Strömavbrott och använder ljus

Tips för att klara av ett strömavbrott 

Det kan vara svårt att hantera ett strömavbrott, särskilt om du inte är van vid att vara utan elektricitet. Ett strömavbrott kan inträffa när som helst och ofta utan förvarning. Därför är det viktigt att vara förberedd med en handlingsplan för hur du och din familj ska klara er utan el. Här är några tips som hjälper dig att klara stormen.

1. Organisera dig. Se dig omkring i ditt hus och fundera ut vad du kan göra utan elektricitet. Det kan handla om saker som matlagning, städning och underhållning. När du vet vad du behöver göra, gör en plan för hur du ska göra det. Detta kommer att bidra till att göra strömavbrottet mindre stressigt.

2. Håll dig säker. Ett strömavbrott kan skapa vissa säkerhetsrisker. Se till att du vet hur du ska vara säker i mörkret och håll utkik efter potentiella faror som nedfallna kraftledningar och översvämningar om du är ute.

3. Håll dig kall (eller varm). Om det är varmt ute kan du försöka hitta sätt att hålla dig sval utan att använda luftkonditionering. Drick mycket vätska och håll dig i skuggan så mycket som möjligt. Om det är kallt ute, klä dig i flera lager och håll dig varm genom att krypa ihop under filtar eller sova i en sovsäck.

4. Håll maten kall. Om ditt kylskåp är ur funktion kan du försöka hålla maten kall genom att packa den i islådor om du har tillgång till såna. Håll kylskåps- och frysdörrarna stängda så mycket som möjligt för att undvika att maten förstörs. Ät mat som lätt förstörs först och glöm inte att kontrollera matens temperatur innan du äter – du vill inte bli sjuk. Har du en krislåda hemma med mat så använd den först efter du ätit av maten i kylen och frysen.

5. Håll underhållningen enkel. Under ett strömavbrott finns det inget behov av tjusiga underhållningsalternativ som videospel eller filmer som streamas på Netflix. Håll dig till enklare aktiviteter som att läsa böcker eller spela kortspel med ett stearinljus eller ficklampa. Har du tillgång till stearinljus använd dem så du sparar batteri. En vevradio med ficklampa kan vara bra att ha hemma.

6. Om du har en generator eller ett elverk, se till att du vet hur den används på rätt sätt och att den är ordentligt ventilerad för att undvika kolmonoxidförgiftning.

7. Vid långvariga strömavbrott så kan det vara bra att ha plastdunkar med vatten. Bra att alltid ha hemma är vattenreningstabletter och vattenreningsfilter.

Ett strömavbrott behöver inte vara en mardröm – med lite förberedelser kan det faktiskt vara ett tillfälle att koppla bort tekniken och njuta av lite kvalitetstid med din familj eller dina vänner (se bara till att du är säker!). Har du några tips för att klara av ett strömavbrott? Dela dem med oss i kommentarerna nedan!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *