Eld i naturen

Hur man gör upp eld i naturen

För alla som älskar att tillbringa tid i naturen är det en viktig färdighet att kunna göra upp eld. Oavsett om du försöker hålla dig varm en kall natt eller laga en varm måltid kan det göra stor skillnad att kunna göra upp en eld antingen moderna verktyg eller ett tändstål. Om du är nybörjare på att göra upp eld eller bara vill fräscha upp dina kunskaper kan du läsa vidare för att få en steg-för-steg-guide.

Plats i skogen för att göra upp eld
Plats att göra upp eld på

1. Hitta en bra plats att göra upp eld på

Hitta en plats för din eldstad. Det första steget är att hitta en plats för din eld som ligger minst tre meter från träd, buskar eller andra brännbara föremål. När du har hittat en lämplig plats ska du rensa bort alla döda löv och kvistar. Om det finns gräs i området ska du se till att även det röjs bort så att elden inte sprids.

2. Bygg upp din eldplats

När du har rensat bort allt skräp är det dags att börja bygga din eldstad. Om du har en spade med dig gräver du ut ett cirkulärt område som är ungefär en meter brett. Om du inte har någon spade kan du helt enkelt bygga upp en ring av stenar som är ungefär en meter eller så stor så att du får plats med din eld i den.. Detta hjälper till att begränsa elden och förhindra att den sprider sig.

Ved att elda med
HItta brännbart material.

3. Samla ihop ved och brännbara saker

Samla ihop din ved eller annat torrt som du kan göra eld av. Leta efter pinnar som är ungefär lika tjocka som din handled men även mindre pinnar som lätt kan antändas och som är torra (inte fuktiga eller våta). Du vill också hitta några större träbitar som kan fungera som stockar när elden väl har börjat brinna. Det är bäst att samla mer ved än du tror att du kommer att behöva eftersom det alltid är bättre att ha för mycket än för lite.

4. Starta din eld

Starta din eld! Nu är det dags att sätta igång din eld. Om du har något riktigt torrt som gräs, näver eller tidningspapper, skrynkla ihop det och placera det i mitten av din eldstad. Ordna sedan dina mindre pinnar i en tepee-form ovanpå. Använd slutligen en tändsticka eller tändare för att tända det torra och vänta tills de mindre pinnarna börjar brinna innan du lägger på de större stockarna. Har du ett tändstål så kan du använda det för att tända på.

5. Njut av elden

Luta dig tillbaka och njut! När dina stockar brinner stadigt kan du luta dig tillbaka och njuta av värmen och ljuset från din lägereld. Kom ihåg att aldrig lämna elden obevakad och se till att släcka den helt innan du går till sängs eller lämnar området.

Slutsats

Att göra upp en lägereld är en viktig färdighet för alla som älskar att tillbringa tid i naturen. Genom att följa de steg som beskrivs ovan kommer du att kunna göra en säker och pålitlig eld som håller dig varm även under den kallaste natten. Så samla ihop lite ved, hitta en plats och sätt igång!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *