Sidan innehåller annonslänkar från outdoorbutiken.se
Chicken curry rice
Chicken massala rice
Chili con carne
Vad som ofta utmärker en preppare är att den tänker till och förbereder sig innan det otänkbara inträffar. Nödmat eller överlevnadsmat som det också kallas utgör en stor och naturlig del av en preppers krisberedskap. Vilken nivå man väljer att preppa sin mat på är väldigt olika. Vissa väljer att preppa och förvara mat som ska räcka i 3 dygn, andra siktar på att det ska räcka i flera månader ibland år. Myndigheterna har länge velat se en krisberedskap på 72 timmar ute hos allmänheten. Idag är den rekommendationen snarare en vecka. Det behövs ofta rätt små justeringar för att ha ”rätt” överlevnadsmat hemma i skafferiet, som förvaras rätt och som har tillräckligt lång hållbarhet.
Inom prepping talas det ofta om The Rule of Three, som syftar på information som är viktig att känna till när katastrofen är ett faktum. Tre-regeln är i grunden enkel och bör tränas in med jämna mellanrum så man har det färskt i åtanke när krisen slår till och stresspåslaget är som högst. I en krissituation påverkas alla människor av stress vilket påverkar också besluten generellt som måste fattas, ofta på mycket kort tid. Tre-regeln kan då komma att hjälpa.
Tre-regeln:
Tre minuter utan luft: Så länge klarar vi oss i snitt utan luft.
Tre timmar utan skydd: Vid extrem nedkylning ställer kroppen om sig för att skydda sin naturliga kroppstemperatur. Att utföra andra uppgifter blir då mycket svårt. Att hålla värmen är av yttersta vikt.
Tre dagar utan vatten: Man påverkas redan starkt efter ett dygn utan vatten. Tänk på att även små mängder via maten räknas.
Tre veckor utan mat: Maten är det som människan klarar sig längst utan. Vi påverkas dock individuellt av hunger, vilket i sin tur påverkar våra beslut annorlunda. Studier har visat att mat upplevs som mycket viktigt för moralen.
Trots att maten alltså kommer sist i prioritet för fysisk överlevnad under en 1-2 veckors period, så anses mat vara viktigare rent psykiskt för oss människor. Det har att göra med att vi människor gärna inte ser ett eget ”slut” inom 3 veckor, överlevnad är vår starkaste instinkt och därför ställer våra hjärnor in sig automatiskt på ett längre tidsperspektiv för vår överlevnad. Vid sådant scenario blir maten minst lika viktig för överlevnad som de andra faktorerna vid tre-regeln.
Vad för överlevnadsmat?
Som preppare eller survivalist som man ibland också kallar sig, utgår man ofta från scenariot att elnätet är utslaget. Med utslagen el innebär det att kyl och frysvaror kan räknas bort. Dock kan maten från kyl och frys räknas in som intag av näring de första 24-72 timmarna. Därefter måste maten bestå av mat med lång hållbarhet, gärna som går snabbt att tillaga och som inte kräver för mycket vatten. Vidare är det viktigt att maten är näringsrik och innehåller vitaminer och mineraler. Till exempel, utan vitamin C kan man drabbas av skörbjugg.
Från livsmedelsverket rekommenderas en lista som uppfyller näringsbehovet för en vuxen människa under en vecka. Inom parantes går att utläsa den mängd som rekommenderas. Denna lista är bara en rekommendation och kan ändras efter personlig smak och behov.
- Pulvermos (100 gram pulver)
- Pasta, nudlar, matgryn eller ris (500 gram)
- Hårt bröd (550g)
- Havregryn, rågflingor, mjöl eller frukostflingor (350 gram)
- Mjölk/ersättning (2 liter)
- Kött och fiskkonserver (1150 gram)
- Soppkonserver (750 gram)
- Mjukost (en tub)
- Pulversoppa (1 påse)
- Frukt&Bär på konserv (730 gram)
- Grönsakskonserver (1000 gram)
- Ätfärdiga ärtor, linser och bönor (265gram)
- Sylt/marmelad (240 gram)
- Nötter & frön (265 gram)
- Fruktkräm (300 gram)
- Mjukt bröd med lång hållbarhet (80 gram)
- Choklad/energibars (100 gram)
Övrig nödmat som kan vara värt att överväga är:
- Socker, honung
- Kakao
- Salt och kryddor
- Vodka (kan förutom att drickas användas till konservering, desinfektering, rengöring och byteshandel)
Hur förvarar man överlevnadsmat?
Fukt, ljus och värme är fienden nummer ett mot mat med lång hållbarhet. Därför viktigt att förvara den svalt, mörkt och torrt. Till exempel är en mat- eller jordkällare ett utmärkt förvaringsutrymme. Som äkta preppare bör man annars alltid utgå från mat som går att förvara i rumstemperatur.
Torkad och frystorkad överlevnadsmat
Torkad mat är den mat som har överlägset längst hållbarhet. Oavsett om du gör den själv eller köper färdig, med rätt förvaring och förhållanden så kan du räkna med en hållbarhet på 30+ år.
Tänk på att färg och smak är det som försvinner först vid äldre mat, även om den ser lite trist ut går den ändå att äta. Man blir tacksam för mindre vid svårare samhällskriser. Läs mer om frystorkad mat.
Hållbarhet mat:
Konserverad mat: Håller upp till:
Bönor, linser, ärtor 7 år
Majs 10 år
Tonfisk 3-5 år
Kött 3-5 år
Frukt&Grönt (hög syrlighet) 1-2 år
Frukt&Grönt (Låg syrlighet) 3-5 år
Torkad mat: Håller upp till:
Havregryn 30 år
Pasta 30 år
Pulvermos 30 år
Bönor, linser, ärtor 30 år
Frukt 5-30 år
Grönsaker 15-30 år
Svamp 1-30 år
Nötter & frön 30 år
Hur tillagar man överlevnadsmat?
För att tillaga din mat ute i naturen behöver du ett kök av någon form. Det finns lite olika varianter att tillaga din mat ute i naturen eller om krisen skulle vara framme. Du kan läsa mer om stormkök och friluftskök på vår sida om dem.
Var köper man överlevnadsmat?
Förutom att handla mat i livsmedelsbutiker så går det idag att handla överlevnadsmat online. Det finns mängder av specialiserade prepper shops som säljer nödmat online med lång hållbarhet. Vi listar nedan 5 butiker man kan handla preppermat ifrån.
Beredd.se
Generalprepper.se
Outnorth.se
Överlevnadsbutiken.se
Outdoorexperten.se
Skapa en nödmatslista
Ett tips är att skapa en lista över den mat du preppar. Väl inne i preppartankar så inhandlas ofta en del extra och med tiden blir skafferiet rätt fullt, det blir då svårt att komma ihåg exakt vad man har och förfallodatumen på varje enskild vara. Med en lista kan du hålla koll på ditt innehav och när något bör ätas upp eller bytas. Ett tips är att sortera varor med lägst hållbarhetsdatum längst fram på hyllan, ät eller byt ut regelbundet och se till att rotera den mat du preppar. På så vis hålls nödmaten i bästa beredskap.
En detalj kan också vara att utforma färdiga ”nödmenyer”. När krisen väl slår till finns ofta inte mycket tid till att fundera ut menyer. Med redan förberedda menyer underlättas krishanteringen och man ser till att ransonera maten bra och effektivt. Något som kan vara svårt i en påfrestande och stressrelaterad krismiljö.