Sidan innehåller annonslänkar från Generalprepper.se, Överlevnadsbustiken.se, Outnorth.se och Outdoorexperten.se
När det kommer till olika mobila enheter blir i regel “hur lång är batteritiden?” den första frågan du ställer dig. I dag drar avancerade telefoner, surfplattor och annat en hel del ström och används enheten mycket kanske batteriet inte räcker en hel dag. Då är en powerbank väldigt behändig att ha. En powerbank blir som ett extra batteri du kan ha med dig till jobbet, skolan eller på utflykten och den kan användas för att ladda upp din enhet helt eller delvis. Din bästa powerbank är perfekt när du inte har tillgång till el, eller om du inte har din mobilladdare med dig. Dessutom är det optimalt att ha en powerbank i krislådan!
BioLite Charge 40 PD Powerbank
Se priser:
Goal Zero Venture 75 powerbank
Se priser:
Urberg Solar Powerbank 8W Black
Se priser:
Powerbanks finns i väldigt många olika storlekar och varianter. Det gäller att välja en variant som passar de egna behoven. Har du en telefon med stort batteri kanske det inte är bäst att välja en liten powerbank som bara ger några få procents laddning. Du bör också ha i åtanke att powerbanks finns med flera olika funktioner. Kanske vill du kunna ladda din enhet trådlöst om enheten har stöd för det, eller så kanske du har en dator du vill kunna ge lite extra batteri. I ett powerbank test kan du hitta den bästa powerbanken för dig.
I den här texten kan du läsa mer om olika typer av powerbanks samt om hur de fungerar. Om du inte har använt en nödladdare av den här typen kan det vara extra bra att läsa igenom en guide så du vet hur du kan få lite extra batteri i din telefon, surfplatta eller dator. Här får du de bästa tipsen som kan vara bar att ha koll på inför ditt köp!
Fördelar med en powerbank
Det finns flera fördelar med att ha din bästa powerbank nära till hands. Med den kan du ladda mobilen, surfplattan eller andra enheter var du än befinner dig. Har du en kraftigare powerbank kanske du kan ladda flera gånger rent av! Det betyder att du inte behöver oroa dig för att leta efter eluttag om du campar, vandrar eller liknande. En mindre powerbank är dessutom optimal att ha i säkerhetssyfte eftersom du kan ladda en urladdad enhet tillräckligt mycket för att kunna ringa SOS eller skicka ett SMS med plats om du behöver hjälp akut. En liten variant kostar inte speciellt mycket pengar, och de håller i regel laddningen i upp till tre månader om de ligger på standby.
En stor fördel med en powerbank är att de dessutom finns i flera smarta och snygga designer. Du kan till exempel köpa en powerbank som är hopbyggd med din mobils skal, eller en som matchar mobilen. Det gör att du kan ladda din mobil eller surfplatta både effektivt och snyggt. Du behöver inte bära med dig fula, plastiga sladdar eller hela elkontakter för att få extra batteri i mobilen.
Olika typer av powerbank
Powerbanks finns i flera storlekar och varianter samt färger. De finns också med flera olika funktioner vilket kan vara bra för sig som inte bara vill kunna ladda mobilen. Vissa powerbanks är också med avancerade än andra när det kommer till laddning, antalet uttag och så vidare. Om du bara ska ha en variant som kan användas till vardags, kanske på bussen är det troligen inte nödvändigt med funktioner som solcell, vevradio med mera utan det kanske går lika bra med en billigare sort.
Här tas några typer av powerbank upp så du enkelt kan finna den variant som passar bäst för dig. Oavsett om du vill ha en variant för krislådan, för kontoret eller om du vill kunna ladda mobilen när du är på språng kan du garanterat finna den variant som blir bäst för dig och dina enheter.
Powerbank solcell
De flesta powerbanks kan i dag laddas med hjälp av ström från ett eluttag. Men om du är på camping eller ska ut på en långritt med häst är det inte säkert du har tillgång till el varje dag. Då kan du behöva ladda din powerbank på annat sätt. Med en solcells poaerbank är du förberedd! Den här typen av powerbank har en solcellspanel fäst på sig och när solen lyser på panelen laddas powerbankens batteri upp. Olika solpaneler kan vara olika effektiva och om du vet att du kommer vara beroende av solenergi är det klokt att investera lite extra pengar i en variant som verkligen är effektiv.
Till många powerbanks finns det också solcellspaneler att köpa som monteras separat och sedan ansluts till laddaren. De är lite större och kan alltså ta åt sig mer av solljuset för att skapa energi. Det kan dock vara bra att komma ihåg att laddningen blir sämre om solen inte lyser starkt. För att kunna ladda powerbanken under vandring, ridning eller liknande kan du med fördel hänga solcellen på ryggsäcken eller på en annan plats så den är riktad mot solen även då du är på språng. En powerbank på 8 000 mAh laddas fullt på ungefär 10 timmar i solen. Även om det tar en stund att ladda är det guld värt under de riktigt ljusa och soliga dagarna.
Enkel powerbank
Ibland vill du bara ha en enkel powerbank att ha i nödfall. Kanske räcker det med att kunna ladda mobilen några få procent? Det finns också enkla, kraftigare, powerbanks utan extra funktioner för dig som vill kunna ladda mer. De här varianterna har i regel bara ett eller två uttag i USB-format för laddning av andra enheter, och det kan såklart ställa till det om du har enheter med andra anslutningar.
En stor fördel med de enkla varianterna av powerbank är dock att de inte tar så mycket plats, de kostar inte speciellt mycket men de gör trots allt sitt jobb på ett helt okej sätt. För vardagsbruk, eller till barnen är det här ett väldigt bra val – liksom om du tenderar att ta slut på batteri i mobilen när du går runt och spelar mer avancerade spel utomhus. Det kanske inte är det bästa alternativet i en krislåda, utan där kan det vara klokt att ha en kraftigare variant som har fler mAh. Eftersom de riktigt enkla varianterna inte heller kan laddas på annat sätt än genom el kan det också vara helt omöjligt att få mer batteri när det väl tagit slut.
Vevradio med powerbank
En sak som är optimalt att ha i krislådan eller bara på campingen är en vevradio med powerbank. Här får du inte bara en powerbank som kan ladda din mobil, utan du får även en radio som fungerar var som helst, även om batterierna är slut eller om strömmen har gått. Vevradion kan vevas igång, och vevandet kan också användas för att ladda dina andra enheter om de är kopplade till powerbanken medan du vevar. En stor fördel med den här typen av powerbank är att den i regel också är försedd med solceller som kan användas för laddning. Den kan också laddas genom ett vanligt eluttag när du väl har tillgång till el.
Powerbank med trådlös laddning
Om du vill slippa allt med kablar när det kommer till användning av din powerbank är en variant med trådlös laddning optimal. Powerbanken laddas upp normalt genom ansluta den till exempelvis ett vägguttag. När den är laddad drar du ur den och tar med själva powerbanken. När du ska ladda till exempel din mobil lägger du den bara på din powerbank.
Kom ihåg att det inte är alla enheter som kan laddas via de trådlösa Qi-tekniken. Det är främst mobiler som är aktuella för det. Surfplattor och bärbara datorer kräver för mycket för att Qi ska kunna ge tillräcklig laddning. Vill du använda trådlös laddning måste din enhet också vara kompatibel med det. Vissa mobiler har tjocka baksidor av metall och det kan Qi ha svårt att nå igenom. På grund av det kan laddningsvågorna inte komma igenom och trådlös laddning fungerar inte.
Powerbank för datorer
Det går att ladda bärbara datorer med en powerbank men det krävs en rejält kraftfull sådan för att det ska fungera någorlunda bra. Det beror helt enkelt på att en dator har ett större batteri än både surfplattor och mobiler. Datorn kräver också mycket mer ström för att fungera, och därför måste powerbanken kunna leverera mer laddning än när en mobil laddas. I de flesta fall måste powerbanken leverera ut mellan 20-30 watt för att en laptop ska märka av att den laddas. Det klarar sällan mindre varianter av powerbanks. Vet du att det är just en dator du huvudsakligen vill ladda är det klokt att satsa på en powerbank just för den. De kraftigare varianterna kan nämligen användas för att ladda en mobil, men en vek variant kan inte ladda en datorn eftersom laptopen inte ens kommer känna av att det finns en strömkälla.
Använda en powerbank
Det är enkelt att använda en powerbank. Oavsett vilken sorts powerbank du har börjar du med att helt enkelt ladda den. När powerbanken är laddad tar du fram den enhet du vill använda den med. Har powerbanken en inbyggd sladd drar du ut den och kopplar ihop enheten med powerbanken. Samma sak gör du om du har en extern sladd. Enheten börjar i regel laddas automatiskt. Ibland finns en on/off-knapp på powerbanken och börjar din enhet inte ladda kan du behöva slå på den knappen.
Är din powerbank försedd med trådlös laddning lägger du bara din kompatibla enhet på den för att börja ladda. När du har laddat din enhet kan du ofta se hur mycket laddning du har kvar genom någon form av indikator. För att vara på den säkra sidan bör du alltid lägga din powerbank på laddning igen.
Om din enhet inte blivit fullt laddad kan du ansluta den igen. Ibland kan du ladda din mobil samtidigt som du laddar upp powerbanken. Det kan vara ett bra alternativ om du har tillgång till ström under en begränsad tid, men endast har ett eluttag.
Ladda en powerbank
Powerbanks kan laddas på flera sätt. Det vanligaste är att de laddas via ett eluttag som förses med en USB-adapter. Du kan också ladda dem genom att koppla in dem i datorn, men det tar i regel lite längre tid än om du använder ström direkt från uttaget. Ett annat alternativ är att veva in laddning i din powerbank. Att ladda en stor sådan genom att veva kan dock ta väldigt lång tid och vara riktigt jobbigt, men i en nödsituation är veven guld värd. Samma sak gäller med solceller. Att ladda genom solcellerna kan ta flera timmar men när du behöver ström och inte har tillgång till vanlig el är solceller ett gott alternativ.
Powerbank och flygplan
När det kommer till powerbanks och flygplan kan det finnas vissa svårigheter. Du får maximalt flyga med 100 wh – wattimmar. Du måste själv räkna ut hur många wh din powerbank är på. Det görs genom att ta antalet mhA x V och dela med 1000. Har du en powerband med 6000 mAh och 12 V har den 72 wh och det är okej att flyga med. En powerbank med 12 V och 25 000 mAh har däremot 300 Wh. Har du otur kan den powerbanken beslagtas, men med lite tur ka du få ta med den på flyget. En powerbank med mer än 30 000 mAh kommer däremot inte tillåtas på ett flyg då den är allt för kraftig. Känner du dig osäker är det alltid klokt att fråga flygbolaget om råd. Ibland kan det gå att checka in en kraftigare variant – andra gånger får du inte ha med dem på planet alls. Det beror ofta på vilket bolag du ska resa med.
Ta hand om powerbanken
Oavsett om du spenderat mycket eller lite pengar på din powerbank vill du antagligen att den ska hålla så länge som möjligt. Vissa varianter är mer tåliga än andra när det kommer till vatten och stöttålighet men ditt mål bör vara att hålla laddaren torr och såklart bör du inte tappa den. Blir den smutsig kan du torka av laddaren med en trasa, men var försiktig så det inte kommer in vatten i laddningsuttagen.
Kvalitetsmässigt kan det vara klokt att investera i en nödladdare som är mer tålig, och som dessutom tål vatten. Det gäller särskilt om du ska ut och campa eller om det är en laddare för krislådan. Det är inte alltid du kommer befinna dig i torra och fina omgivningar när du behöver ladda din enhet. Till vardags kanske det inte krävs lika mycket av din nödladdare, men tillhör du skaran som tenderar att tappa dina saker kanske en mer stöttålig variant är mer lönsam att ha i längden.
Frågor och svar om bästa powerbank
Att köpa en powerbank är kanske inte alltid helt lätt. Det kan finnas flera frågetecken du behöver ha svar på innan du ska göra ditt inköp. Har du aldrig haft en extra laddare av det här slaget är det mycket nytt och med tanke på alla funktioner som tillkommit är det alltid bra att läsa på lite. Här får du svar på fem vanliga frågor som ofta ställs när det kommer till just nödladdare av det här slaget.
Hur stor ska powerbanken vara?
Powerbanks finns i flera olika storlekar. Ju större powerbanken är desto bättre lagringskapacitet har den i regel. En mindre powerbank laddas snabbare, men kan i regel inte ge lika mycket ström till en mobiltelefon exempelvis. När du ska välja storlek på din powerbank måste du överväga ordentligt.
Powerbankens kapacitet mäts i mAh, eller milliamperetimmar. De flesta mobiler har strax över 4000 mAh i sitt batteri, och hos en powerbank finns varianter med mellan 2000-40 000 mAh.
Troligen vill du kunna ladda i alla fall din mobil ganska full, och det är en fördel om laddningen går snabbt. För de flesta är därmed en powerbank med större kapacitet bäst. En sak bör du dock veta. Det är inte säkert att en powerbank med 20 000 mAh kan ladda din mobil fullt fem gånger. En powerbank kan lida strömförluster och då kommer all laddning inte att gå till telefonen. Du måste också veta att laddningen påverkas om telefonen är på under laddning.
Behöver du bara toppa upp en surfplattas laddning, eller om du vill ha en powerbank i nödfall duger det i regel bra med en variant med 2000 mAh, men har du större krav är det en variant med fler mAh du ska köpa.
Måttmässigt och den fysiska storleken kan det också vara bra att fundera lite. Vill du kunna ladda mobilen i byxfickan är det inte speciellt bra om laddaren är stor som en dator. Tänk dock på att det inte finns några riktigt små varianter som har stor kapacitet trots att batterierna minskat i storlek.
Kan powerbanken användas till vardags?
Ja, det går alldeles utmärkt att använda powerbanks av alla de slag till vardags. Du kan ha en i väskan, i bilen, på skrivbordet eller på ryggsäcken. Du vet aldrig när du eller någon annan behöver lite extra batteri i mobilen och då kan du rädda dagen med din bästa powerbank.
En powerbank slits inte ut bara för att du använder den, och brukas powerbanken ofta märker du om den tappar kraft eller går sönder. En annan fördel med att använda din powerbank till vardags är att du snabbt inser hur många och hur stora laddningar den ger. Om du hamnar i en situation där du verkligen behöver din powerbank kommer du veta hur den fungerar om den redan är använd.
Om du ofta spelar krävande spel, om du tar mycket foton eller om du använder din surfplatta och mobil i arbetet är det mycket troligt att du faktiskt behöver ladda batterierna en extra gång för att inte missa allt viktigt. Tänk då att du kan göra det på språng, när du sitter i bilen, när du är på en föreläsning eller när du åker tåg. Du behöver inte ens hitta ett eluttag!
Vad kan anslutas till en powerbank?
Beroende på vilken sorts powerbank du har kan den ha lite olika uttag, och därmed kan olika saker ansluts. Det allra vanligast är att powerbanken har en eller flera USB-A kontakter. Den kan också ha ett uttag för Micro USB, eller USB-C.
I dag finns det också powerbanks som kommer med inbyggd sladd. Du behöver alltså inte ha med dig en separat kabel för att kunna ladda dina enheter. Kablarna han ha lightning-, USB-C-, eller micro USB-kontakt. Fördelen men en sådan variant är att du inte riskerar att tappa eller glömma din sladd, men nackdelen är att powerbanken blir värdelös och oanvändbar om sladden går sönder.
I regel går det bra att ansluta mobiler, surfplattor och kameror för laddning men vissa powerbanks klarar också att ge en dator extra batteriprocent. Fördelen med en kraftigare variant av laddare är att den klarar av att ladda en dator helt eller delvis, och den kan även användas för laddning av mobiler. En liten variant av laddare kan dock inte användas för datorer. Det kan alltså vara klokt att satsa på en mer kraftig variant.
Hur ofta måste powerbanken laddas?
När du köper en powerbank kan du inte räkna med att den är fulladdad. Eftersom de flesta powerbanks släpper ut energi kan den ha mer eller mindre laddning beroende på ålder. Ibland kan en powerbank ha halv laddning vid köp, ibland ingen alls.
När du väl fått hem din powerbank bör du ladda upp den fullt. Det kan sedan vara bra att ladda den ungefär var tredje månad, och såklart när den har använts. Tänk även på att en eventuell powerbank i krislådan behöver tas fram och laddas, annars kan den vara oanvändbar vid en nödsituation.
Det skadar inte att ge nödladdaren en extra laddning varje gång du har använt den. I dag finns det små sensorer på de flesta laddare som också visar hur pass mycket laddning som återstår. Det kan till exempel vara små lampor som lyser upp när du trycker på en testknapp. Ta för vana att trycka på den knappen en gång varje vecka för att se till så du alltid har tillräcklig laddning om du behöver extra batteri.