Bästa stormköket 2022 – stormkök bäst i test

ÅRETS JULKLAPP 2020 – Skaffa stormkök till dina nära och kära!

Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se, Outnorth.se, Outdoorexperten.se och Överlevnadsbutiken

Stormkök, spritkök eller lättviktskök är i stort sett samma sak. Det handlar om ett enkelt sätt att kunna koka vatten och laga mat utan att använda elektricitet eller göra upp en eld. Stormkök är extremt populära i många kretsar av friluftslivet, och stormköken blir bara mer och mer populära ju fler människor som upptäcker naturen och vistas i den.

Det mest kända stormköket i Sverige är utan tvekan Trangiaköket. Det har funnits i Sverige sedan 1925 och det håller fortfarande samma sak som det lovade på den tiden. Spritbrännaren fungerar på samma sätt, även om tekniken kring den har förfinats något genom åren. Kittlarna eller kärlen är stryktåliga och har en yta som är hård och tålig mot repor. Stormkök från Trangia är mycket lätta att rengöra efter användning hela produkten är tidlös. Just detta gör att man inte behöver köpa nytt stormkök efter några år, de håller otroligt länge vilket både är bra för miljön och för plånboken. Det är inte ovanligt att man kan använda sitt Trangiakök i mer än 15 år.

Vad är ett Stormkök?

Ett stormkök är ett portabelt kök som i ursprungsversion består av en spritbrännare, en kittel, en tång och ett vindskydd för brännaren. Idag finns flera typer av brännare med andra bränslen. Tanken bakom stormköket är att man ska kunna tillaga en måltid eller koka upp vatten i princip överallt och när som helst. Det kan handla om en bergsbestigning i vintermiljö eller en paddeltur i Stockholms skärgård en blöt oktoberkväll. Stormköket är så driftsäkert att det ofta funkar överallt. Det enda som krävs för att få det att funka är en relativt plan yta att ställa det på, bränsle och något att tända med. Perfekt att ha med i din krislåda eller överlevnadskit.

Trangia 25

Vi har valt Trangia 25 som ett av de bästa storköken för 3-4 personer. Det är perfekt som ett familjekök och har stora, rymliga kärl och en större stekpanna. Dessutom ingår en kaffepanna av den större modellen. Dessutom kan man kombinera detta kök med större kärl ur sortimentet som Trangia har, vilket gör att man kan ”bygga på” sitt stormkök utan att behöva köpa ett helt nytt kök. Effekten på köket motsvarar 1000w och vikten är 845 gram.

Köp Trangia 25 här:

Outnorth Trangia 25

Stormkök Trangia 25 från Outnorth

Outdoorexperten Trangia

Stormkök Trangia 25 från Outdoorexperten

Generalprepper Trangia 25

Stormkök Trangia 25 från Generalprepper

Överlevnadsbutiken

Stormkök Trangia 25 från Överlevnadsbutiken

Trangia 25 innehåller följande:

·     2 st kärl/kittlar, 1,75 liter samt 1,5 liter.

·     1 st stekpanna, 22 cm.

·     2 st vindskydd, ett övre och ett nedre.

·     1 st spritbrännare med lock och sparring.

·     1 st tång för att lyfta kärl och stekpanna.

·     1 st rem, 68 cm, för att enkelt packa ihop köket.

Trangia 27

Trangia 27 är en kompaktare variant av ett lättviktskök i aluminium. Detta stormkök passar utmärkt för 1-2 personer och är vanligt förekommande för de som ger sig ut i skog och natur på egen hand. Kärlen och stekpannan är något mindre än på 25-serien, och även kaffepannan är dimensionerad för ett mindre kök. Den största fördelen med detta kök är att det kräver ytterst lite plats i packningen och ryms med enkelhet i en ryggsäck. Dessutom är det något lättare än sin större motsvarighet, vilket gör att packningen blir lättare. En fördel är dock att man även på Trangia 27 kan använda kärl från andra serier inom Trangia med hjälp av de hållarna i det övre vindskyddet.

Köp Trangia 27 här:

Outnorth Trangia 27

Stormkök Trangia 27 från Outnorth

Outdoorbutiken Trangia 27

Stormkök Trangia 27 från Outdoorexperten

Generalprepper Trangia 27

Stormkök Trangia 27 från Generalprepper

Överlevnadsbutiken

Stormkök Trangia 27 från Överlevnadsbutiken

Trangia 27 innehåller följande:

·     2 st kärl/kittlar, båda rymmer 1 liter.

·     1 st stekpanna, 18 cm.

·     1 st spritbrännare med lock och sparring.

·     2 st vindskydd, ett övre och ett nedre.

·     1 st tång för att hantera kärl och stekpanna

·     1 st rem, 61 cm, för att packa ihop köket.

Bästa gasolplattan

En gasolplatta eller ett gasolkök har ofta en annan funktion än ett stormkök. Flera varianter är perfekta att ha hemma ifall det skulle bli ett strömavbrott. Andra varianter fungerar ungefär på samma sätt som ett stormkök och passar utmärkt att ta med sig ut i naturen. Vi har valt ut tre varianter av gasolplattor/gasolkök som vi vet håller hög kvalitet och som är lätta att använda.

Köp Primus Figg gasolplatta här:

Denna gasolplatta fungerar som ett campingkök. En fördel med denna är att plattan kan skruvas direkt på en gasolflaska. Det gör att den blir perfekt att ha med i husvagnen/tältet eller att ha hemma om det uppstår ett strömavbrott. Till denna platta ingår inga kärl eller stekpannor, utan man kan antingen köpa passande produkter till det, eller använda sådant som man redan har hemma. Som exempel så funkar denna gasolplatta perfekt med en gammaldags gjutjärnspanna eller en klassisk kastrull.

Gasolplatta från Överlevnadsbutiken
  • Inbyggd piezotändare
  • Robust campingkök
  • Påfyllningsbar gasolflaska
  • Lätt att ta med

Köp Primus Express Stove Set här:

Detta gasolkök är också ett stormkök i flera bemärkelser. Som vi tidigare nämnt så är stormkök med gasolbrännare ofta mer effektiva när det kommer till värme. Att koka upp en liter vatten går mer än dubbelt så snabbt med detta stormkök än ett stormkök med spritbrännare. Detta kök passar utmärkt för 1-2 personer. Effekten på detta kök är upp till 2600 W och vikten på hela kittet är 449 gram. I detta set från Primus ingår:

  • 1 st kastrull med värmeväxlare, ger snabbare uppvärmning.
  • 1 st lock till kastrullen i genomskinlig plast. Locket fungerar även som durkslag.
  • Vindskydd som sätts på köket med magneter, mindre vindkänsligt.
  • 1 st brännare för gas
  • 1 st plastskål i miljövänligt material

Köp Primus Mimer – Friluftskök här:

Detta friluftskök är ett gasolkök med brännare och gasolplatta. För den som söker ett robust kök som ändå är enkelt så är detta en av marknadens bästa varianter. När man köper stormkök så köper man ofta ett helt kit som innehåller allt. Detta kök är som sagt ett enkelt och klassiskt kök för alla som vill ha med sig ett pålitligt kök ut i naturen. En av de stora fördelarna med detta kök är kärlstödet. Detta kärlstöd ger ett mycket bra vindskydd för lågan, vilket leder till att det både går snabbare och är säkrare att laga mat på detta kök. En annan stor fördel är att konstruktionen är stabil, så pass stabil att detta kök fungerar för större stekpannor och kastruller. Vikten på detta kök är 227 gram.

Hur använder man ett Stormkök?

Oavsett brännare så är tekniken och konstruktionen på ett stormkök väldigt simpel. Man har en värmekälla (brännaren), ett vindskydd till brännaren och ett kärl eller en stekpanna som man placerar ovanpå detta för att värma upp det man avser värma. Det som kan vara klurigt är att planera sin matlagning på stormköket. I de flesta fall brukar man välja enkel mat som inte kräver att man har flera kärl eller stekpannor igång samtidigt. Många kärl och stekpannor till stormkök har non-stickbeläggning, vilket är att föredra. Man startar helt enkelt brännaren, sätter upp vindskyddet runt lågan och börjar laga mat.

Vilka brännare kan man ha till ett Stormkök?

Brännaren är central för ett stormkök. Det kan vara en spritbrännare, multibrännare eller en gasbrännare beroende på vilket bränsle man vill använda. Spritbrännaren är den vanligaste varianten och även den enklaste och billigaste lösningen. Nackdelen med spritbrännaren är att det kräver relativt mycket bränsle, som man behöver bära med sig. Det kan också uppstå en del sot på kärlen om man väljer spritbrännare. Multibrännaren fungerar med många olika typer av bränsle. Det kan vara typer av bränsle som har ”mer energi” än T-röd som oftast används i spritbrännaren. Slutligen har vi gasbrännaren, den snabbaste brännaren, som blivit mer populär de senaste åren. Denna brännare kräver dock att man bär med en gastub i någon form. Det finns flera olika storlekar på gastuber, och gasbrännaren är den bäste brännaren när det kommer till att reglera värmen. Viktigt att tänka på om man väljer gasbrännare är att man väljer rätt koppling till gastuben, då det finns flera att välja på.

Vad ska man tänka på när man köper ett stormkök?

Det första är att tänka på hur många personer man ska laga mat till. Rekommendationen är att hellre ta ett något större stormkök för att inte riskera att hamna i läget att man inte har tillräckligt med mat. De flesta storköken beskriver om det är lämpligt för 1-2 personer eller 3-4 personer. Skulle man vara fler än så, behöver man ta med minst ett extra stormkök. Det andra man ska tänka på är användningsområdet och hur länge man ska använda det. Var ska man använda köket? Är det en vandring, kanotpaddling eller bara som ett komplement när man är ute med en fritidsbåt. Detta styr vilket stormkök som passar bäst. För en vandring så kan vikten vara otroligt påverkande, väljer man ett spritkök så kommer man behöva bära med sig bränsle som väger en hel del. Så tänk noga innan du väljer vilket stormkök du ska köpa.

Vad ska ett stormkök innehålla?

Man kan antingen plocka ihop sitt eget ”kit”, eller köpa ett färdigt paket. Ser man till vad det ska innehålla så är brännare och kastrull de mest nödvändiga. Många paket innehåller ofta 2 kastruller för att kunna koka upp eller värma olika saker. Dessutom brukar man föredra att ha med någon form av stekpanna för att kunna steka maten. Det ska också finnas en tång att hantera kastrullerna/stekpannan med för att inte bränna sig. Väljer man att plocka ihop sitt eget kit så brukar ett stormkök med gasbrännare vara vanligt. De flesta gasbrännarna kan kombineras med en funktion på plattan som gör att man kan använda, i stort sett, vilka kastruller och stekpannor man vill. Här handlar det återigen om att bestämma vilket användningsområde som köket ska kunna motsvara. Om det handlar om ett ”extra kök” att ha hemma så klarar man sig med en gasolbrännare eller gasolplatta. Ska man på en längre tur i skog och mark så behöver man se till att allt material är enkelt och säkert att packa. Här har även vikten en stor påverkan. Ett stormkök ska innehålla tillräckligt för att göra matlagningen så enkel och smidig som möjligt, oavsett var du befinner dig när du ska laga mat. Tänk också på att stormköket ska vara driftsäkert, kommer det blåsa mycket där du ska laga mat så bör du fundera ännu mer på vilken typ av stormkök du ska välja.

Vilka är fördelarna med att ha ett Stormkök?

Det finns otroligt många anledningar att skaffa ett bra stormkök. Det svåraste är dock som sagt att lista ut vilken typ man ska skaffa. Genom åren har spritbrännare i ett klassiskt Trangiakök varit det mest använda stormköket. Men utvecklingen av gasbrännare har lett till att många börjat snegla mot det för att byta ut brännaren. Den största anledningen är såklart effektiviteten, det går betydligt fortare att koka upp och värma sin mat med gasbrännare. En annan anledning är att man får fler användningsområden med en gasolbrännare. Gasolgrillar har blivit vanliga i Sverige, och en gasbrännare är ofta kompatibel med de gasoltuber man redan har hemma. Så ett stormkök med gasbrännare kan med stor fördel vara ett ”nödkök” i hemmet. För den som vill ut i naturen och laga mat så behöver man som vi tidigare nämnt planera utifrån var, hur och när man ska laga mat. Dessutom är antalet personer man ska laga mat åt otroligt väsentligt i valet av stormkök. Ska man ut och vandra så är packningens vikt nödvändig att hålla så låg som möjligt. Även här blir gasbrännaren i många fall en vinnare. Konstruktionen är ofta lättare samt att gas väger mindre än T-röd eller annat bränsle att bära med sig. Dock förvaras gasen i gasbehållare som man bör kunna packa säkert. Sammantaget så kan man inte säga att det ena är bättre än det andra. Stormköken har olika användningsområden som passar för olika situationer.

Sammanfattande tips kring Stormkök

·     Välj rätt storlek på stormköket.

·     Bestäm vilken typ av bränsle du vill använda dig av.

·     Se till att ha en bra överlevnadskniv dör att kunna förbereda maten.

·     Använd godkända bränslen för den brännare du valt.

·     Rengör köket noga efter varje användning. Diska ej i diskmaskin.

·     Ha en bra ryggsäck/väska för att förvara storköket.

·     Om du har spritbrännare, packa för säkerhets skull alltid in den i plast.

·     Använd endast trä eller plastredskap i kärlen/stekpannan.

·     Ställ aldrig ett tomt kärl på brännaren, de kan nämligen smälta.

·     Fyll aldrig på sprit i brännaren förrän den är helt släckt.

·     Lämna aldrig storköket utan uppsikt när det är igång, det är vindkänsligt.

Läs mer om årets julklapp här.

Stormkök bäst i test sammanfattning

Att tänka på vid när man läser dessa test så är det helt utifrån de parametrar som vi själva är utefter när vi letar ett stormkök som är bäst i test. För att du ska hitta rätt stormkök för dig så rekommenderar vi att se först till dina egna behov och vad du ska använda den till och hur ofta. Endast genom att göra din egna behovsanalys så kommer du hitta det rätta köket för just dig.