Att vara en prepper är kort sammanfattat, att vara en individ som är väl förberedd på om något oväntat händer som orsakar en kris i samhället och som påverkar det vardagliga livet. Det kan vara en naturkatastrof, ett krig eller annat avbrott i samhället som påverkar individens möjlighet att leva ett normalt liv. Det kan till exempel vara ett avbrott i transportsystemet, ett avbrott i elnätet eller ett avbrott i vattentillförseln, i värsta fall sker allt samtidigt.
Ett prepper ser till att ha vatten, mat och utrustning som hjälper en att klara sig själv utan samhällets hjälp under en viss tid. Var exakt gränsen går, från att anses ha en beredskap hemma till att anses vara en prepper är svårt att säga, det handlar snarare om hur man väljer att se på sig själv med sin krisberedskap och prepperutrustning.
Historiskt sett har en prepper funnits länge. All sorts av beredskap mot sämre tider kan ju anses som att preppa. Förr i tiden bunkrade man mat och spannmål för att klara sämre tider. Under andra världskriget byggde många britter skyddsrum på tomten med konservmat, filtar m.m. för att skydda sig mot de tyska bombningarna. I USA har preppingkulturen länge varit etablerad, ofta med fokus på BOL (Bug Out Loction), där många anpassar sekundära boendet helt för att klara en katastrofsituation.
Vad behövs för att bli en prepper?
Många är redan en typ av prepper utan att veta om det, man har ofta lager av varor man ofta använder som tvål/schampo, konserver, pasta/ris m.m. För att helt och hållet kunna titulera sig prepper dock, måste man ha tänkt och utrustat sig för de 4 primära behoven som uppstår vid en kris, vatten, värme, överlevnadsmat och kommunikation.
Att vara en prepper går att vara i olika grad, du kan t.ex. vara en ”light prepper” som nöjer sig med dubbla ransoner av basvaror i hemmet, någon ficklampa, en vevradio och en vattendunk. Eller så kan du vara en ”heavy prepper” som har preppat mat som ska räcka i minst 1 år, har vevradio, vevficklampor, nödfiltar, solceller och flera hopfällbara vattendunkar med reningsfilter. Många ser också till ha flera tusen i kontanter, alltid ha minst halvtank i bilen etc. Det går att dra beredskapen ganska långt beroende på vilket scenario du förbereder dig för. Vissa människor förbereder sig för jordens undergång medan andra förbereder sig bara för ett par dygns avbrott.
Prepper checklista för en ”light prepper”
- En 10 eller 20 liter vattendunk, fylld med vatten.
- Stormkök
- Tändstickor och värmeljus
- Ficklampa (gärna vev)
- Extra nödmat med lång hållbarhet.
Vad har en prepper mer i sitt hem?
Ofta har en prepper flera vattendunkar, helst hopfällbara som kan transporteras lätt. En hink som täcker flera användningsområden, t.ex. för att tömma ens toalettbehov ifall man inte kan spola. En powerbank för att ladda mobilen, ofta är mobilen långt ifrån fulladdad när krisen slår till. Någon filt, gärna en överlevnadsfilt och sovsäck som kan hålla värme. När det kommer till kommunikation vill man gärna ha vevradio som är oberoende av elnätet.
När det kommer till mat så har de seriösaste prepparna väldigt ofta stora lager av mat med lång hållbarhet, gärna torkad och frystorkad mat som har längst hållbarhet. Viktigt att tänka på när man hamstrar mat, är att man roterar maten ständigt, man äter av den med kortast datum kvar och fyller på med ny. På så sätt lyckas man ha längst möjliga hållbarhet på sin mat när det otänkbara inträffar. Tänk på att maten ska innehålla fett och proteiner.
5 matvaror som är bra preppermat:
- Gulaschsoppa
- Ravioli
- Tonfisk i olja
- Ris
- Olja (raps / oliv / solros)
Misstaget många nya preppare gör är att börja med maten när det gäller sin krisberedskap. Faktum är att det är maten som man klarar sig längst utan med. Det första som slås ut när elen går är vattnet och värmen. Dessutom, när elen går har man ofta ett överskott av mat att ta hand om från kyl och frys.
BOB – Bug-out-bag
Den ultimata prepparen vill också ofta ha en BOB (Bug-out-bag), en överlevnadsväska i hemmet. Syftet med en BOB är snabbhet, trygghet, säkerhet. En överlevnadsväska innehåller det mest väsentliga för att klara sig i minst 72 timmar, ifall en katastrof tvingar en att lämna hemmet.
Ryggsäcken behöver dels vara tillräckligt rymlig för att rymma rätt utrustning, dels vara lätt och smidigt att kunna bära med sig. Utgå från en 35 liters ryggsäck, beroende på individuella behov kan man sedan skala upp eller ner storleken på väskan.
Bra saker att ha med i ditt prepperkit till din överlevnadsväska:
- Vatten (2 st 1,5 L vattenflaskor)
- Varma kläder (underställ, tröja, mössa, vantar, underkläder, 2x strumpor)
- Skydd (tält, liggunderlag, regnkläder)
- Vård (första hjälpen kit, värktabletter, intimhygien)
- Överlevnadsmat (frystorkad mat, choklad, nötter, russin)
- Redskap (Överlevnadskniv, yxa, stormkök, karta, kompass, ficklampa, lyckta, tändstickor och tändare)
- Vattenrening – vattenfilter eller vattenreningstabletter
Vad betyder Prepper?
Ordet prepper är inlånat från engelskan och kommer från det engelska ordet prepare som betyder förbereda. En stor andel av de som preppat tidigare har länge varit personer som upplevt samhällen under kris. Många är poliser, militärer, brandmän eller UD-personal som från nära håll upplevt samhällen som kollapsat. På senare tid har dock bilden av preppers ändrats i Sverige, den innefattar inte längre främst män som upplevt hotfulla samhällen utan intresserar nu även kvinnor och människor generellt och i olika åldrar. Olika händelser har på senare tid i Sverige och globalt sett också gjort att folk generellt blivit mer uppmärksamma kring krisberedskap, och vi ser idag ett ökat intresse kring prepping och preppingkit. Den senaste covid-19 pandemin har definitivt gjort prepping och allmän krisberedskap till en nästan självklar åtgärd, och ett viktigt steg för den som vill skapa ett tryggt hem.
Här följer en kort preppinglista med viktiga punkter att fundera kring inför en katastrofsituation. När en kris slår till går det ofta snabbt och all förberedelse kan vara avgörande, speciellt när kommunikation och elnät slås ut.
- Vart tar vi oss?
- Var samlas vi?
- Vem hämtar barnen?