Bäst i test solcellsladdare

När du preppar för en krissituation är det viktigt att även ha koll på strömförsörjning. Det är inte bara viktigt för din krislåda utan också för din överlevnad om du till exempel är ute och vandrar. Då kan det vara av högsta vikt att kunna ladda mobiltelefonen för att kunna ringa efter hjälp vid behov. En powerbank i all ära, men när den har slut på laddning kan du inte använda den mer innan du laddar den igen. Med en solcellsladdare som blivit bäst i test kan du däremot ladda en mobil eller andra enheter flera gånger så länge det finns lite ljus. Här i texten får du veta det mesta du behöver ha koll på när det kommer till solcellsladdare, och du får tips på hur du väljer den rätta varianten för din vandringstur, eller för krislådan.

Hitta en solcellsladdare för vandring

Om du ska ut och vandra och vill ha en solcellsladdare med dig för att både kunna underhållsladda telefonen men också för att kunna ringa i nödfall är det bra att ha en lite dyrare laddare som verkligen gör sitt jobb. När du vandrar kan du till exempel fästa laddaren på ryggsäcken så kommer den att ladda din mobil eller en powerbank under tiden du går.

Bäst i test solcellsladdare

Det blir viktigare och viktigare att ladda både mobiler och andra saker. Samtidigt blir de flesta mer medvetna om att miljön inte tål hur mycket som helst. Ofta infaller behovet av att ladda saker när du vandrar, campar, vid strömavbrott, kriser och när du helt enkelt inte har tillgång till el. Då är det viktigt att inte underskatta möjligheten att använda en bäst i test solcellsladdare för att få lite extra ström i sina enheter som ficklampor, mobiler, surfplattor och annat.

Eftersom den här typen av laddare finns i lite olika modeller och varianter kan det vara bra att du jämför dem lite. Den laddare som är bäst för någon annan kanske inte är bäst för dig.

Funktioner i en solcellsladdare

När du ska hitta den bästa solcellsladdaren för dig finns det ett par saker du bör tänka på. Du behöver till exempel se över laddarens funktioner i form av laddningstyp, vilken sorts solpanel det är, storleken på laddare, dess kompatibilitet med mera. Eftersom solcellsladdare finns med både fasta och vikbara solpaneler är även det en funktion att se över. Det kan vara klokt att välja en vikbar solpanel om du behöver lite extra plats i packningen eller om du ska ha panelen i din krislåda där du även behöver ha andra saker för din överlevnad.

Effekt i en solcellsladdare

En av de viktigaste sakerna att ha koll på är den utgående effekten i laddaren. Om effekten inte är kraftfull nog kommer du inte att kunna ladda mer energikrävande enheter med större batteri. Att tänka på är att allt fler smartphones i dag har krävande batterier som behöver högre effekt för att kunna laddas. Har du en lite äldre telefon och inte använder massor av funktioner på den kan du dock klara dig med en solcellsladdare som levererar lite mindre utgående effekt.

En högre utgående effekt kommer också att behövas om du vill ladda större enheter som surfplattor, eller om du ska ladda flera enheter samtidigt. Du bör leta efter en effekt på mellan 10-15 watt.

Olika typer av solcellsladdare

Solcellsladdare finns i huvudsakligen två olika typer. Dels finns de direkta solcellsladdarna som ansluts direkt till den enhet du vill ladda. Energin från solen går via panelerna direkt till exempelvis din mobils batteri. Det betyder att du behöver ha din enhet ansluten till laddaren hela tiden när du vill ladda och strömmen lagras inte annat än i din enhets batteri.

Det finns också solcellsladdare med powerbank. Den här typen av laddare laddar upp ett separat batteri eller en powerbank istället för att anslutas till din mobil eller surfplatta direkt. Här lagras laddningen och du kan sedan koppla powerbanken till din laddningsbara enhet när du behöver ladda batteriet i den.

Hur stor ska laddaren vara?

När du preppar eller ska ut på vandring är det väldigt viktigt att du funderar över storleken på din solcellsladdare. Välj en storlek som passar bra för dig när du är ute på äventyr, eller en sort som är lätt för dig att ta med i en krissituation. Tänk dock på att en större solcell i regel klarar av att alstra mer energi och därmed ge en snabbare laddning.

En annan storlek som kan vara bra att titta på är hur stor den eventuella powerbanken som hänger samman med laddaren är. Vissa powerbanks är bara på 2000 mAh och de klarar i regel inte att ladda en modern smartphone mer än några få procent.

Vad kan solcellsladdaren användas till?

En solcellsladdare kan vara kompatibel med olika enheter och den kan ha olika anslutningar. De flesta solcellsladdare har USB-anslutningar så du ansluter bara den kabel som passar din enhet och så laddas den. Dock har laddarens effekt stor del i om den kan användas för exempelvis laddning av en laptop.

När du tittar på en solcellsladdares kompabilitet bör du också undersöka hur många uttag laddaren har. Är du i en nödsituation, eller kanske ute på vandring är det i regel bättre att kunna ladda flera saker samtidigt. Det gäller särskilt om du har en direkt laddare som du hänger utanpå väskan när du går.

Hitta rätt solcellsladdare för dig

Även om det finns mycket att tänka på när det gäller krislådor, överlevnad, packning inför vandring och liknande är solcellsladdarna inte allt för komplicerade, även om du inte bara bör ta en variant på måfå. De flesta solcellsladdare är enkla att använda och för dig som inte anser att storleken är så viktig finns det egentligen bara två saker du behöver ha koll på. Det är om laddaren är kompatibel med dina enheter, samt hur mycket energi (om någon) som kan lagras i den eventuella powerbanken.

Kapaciteten i laddaren anger hur bra laddning du egentligen får. Vill du ladda flera enheter samtidigt krävs givetvis större kapacitet än om du bara ska ladda en mobil. Samma sak gäller om du vill kunna få ut fler laddningar, över flera dagar med powerbanken. Några solcellsladdare har ingen powerbank alls utan där laddas en ansluten enhet direkt och det passar inte alla.

Något som kan vara bra för dig att fundera över är hur ljusstyrkan i Sverige ser ut. Många gånger är det klokt att välja en laddare med högre effekt om du planerar att hålla dig på nordligare breddgrader. Det gör att du kan ladda med solceller även om vädret inte är det bästa. I till exempel Sverige finns det inte samma mängd solljus, och inte heller lika hög UV-nivå som i sydligare länder. Den kapacitet som anges på en solcellsladdare stämmer alltså inte alltid helt överens med det du kan förvänta dig i Sverige – särskilt inte under dagar med sämre väder.

Dubbelkontrollera också att du verkligen får en laddare som kan ladda dina enheter. Vissa solcellsladdare kan vara ämnade för vissa enheter, och om du köper en laddare för Android kanske det inte alltid är lämpligt att ladda en iPhone – inte ens i en nödsituation. Tänk också på att laddarnas uttag kan skilja sig en del åt, och alla enheter har inte stöd för trådlös laddning även om din laddare har det.

Fördelar med en solcellsladdare

Det finns väldigt många fördelar med att välja just en solcellsladdare. För det första har laddaren en väldigt lång hållbarhet. Den kan användas i flera år utan att tappa sin kapacitet så länge du är rädd om solcellerna. För det andra kan du ladda din mobil många gånger med en och samma laddare utan att du behöver ha tillgång till el. Med en vanlig powerbank måste du ladda upp den i ett eluttag – här räcker det med att du har tillgång till sol för att ladda batterierna.

När du har en solcellsladdare som tål regn kan du låta laddaren hänga ute på väskan, tältduken eller liknande. Ibland kan solen skina tillräckligt mycket även under ett regnväder för att det ska gå att ladda en mobil eller powerbank. Det går inte heller med en vanlig powerbank.

Tack vare att solcellerna i dag har blivit mycket mer effektiva, samtidigt som de också är större kan du få ut en hel del mer av laddningen även om du inte har möjlighet att ladda i flera timmar. En annan stor fördel är att solcellerna kan vikas ihop i många fall. Det sparar plats i krislådan och ryggsäcken när panelerna inte behöver användas.

Så använder du en solcellsladdare

Många tror att det bara är att plugga in solcellsladdaren och sedan kan du direkt ladda din enhet. Så är inte alltid fallet. I dag har de flesta solcellsladdare en powerbank. Då laddas inte själva enheten med hjälp av solen, utan det är istället powerbanken som sitter monterad på solcellen som laddas. Du kan sedan använda powerbanken för att ladda till exempel din mobil eller surfplattan.

Om du ska åka iväg och vandra är det bra om du laddar din powerbank innan. Samma sak gäller om du har en krislåda där din solcellsladdare ligger. Den är inte till mycket nytta om den är helt urladdad när du behöver extra batteri. När du laddar solcellsladdarens powerbank håller den laddningen i minst två till tre månader om powerbanken inte används.

Hamnar du i en situation då du behöver använda din solcellsladdare kopplar du den till din enhet. Batteriet kommer då börja laddas med den kraft som finns i powerbanken. När strömmen är slut kan du ladda upp powerbanken igen med hjälp av de effektiva solcellerna.

Frågor och svar

Här får du svar på några av de frågor som ofta ställs när det kommer till just solcellsladdare. Det är inte ovanligt att en eller flera av de här frågorna dyker upp när du ska köpa en laddare att ha i krislådan eller kanske när du ska ut på friluftsäventyr eller vandring.

Hur snabbt laddas enheterna?

Hur snabbt en solcellsladdare klarar att ladda upp en enhet varierar. De flesta moderna laddare har USB-uttag med 2A och 5V. Om du får ut full effekt från uttaget, och du bara laddar en sak kommer det att ta lite mer än 1,5 till två timmar att ladda en modern mobiltelefon från tomt batteri till fullt sådant.

Vilken effekt krävs för laddning av en mobil?

Om uttagen på din solcellsladdare är 5V och 2A behövs en effekt på 10 W för att kunna ladda din enhet. Vill du ladda två mobiler på en gång måste du ha 20 W effekt. Dock krävs det att laddaren har optimala förhållanden, med mycket stark sol samt att laddarens solcell riktas i perfekt vinkel mot solen för att effekten ska bli full. Vill du kunna ladda även när solen ibland går i moln bör du välja en laddare med lite mer effekt än du tänkt.

Finns det solcellsladdare med trådlös laddning?

Ja, det finns en del solceller som har trådlös laddning. Då gäller det de solceller som har en inbyggd powerbank. En solcellsladdare med direkt laddning kommer inte kunna få någon ström om du lägger till exempel din mobil på den för att ladda batteriet. Då blockeras solens strålar, och laddaren slutar fungera.

Ska solcellsladdaren ha en powerbank?

Det är en stor fördel om laddaren har en powerbank. Det kan vara en fördel att både ha en direkt solcellsladdare och en variant med powerbank. Då kan du ladda till exempel din telefon medan du går, eller under dagen. Samtidigt kan du låta powerbanken laddas så att den är full med ström om du behöver ladda batterier i en enhet under natten, eller om det plötsligt blir riktigt dåligt väder dagen efter.

Kan du ladda en laptop med en solcellsladdare?

Det finns ett fåtal solcellsladdare som är så kraftiga att de kan ladda en laptop. Dock kan du inte räkna med att de kan driva laptopen för kraftiga spel, och det kommer också ta väldigt lång tid att ladda laptopen till fullt batteri. Det krävs också stark effekt i laddaren, och du bör ha optimala förhållanden sett till solen för att det ska fungera tillfredsställande.