några starka rengöringsprodukter eftersom dessa kan förstöra dina skor. När dina skor har rengjorts bör du låta dem torka på egen hand. De ska inte placeras i ett torkskåp. Viktigt här att ha koll på vilket material som dina skor är gjorda i. När du köper produkter för att underhålla dina vinterkängor så är det viktigt att du köper en produkt som passar det material du köp vinterkängor i.